Zimbrii liberi şi-au găsit locurile pentru iernat în codrii Neamţului. Unde pot fi întâlnite exemplarele protejate de lege

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe final de an, efectivele de zimbri aflate sub monitorizarea specialiştilor de la Parcul Natural Vânători Neamţ încep să se confrunte cu efectele iernii aspre. După ce unele exemplare au ajuns şi în judeţul Suceava, turmele s-au grupat în zonele unde sunt amplasate hrănitorile.

Cei 20 de zimbri eliberaţi în pădurile din zona Parcului Natural Vânători Neamţ au avut parte până acum de zile blânde de iarnă, perioadă în care au hălăduit în căutarea hranei. Specialiătii de la Administraţia parcului spun că erbivorele au fost văzute în pădurile de amestec răşinoase şi foioase şi mai ales zonele de exploatare a masei lemnoase, unde au găsit scoarţă şi ramuri de copaci. 

„De când s-a răcit vremea s-au strâns în zonele unde avem hrănitori şi li se asigură un minim de suplimente nutritive. E un lucru bun din cel puţin trei motive: pentru a evita migraţia, pentru a nu apărea cazuri de mortalitate şi pentru a evita conflictele cu comunităţile locale. Unele exemplare care ieşiseră din aria parcului, la Hangu-Buhalniţa sau chiar la Râşca, în Suceava s-au întors, dovadă că amplasarea hrănitorilor a fost bine gândită”, spune Răzvan Deju, biolog în cadrul Administraţiei Parcului Natural Vânători Neamţ.

Dacă vara exemplarele de masculi preferă să circule solitari, iar femelele sunt grupate în turme cu viţeii şi zimbrii tineri, în perioada rece a anului, masculii se alătură grupurilor.

„Avem un efectiv de zimbri la Crăcăoani, în zona Chitele, un altul la schitul Sihla, de lângă mănăstirea Sihăstria. Grupurile se mai întâlnesc ăi fac schimb de membri”, mai spune Răzvan Deju.

Vremea aspră de iarnă nu îi sperie pe zimbri, singurul pericol pentru animalele protejate fiind haitele de lupi. De asemenea, zăpada poate fi o problemă pentru viţei.

„Primul viţel fătat în libertate a fost acum doi ani, chiar între Crăciun şi Anul Nou, şi a rezistat. Zăpada poate fi un duşman pentru viţeii proaspăt fătaţi, dar experienţa ne-a dovedit că pot trece şi peste astfel de condiţii de vreme”, a mai adăugat biologul de la Parcul Vânători Neamţ.

Pe aceeaşi temă:

Concurs de imaginaţie pentru botezul a trei pui de zimbri. Robinet şi Romanes, între cele mai năstruşnice propuneri

Zimbrii liberi au ieşit la drum în calea şoferilor. Specia protejată de lege se reîntoarce în viaţa comunităţilor din Neamţ

Zimbru Safari, ofertă inedită pentru turişti la Parcul Natural Vânători Neamţ

Zimbrii Neamţului, pregătiţi pentru iarnă cu morcovi şi mere

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite