Pregătiri pentru noi eliberări de zimbri. Ce obiectiv poate fi atins în 2019, la 7 ani distanţă de la primele puneri în libertate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
zimbru

Primele eliberări de zimbri au avut loc în martie 2012, printr-un proiect al  administraţiei Parcului Natural Vânători Neamţ.

La Parcul Natural Vânâtori Neamţ se fac în această perioadă pregătiri pentru punerea în libertate în pădurile din zonă a încă 4 zimbri. Două exemplare provin de la rezervaţia Vama Buzăului, de unde au fost aduse în luna aprilie şi se află acum în ţarcul de aclimatizare împreună cu alţi doi zimbri deţinuţi de parcul natural din Neamţ.   

„Cele 4 exemplare, două femele şi doi masculi vor fi eliberaţi simultan pe parcursul lunii mai, după ce va înflori vegetaţia şi se vor fi acomodat cu zona noastră. Acum turma care trăieşte în libertate numără peste 40 de exemplare şi, pe lângă cei 4 zimbri pe care îi vom elibera este de aşteptat ca numărukl să crească după fătările din iunie-iulie“, a precizat biologul Răzvan Deju, responsabil cu managementul zimbrului în cadrul administraţiei Parcului Natural Vânători Neamţ.   

Odată cu eliberările din primăvara acestui an, nucleul de zimbri liberi se apropie de cifra de 50 de exemplare, o bornă importantă pentru proiectul demarat în premieră de administraţia Parcului Natural Vânători Neamţ în urmă cu 7 ani:

„Se consideră din diverse studii că la 50 de exemplare, o turmă de zimbri se poate descurca singură. Nu mai este pericolul de a dispărea specia decât la un efectiv de 20 de exemplare. Trendul este pozitiv din 2012 când s-a început cu 5 exemplare eliberate şi iată că după 7 ani numărul a crescut de 10 ori. De-acum progresia va fi mai rapidă, cu fătările şi din studiile făcute, 80-90 de exemplare ar găsi resurse optime de hrană în raza parcului pe suprafaţa de 30.000 hectare“, a mai menţionat specialistul Răzvan Deju.

Chiar dacă turma se va putea dezvolta fără probleme, reprezentanţii parcului spun că vor acorda şi în continuare atenţie şi vor monitoriza exemplarele aflate în libertate (cu ajutorul radiocolarelor), iar pe perioada iernii vor ajuta zimbri cu hrana suplimentară. 

„Este singurul loc din ţară unde a fost iniţiat acest proces de eliberare a zimbrilor prin programul demarat în 2012. Ulterior, celelalte eliberări făcute în alte zone au fost o replicare a iniţiativei de la Vânători Neamţ. Ce s-a făcut aici la Neamţ a fost un model de bune practici“, a concluzionat Răzvan  Deju. 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite