FOTO Destin frânt la doar 15 ani: o adolescentă s-a spânzurat de un copac cu o curea de la ghiozdan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălina Toma învăţa la un colegiu tehnic din Piatra Neamţ FOTO facebook
Cătălina Toma învăţa la un colegiu tehnic din Piatra Neamţ FOTO facebook

O adolescentă din comuna Gârcina a fost găsită spânzurată de creanga unui copac din grădină. Nimeni nu-şi poate explica gestul tinerei.

Cătălina Toma, o tânără din satul Almaş, comuna Gârcina (Neamţ) a recurs la un gest inexplicabil sâmbătă, 19 octombrie. Fără a da de înţeles în vreun fel că are ceva pe suflet, adolescenta care luna viitoare (24 noiembrie) ar fi împlinit 15 ani, a decis să-şi curme zilele, spânzurându-se de creanga unui copac din grădina casei cu ajutorul unei curele de ghiozdan. Acolo a găsit-o una din surorile mai mici, de 10 ani, care a alertat familia.

„Am fost anunţată de părinţi de tragedie. M-au sunat sâmbătă după amiază şi mi-au dat cumplita veste. Mi-au spus că au stat la masă cu toţii, după care fata s-a ridicat şi a ieşit pe uşă fără ca cineva să se gândească ce o să facă. Am rămas efectiv şocată ca şi colegii fetei şi nu găsim nicio explicaţie”, spune profesoara Aurora Corchez, diriginta Cătălinei.

Grozăvia s-a petrecut în jurul orei 11. 30, iar la faţa locului a ajusn un echipaj de la Ambulanţă, medicii nereuşind să o salveze însă pe adolescent. „Am reuşit să-i repornim cordul, dar ulterior acesta s-a oprit din nou, explicabil dacă ne gândim că avea leziuni grave, fiind fracturată coloana vertebrală. E o mare nenorocire, cazul ne-a impresionat pe toţi, mai ales că avem copii cam de această vârstă”, a precizat doctor Letiţia Damoc, şefa Serviciului de Ambulanţă Neamţ.

Cătălina Toma provine dintr-o familie numeroasă (opt copii), modestă şi la locul ei în comunitatea din satul Almaş. „Era o fată cuminte, dintr-o familie numeroasă care se descurca ceva mai greu cu banii, dar nu cred să fi fost asta vreo problemă care să fi dus la un asemenea gest. Ştiu că îşi făcea şi dosarul pentru programul <Bani de liceu>”, spune profesoara Mariana Paleu, directoarea Colegiului Tehnic Gheorghe Cartianu din Piatra Neamţ, unde Cătălina învăţa în clasa a IX-a D.

Altarul din spatele clasei

Ca un semn divin, luni dimineaţă, colegii Cătălinei au avut Religie la prima oră şi s-au rugat împreună cu profesorul de specialitate pentru sufletul fetei. „Au spus împreună <Tatăl nostru>” şi s-au rugat cu toţii, iar mâine (astăzi n.red) o să mergem la înmormântare”, spune diriginta copiilor.

Ultima bancă, cea în care până vineri a stat colega lor, a fost transformată într-un altar unde colegii au adus  candele, flori şi un tablou cu chipul zâmbitor al Cătălinei. „Ştiu că vineri era mai supărată şi am întrebat-o dacă s-a întâmplat ceva, dar mi-a spus doar că are nişte probleme de familie”, îşi aminteşte Claudia, una din colegele fetei.

Vineri a fost ultima zi în care o colegii au văzut-o pe Cătălina, tot vineri, dar seara a fost balul Bobocilor de la Colegiul pietrean. Elevele spun însă că balul nu o interesa pe Cătălina, doar patru colege din a IX-a D participând la petrecere. „Nu avem de unde şti ce era în sufletul ei mai ales că a fost şi puţin timp de când ne cunoşteam, adică o lună şi ceva. Chiar în prima săptămână de şcoală unul din cei doi profesori psihologi ai unităţii a discutat cu copiii din clasă, i-a întrebat dacă au probleme, i-a sfătuit să comunice. Am avut cazuri în care chiar părinţii au solicitat psihologul pentru copiii lor”, mai spune directoarea  Mariana Paleu.

De altfel, psihologul urma să revină ieri pentru o discuţie cu elevii, de această dată pentru a-i face să depăşească mai  uşor şocul emoţional provocat de dispariţia colegei lor. Încă marcată de tragedia copilei de la Almaş, medicul Letiţia Damoc, şefa Serviciului de Ambulanţă Neamţ crede că astfel de cazuri sunt determinate mai ales de lipsa de comunicare. „De lipsa de comunicare şi de gândirea eronată a adolescenţilor care cred că astfel de gesturi necugetate reprezintă o răzbunare împotriva celor pe care sunt supăraţi“.

„Vârsta îi <favorizează> pe aceşti tineri deoarece sistemul nervos emoţional se maturizează ultimul, abia în jurul vârstei de 25 de ani. Aşadar, o primă cauză pentru a recurge la acest gest extrem este endocrină, respectiv creierul emoţional nematurizat. Toate evenimentele din exterior sunt interpretate foarte dramatic. La tinerii care se sinucid este vorba de lipsa de evaluare a consecinţelor. Peste toate se suprapune şi această viaţă nearticulată pe care o au. Cu toate reţelele de socializare, ei trăiesc mai mult în imaginar decât în realitate“ – Roxana Mischianu, medic primar psihiatru, Spitalul Colentina Bucureşti.


Sinucideri la indigo printre adolescenţi


Într-un interval de mai puţin de o lună, în trei judeţe din Moldova au avut loc trei cazuri de sinucidere printre adolescenţi de aceeaşi vârstă. Săptămâna trecută, pe 14 octombrie, Robert Ciobanu, de 14 ani, un elev eminent din Iaşi, a fost găsit spânzurat în vila în care locuia cu părinţii situată în cartierul Bucium.

Robert urma cursurile clasei a VIII-a la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iaşi, şi s-a spânzurat, folosind un cablu de la bicicletă. Elevul provenea dintr-o familie bună din Iaşi, mama sa fiind profesoară la unul dintre cele mai bine cotate licee din ţară, „Emil Racoviţă”, iar tatăl său este de profesie inginer.

Părinţii lui Robert nu au putut găsi o explicaţie la gestul extrem luat de fiul lor. În presa locală au fost vehiculate mai multe ipoteze, una dintre acestea fiind că adolescentul s-ar fi certat cu mama sa pentru că nu l-ar fi lăsat la calculator. Robert nu a lăsat nici vreun bilet prin care să-şi justifice gestul. Directoarea liceului la care învăţa copilui, Carmen Losonczy, a precizat că în ziua în care băiatul s-a sinucis acesta ar fi plecat vesel de la şcoală şi nu părea abătut. Băiatul era pasionat de informatică şi la această materie, în 2011 şi 2012, a obţinut două medalii de argint la olimpiada naţională.

„Era un copil olimpic la informatică, cu rezultate foarte bune la şcoală. Din mediul şcolar, nimic nu l-ar fi împins la un asemenea gest. Nu existau conflicte sau tensiuni în clasă“, a precizat Sabina Manea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi.

Un alt caz care a cutremurat opinia publică a avut loc pe 25 septembrie, în judeţul Botoşani, unde o tânără de 15 ani s-a spânzurat în zona localităţii Hudum cu un cordon de la geacă. Trupul Corinei Cucu a fost descoperit de doi ciobani care se aflau în zonă.

Oamenii au solicitat imediat ajutorul medicilor, însă când aceştia au sosit nu au putut decât să constate decesul tinerei. Corina Cucu era elevă în clasa a VIII-a, la Şcoala numărul 7 din Botoşani. Se pare că fata nu avea o relaţie bună cu părinţii, cu care adeseori se certa, dar se  înţelegea bine cu bunica sa, unde a şi locuit câteva luni. Spre deosebire de cazurile de la Iaşi şi cel mai recent, de la Neamţ, adolescenta din Botoşani a lăsat un mesaj de adio pe o reţea de socializare înainte de recurge la gestul extrem. Copila îşi cerea scuze de la persoanele care au iubit-o şi le ruga să îi aprindă o lumânare la mormântul său.

„Sunt foarte stresată, supărată şi tot ce cuprinde rău. În ultimul timp, mi s-au întâmplat o grămadă de răutati, iertaţi-mă cei pe care v-am suparat, iertaţi-mă cei cărora v-am greşit şi nu mi-am dat seama, dar azi explodează tot în mine. Azi simt că-mi dau duhul. Gata, m-am săturat de toţi cei care îmi vreţi răul. Am un ultim cuvant… CEI CARE M-AŢI IUBIT AŞA CUM SUNT, MĂCAR LA MORMÂNTUL MEU O LUMÂNARE SĂ-MI APRINDEŢI, DE AIA IEFTINĂ LA 50 de BANI ŞI EU VĂ VOI AVEA ÎN SUFLETUL MEU MEREU. V-AM PUPAT PE TOŢI PAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!! (((((((((“, a transmis Corina prietenilor înainte de a-şi lua viaţa.  

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite