Pe urmele sfinţilor, a început pelerinajul. Se ajunge pe Ceahlău în ziua când are loc un straniu fenomen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La schitul de pe Ceahlău, slujba este ţinută de mitropolitul Teofan FOTO Doxologia.ro
La schitul de pe Ceahlău, slujba este ţinută de mitropolitul Teofan FOTO Doxologia.ro

A început pelerinajul Pe urmele sfinţilor nemţeni, participanţii urmând a ajunge pe Ceahlău în ziua când se produce un fenomen unic şi straniu

Circa două sute de tineri din Neamţ, Iaşi şi Botoşani participă în aceste zile la o manifestare care începe să devină tradiţie, fiind la a şaptea ediţie. Este vorba despre pelerinajul Pe urmele sfinţilor nemţeni, ce presupune străbaterea pe jos a traseului pănă la schitul Binecredinciosul voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt, care-i situat pe creasta Ceahlăului, în imediata apropiere a cabanei Dochia. 

Aici, pe 6 august, IPS Teofan, mitropolitul moldovei şi Bucovinei, va săvârşi Sfânta Liturghie cu prilejul marii sărbători Schimbarea la faţă a Domnului. Participanţii la pelerinaj, studenţi şi elevi, vor lua parte şi la slujbele dedicate sfinţilor nemţeni, Sfântul Ioan Iacob de la Mănăstirea Neamţ, 5 august şi Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla, 7 august, ocrotitori ai unor aşezăminte de cult din din zona Tărgu Neamţ. 

Drumul a început pe data de 31 iulie, când studenţi la teologie şi elevi seminarişti au pornit pe jos din Iaşi şi Botoşani. Alţi pelerini au început deplasarea pe 1 august din apropiere de Piatra Neamţ, de la Mănăstirea Bistriţa, iar pe 2 august vor porni cei din satul Galu, comuna Poiana Teiului, judeţul Neamţ. Urmează ca grupurile să

se întâlnească la Mănăstirea Neamţ, pentru a lua parte la slujba de priveghere ce va fi oficiată miercuri seara la biserica închinată Sfîntului Ioan Iacob Hozevitul, din curtea Seminarului Veniamin Costachi. 

Ulterior vor parcurge împreună traseul spre Ceahlău şi Mănăstirea Sihla, pentru a lua parte la slujbele religioase. Pe tot parcursul deplasării, care presupune parcurgerea a circa 35 km pe jos în fiecare zi, vor avea loc momente de rugăciune, convorbiri duhovniceşti, dar şi de relaxare, pentru refacerea forţelor. După fiecare etapă, cazarea se face la parohiile prin care vor trece. 

Piramida holografică apare pe 6 august 

Li se pot alătura tinerilor şi alte persoane care doresc să ia parte la acest pelerinaj, organizat de Departamentul Misiune pentru Tineret din cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor. Se încearcă reînnodarea

unei tradiţii vechi, pentru că în vremurile din urmă se organizau anual astfel de pelerinaje care porneau din Bucovina, parcurgîndu-se pe jos distanţa până la mănăstirile nemţene. 

„Pelerinajul care a început ne învaţă lucrurile importante ale vieţii, despre ceea ce este strict necesar unei călătorii, o călătorie în viaţă, terestră, lumească, dar şi în călătoria duhovnicească. Începe şi Postul Adormirii Maicii Domnului, astfel călătoria pe jos, călătorie cu rugăciune şi cu post, ne va ajuta să ne regăsim pe noi, să ne regăsim identitatea, să ne depărtăm de tentaţiile lumii, să facem un exerciţiu al simplităţii, un efort care să ne ajute să ne cunoaştem mai bine. Pelerinajul devine astfel, o mărturisire de credinţă prin satele prin care mergeţi“, spunea părintele arhimandrit Nicodim

Petre de la Arhiepiscopiei Iaşilor. 

Dacă la schitul de pe munte sunt aşteptaţi în ziua Schimbării la Faţă foarte mulţi pelerini, care urcă pe traseul Stănile - cabana Dochia împreună cu IPS Teofan şi alte înalţi prelaţi, pe munte, pe data de 6 august mai vin circa 2.000 de turişti, atraşi de un fenomen straniu, care are loc doar la această dată. Este vorba despre piramida holografică, care se formează din proiecţia unor umbre ale masivului. 

Pentru a fi martorii piramidei spaţiale, majoritatea turiştilor încep ascensiunea muntelui înaite de miezul nopţii , pentru a prinde răsăritul pe Vârful Toaca (1.904 metri), locul de unde poate fi observată proiecţia naturală. Aşa se face că pe trasee, cei care urcă având lanterne frontale produc o mare de lumină. Trebuie spus că piramida holografică se poate vedea doar dacă la răsărit este senin.

Vă mai recomandăm să citiţi:  

Oraşul în care se vede noaptea ca ziua. Milioane de euro pentru iluminat stradal inteligent FOTO

EXCLUSIV Răvaşul din sticla găsită lângă mormântul Veronicăi Micle de la Văratec va rămâne un mister

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite