VIDEO Cum se comportă o turmă de zimbri în libertate. Surpriza plăcută pe care au avut-o rangerii din Neamţ
0Angajaţii Parcului Natural Vânători Neamţ au reuşit să surprindă turma de zimbri liberi care hălăduie în zona învecinată mănăstirilor Agapia şi Secu.
Specialiştii Parcului Natural Vânători-Neamţ au avut parte de o surpriză zilele trecute în zona împădurită dintre Agapia şi Secu, acolo unde s-a localizat o parte a turmei de zimbri eliberaţi în ultimii şase ani.
Într-o filmare făcută de unul din angajaţii parcului şi distribuită pe reţelele de socializare se vede un nou membru al turmei, al doilea zimbru fătat în acest an în libertate.
„Un alt pui de zimbru fătat în această primăvară, în cadrul turmei ce hălăduie în preajma văilor Secu şi Agapia. Începând cu 2012, anul primelor eliberări, numărul puilor fătaţi în libertate în cadrul Parcului Natural Vânători Neamţ ajunge astfel la 14. Filmarea a fost reuşită de colegul nostru Ştefan Nemţanu“, au precizat reprezentanţii Parcului Natural Vânători-Neamţ.
La începutul acestei luni, a fost filmat primul zimbru fătat în libertate în pădurile din Neamţ, puiul fiind observat de biologul Răzvan Deju, Cristi Croitoru, Mihai Busuioc şi Ioan Mihuţ, angajaţi ai administraţiei PNVN.
Parcul Natural Vânători-Neamţ este singurul loc din Europa în care zimbrii se găsesc în libertate, semilibertate şi captivitate.
În martie 2012, în zona Valea Cracăului a fost pus în libertate primul grup de zimbri (5 exemplare), prin proiectul „Îmbunătăţirea statutului de conservare a speciei zimbru în Parcul Natural Vânători-Neamţ“, cofinanţat prin POS Mediu. De atunci, au tot fost eliberaţi constant câte 3-4 zimbri, ajungându-se ca şi prin fătările anuale, turma aflată în libertate să ajungă la 38 de exemplare (din care 14 fătaţi în libertate).
„Ţinta noastră este să ajungem în următorii ani la un efectiv de 50 de exemplare în libertate. E un număr minim pentru siguranţa genetică a speciei, suficient pentru a acoperi eventuale probleme de boli sau mortalitate ce pot apărea în timp. Avem speranţe că vor fi şi anul acesta fătări, şi astfel efectivele vor mai creşte“, spunea, la începutul lunii mai, inginerul Sebastian Cătănoiu, directorul Parcului Natural Vânători-Neamţ.
În afară de zimbrii liberi, în ţarcul de aclimatizare al parcului mai sunt 12 exemplare în condiţii de semilibertate, respectiv 6 zimbri aflaţi în captivitate la grădina zoologică Dragoş Vodă.