VIDEO Primul traseu turistic din Ceahlău care se închide pe perioada de iarnă. De când va fi în vigoare interdicţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ceahlau

Cel mai lung şi mai complicat traseu montan din Parcul Naţional Ceahlău va fi închis pe toată perioada de iarnă. Ultima dată când a mai fost aplicată această restricţie a fost în anul 2012.

În primele două zile ale săptămânii, în zona montană a judeţului Neamţ, cu precădere la altitudini de peste 600 de metri, a nins consistent. Astfel, în staţiunea Durău, de la baza muntelui Ceahlău, stratul de zăpadă măsoară între 15 şi 20 de centimetri, iar pe crestele masivului grosimea zăpezii depăşeşte 25 de centrimetri.  

În aceste condiţii, salvamontiştii din Neamţ au analizat astăzi, 29 noiembrie dacă trebuie închis turiştilor un traseu din masivul Ceahlău pe perioada iernii.  

„Personalul din cadrul compartimentului prevenire a făcut o evaluare a siguranţei parcurgerii traseelor spre zona înaltă a Parcului Naţional Ceahlău şi este foarte probabil ca traseul Durău -Duruitoarea -Dochia să se închidă cu data de 1 Decembrie, recomandare care va dura pâna la 1 mai 2018“, a declarat Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ.

Acesta a precizat că cea mai mare problemă pe traseul respectiv nu o reprezintă zăpada, ci porţiunile de gheaţă care s-au format în ultimele zile. Tot el a mai menţionat că ultima dată când acest traseu a fost restricţiomat accesului turiştilor a fost în urmă cu cinci ani.

„Ultima dată când traseul a fost închis mai devreme de 20 decembrie a fost în 2012. În ultimii ani, luna noiembrie a fost foarte călduroasă, iar în decembrie rar am avut ninsori. Noi vom monta un indicator la intrarea în traseu, de la Durău, dar nu întotdeauna turiştii respectă sfaturile de a nu intra pe acel drum“, a mai menţionat Raul Papalicef.

Salvamontiştii au emis şi o atenţionare conform căreia în perioada următoare temperaturile se vor menţine negative în zona montană a judeţului Neamţ.

„Se va aşterne un strat consistent de zăpadă, iar la începutul lunii Decembrie va fi viscol şi vor apărea acumulări de zăpadă şi scăderea factorului widchill. De asemenea, vizibilitatea va fi foarte scăzută, mai ales pe timpul nopţii când deplasările pe traseele turistice şi cu precădere în zona platoului şi a crestelor montane sunt nerecomandate, existând riscul rătăcirii şi implicit a intrării în hipotermie . Timpul de interventie creşte simţitor şi invers proporţional cu timpul de supravieţuire în cazul unui accident montan iar accesul autospecialelor spre zona înaltă este incert, ca de altfel şi eventualul suport aero“, se arată într-un comunicat al Salvamont Neamţ.

Prima ninsoare din iarna 2017-2018 în staţiunea Durău şi pe Ceahlău

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite