Teribila istorie a morţii lui Ueli Steck, una din cele mai mari personalităţi ale alpinismului mondial. Decizia care a distrus „Maşinăria elveţiană“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moartea lui Ueli Steck (40 de ani), survenită duminică, 30 aprilie, în urma unui accident petrecut în Himalaya, a şocat lumea alpinismului.

Ueli Steck (40 de ani), un celebru alpinist elveţian supranumit „Maşina elveţiană“, şi-a pierdut viaţa, duminică dimineaţa, într-un accident produs în apropierea Taberei II de pe muntele Everest.

Lumea alpinismului a fost şocată de vestea tragică, mai ales că Ueli era cunoscut ca un profesionist în domeniu.  

„A dispărut cea mai mare personalitatea a alpinismului mondial din ultimii 80-100 de ani“, spunea alpinistul David Neacşu, cel care a condus prima expediţie românească pe Everest, în anul 2003.

Ueli râvnea la Tripla Coroană: Everest, Lhotse, Nuptse  

O mărturie despre ultimele ore din viaţa lui Ueli Steck le-a oferit Adrian Laza, alpinist român aflat în această perioadă într-o expediţie în Everest.

Adrian Laza, în expediţia din Everest FOTO: Facebook

image

Într-un jurnal al expediţiei, acesta a menţionat că sâmbăta, 29 aprilie, alpinistul elveţian a împărţit cortul de masă cu cei din expediţia Seven Summits. Adrian a relatat că, de obicei, discuţiile în cort se poartă în engleză, dar de data aceasta s-a format un grup mic în care s-a discutat mai mult în limba germană. 

„Ueli urma să plece pe Nuptse în noaptea aceea. Astă seară (duminică, 30 aprilie) colegul nostru de origine germană care participase la discuţii ne-a dat mai multe amănunte. Ueli a deţinut trei permise: unul pentru Everest, unul pentru Lhotse şi unul pentru Nuptse, în ideea în care dorea să urce toate aceste vârfuri în acest sezon pe trasee nefăcute încă. Performanţa de a căţăra toate cele trei vârfuri într-un singur sezon, numită Triple Crown, aparţine alpinistului englez Kenton Cool şi a fost realizată în 2015 pe traseele clasice ale acestor vârfuri folosind oxigen suplimentar. Ueli dorea să deschidă noi trasee şi fără să folosească oxigen suplimentar“, a precizat Adrian Laza. 

Românul a aflat că, din nefericire, şerpaşul alpinistului elveţian a suferit degerături la degetele mâinilor şi nu a mai putut continua ascensiunea. 

Cădere în gol de 1.500 de metri

„Ueli a încercat să convingă reprezentantul ministerului să accepte transferarea permisului şerpaşului partenerului său francez Janieck, dar fără succes. Reprezentantul ministerului a susţinut poziţia oficială şi anume că permisele se emit pe numele unei anumite persoane şi nu sunt transferabile“.

În acea zi (sâmbătă, 29 aprilie), Ueli şi alpinistul francez Janieck fuseseră în recunoaştere, fapt care a atras comentariile reprezentantului ministerului.

„Regula e simplă: dacă nu ai permis, nu te poţi căţăra. Dacă nu respecţi regula, ministerul îţi poate interzice accesul pe un munte sau pe toţi munţii din Nepal pentru o perioada de un an, zece sau definitiv“, a explicat Laza.

Alpinistul român a mai povestit că, urmare a acestei situaţii, Ueli a decis să plece singur, la ora 1.00 în dimineaţa zilei de duminică, 30 aprilie, pentru a urca pe Nuptse. 

„Intenţia era de a căţăra în stil alpin (fără corzi, pitoane etc.) vârful Nuptse. Până la aproximativ 10.00 dimineaţa, când s-a întâmplat tragedia, ajunsese aproape de vârf. Căderea brutală în gol, de aproximativ 1.500 metri, i-a fost fatală. Suntem toţi zguduiţi de veste. Lumea alpinismului a pierdut unul dintre cei mai valoroşi căţărători în stil alpin, un sportiv extraordinar şi un om minunat“, a încheiat relatarea Adrian Laza.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite