Sărbători mai puţin cunoscute din calendarul lunii octombrie. Cafeaua şi Internetul au câte o zi specială
0În luna octombrie se celebrează o serie de sărbători mai puţin cunoscute, deşi au caracter internaţional sau mondial.
În calendarul lunii octombrie, organismele internaţionale au instituit o serie de zile speciale, mai puţin cunoscute, pe lângă cele care au deja tradiţie. Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice (1 octombrie) este o sărbătoare ce şi-a căpătat notorietatea în ultimele decenii, după ce a fost instituită de ONU în 1991. La fel, pe 5 octombrie, se sărbătoreşte pretutindeni în lume Ziua mondială a Educaţiei (sau Ziua Profesorului - UNESCO).
Sunt însă în octombrie şi alte zile speciale care nu au anvergura celor de tradiţie, câteva dintre ele urmând să le prezentăm alăturat:
1 octombrie - Ziua Internaţională a Cafelei (International Coffee Day)
Ziua internaţională a cafelei se sărbătoreşte pe 1 octombrie din 2015, când Organizaţia Internaţională a Cafelei a lansat evenimentul la Milano. În prima zi a lunii octombrie, iubitorii cafelei îşi arată preţuirea faţă de această băutură în cadrul unor evenimente festive şi se atrage, totodată, atenţia asupra problemelor pe care le întâmpină producătorii şi nevoii unui comerţul echitabil.
4 octombrie - Ziua Internaţională a Animalelor
Este o zi internaţională de acţiune pentru drepturile animalelor şi bunăstarea lor sărbătorită în fiecare an pe 4 octombrie, zi de sărbătoare a Sfântului Francisc de Assisi, patronul spiritual al animalelor.
Ziua Mondială a Animalelor a fost iniţiată de către Heinrich Zimmermann care a organizat prima Zi Mondială a Animalelor pe 24 martie 1925 la Palatul Sporturilor din Berlin. Evenimentul a fost mutat pe 4 octombrie, pentru prima dată în 1929 şi iniţial, el a avut loc numai în Germania, Austria, Elveţia şi Cehoslovacia.
În mai 1931, la Congresul Internaţional de Protecţie a Animalelor de la Florenţa, Italia, propunerea lui Zimmermann de a face din 4 octombrie, Ziua Mondială a Animalelor, o sărbătoare universală, a fost unanim acceptată şi adoptată ca rezoluţie.
Astăzi, Ziua Mondială a Animalelor este un eveniment global pentru unirea mişcărilor de protecţie a animalelor, condusă şi sponsorizată de către Marea Britanie, prin Naturewatch Foundation creată în 2003.
7 octombrie - Ziua internaţională a muncii decente
În 2008, Organizaţia Internaţională a Muncii, împreună cu Confederaţia Internaţională a Sindicatelor (ITUC), a avut ideea marcării acestei zile prin mobilizarea sindicatelor din întreaga lume, la mitinguri şi marşuri.
Prin manifestările care au loc se atrage atenţia guvernelor şi patronatelor, asupra dreptului fiecărui om la muncă şi la un venit corespunzător care să-i permită un trai decent.
Conceptul de muncă decentă a fost gândit în cadrul Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM) din 1999, în comun acord cu partenerii sociali (guverne-patronate-sindicate).
15 octombrie - Ziua Internaţională a bastonului alb
Ziua Internaţională a Nevăzătorilor a fost instituită de Organizaţia Europeană pentru Bunăstarea Nevăzătorilor în 1993, la Varşovia (Polonia). Marcarea acestei zile a generalizat sărbătorirea la nivel mondial a Zilei bastonului alb, instituită de preşedintele american Lyndon Johnson, în 1964.
Bastonul alb este un instrument necesar persoanelor fără vedere şi, totodată, un simbol al independenţei. De secole nevăzătorii foloseau bastonul numai ca instrument ajutător în călătorii. Abia în secolul al XX-lea, în perioada dintre cele două războaie mondiale, el a fost promovat ca simbol pentru a avertiza lumea că purtătorul este nevăzător, începând din Europa şi apoi răspândindu-se în America de Nord.

Pe 6 octombrie 1964, Congresul SUA a emis Rezoluţia HR 753, prin care îl autoriza pe preşedintele SUA să proclame ziua de 15 octombrie a fiecărui an ca fiind Ziua bastonului alb.
20 octombrie - Ziua internaţională a controlorilor de trafic aerian
Ziua internaţională a controlorilor de trafic aerian este marcată în fiecare an la 20 octombrie, aceasta fiind ziua în care s-a constituit Federaţia Internaţională a Asociaţiilor Controlorilor de Trafic Aerian (IFATCA), în 1961.
În această zi este sărbătorit şi personalul care are grijă ca zborurile să se deruleze în siguranţă şi aeronavele să ajungă la destinaţie. Controlorul de trafic aerian este persoana care comunică cu pilotul, de obicei prin radio, dirijând circulaţia aeronavelor în spaţiul aerian şi la sol, în mod special în apropierea aeroporturilor.
Federaţia Internaţională a Asociaţiilor Controlorilor de Trafic Aerian este o organizaţie la nivel mondial, care reprezintă mai mult de 50.000 de controlori de trafic aerian din 127 de ţări. Sediul IFATCA se află la Montreal, Canada.
29 octombrie - Ziua internaţională a internetului (din 2004)
În urmă cu 50 de ani, în California, un grup de cercetători reuşea să trimită primul mesaj electronic, de la un computer la altul. Aşa au fost puse bazele ARPAnet, reţeaua care avea să acopere aproape tot globul sub numele de Internet.
Sistemul care ne-a schimbat atât de radical stilul de viaţă a luat naştere pe 29 octombrie 1969, când centrele de calcul de la universităţile Standford şi UCLA au fost interconectate şi a fost transmis primul mesaj electronic: „Lo“. Mesajul ar fi trebuit să fie „Login“, însă se spune că sistemul s-ar fi blocat după apăsarea tastei „g“. Conceptul s-a extins rapid şi, în 1970, s-a creat o reţea între Harvard şi MIT.
31 octombrie - Ziua Internaţională a Mării Negre
Ziua internaţională a Mării Negre este sărbătorită an de an, la 31 octombrie, dată la care, în anul 1996, cele şase ţări riverane Mării Negre, respectiv Bulgaria, Georgia, România, Rusia, Turcia şi Ucraina, au semnat Planul Strategic de Acţiune pentru Marea Neagră, document ce conţine cel mai complet set de strategii şi măsuri pentru salvarea şi reabilitarea Mării Negre.