Magistrat trimis în judecată pentru abuz în serviciu şi fals intelectual. Iulia Paisa, suspendată de CSM din funcţia de preşedinte al Judecătoriei Piatra Neamţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acuze grave sunt aduse judecătoarei Iulia Paisa FOTO Arhivă Adevărul
Acuze grave sunt aduse judecătoarei Iulia Paisa FOTO Arhivă Adevărul

Judecătoarea Iulia Paisa, grefiera Mirela Rengheş şi omul de afaceri Aurel Lazăr au fost trimişi în judecată de procurorii DNA, Serviciul Teritorial Constanţa. Anchetatorii susţin că judecătoarea şi-a îndeplinit în mod defectuos sau deloc mai multe acte, în favoarea lui Aurel Lazar.

Acuzele care i se aduc Iuliei Paisa, preşedintele Judecătoriei Piatra Neamţ, sunt de  săvârşire a infracţiunilor de abuz în serviciu cu primirea pentru sine sau altul de foloase necuvenite (41 de infracţiuni), abuz în serviciu cu primirea pentru sine sau altul de foloase necuvenite, în formă continuată (40 de acte materiale) şi fals intelectual (şase infracţiuni).

În acelaşi dosar, procurorii DNA Constanţa au trimis-o în judecată şi pe Mirela Rengheş, grefier la Judecătoria Piatra Neamţ, pentru complicitate la abuz în serviciu cu primirea pentru sine sau altul de foloase necuvenite (4 infracţiuni) şi fals intelectual (4 infracţiuni).

Cea de-a treia persoană trimisă în judecată este Aurel Lazăr, administrator la o societate comercială. Acesta este acuzat de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu cu primirea pentru sine sau altul de foloase necuvenite (41 de infracţiuni) 

„Inculpata  Paisa Iulia, în perioada 05.06.2006 – 03.06.2009, fiind sprijinită de inculpaţii Lazăr Aurel şi Rengheş Mirela, şi-a exercitat cu rea credinţă atribuţiile de serviciu care decurgeau din funcţia de judecător în cadrul Judecătoriei Piatra Neamţ, la judecarea a 41 de cauze civile. Astfel, la soluţionarea acestor cauze, inculpata şi-a îndeplinit în mod defectuos sau nu a îndeplinit mai multe acte, încălcând numeroase dispoziţii procesuale, cu scopul de a-i deposeda pe pârâţi de terenurile situate în judeţul Neamţ (o suprafaţă însumând 242.890 m.p) pe care le aparţineau şi de a procura un avantaj patrimonial inculpatului Lazăr Aurel”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii anticorupţie.

Anchetatorii susţin că judecătoarea Iulia Paisa a urmărit pronunţarea sau a pronunţat în mod abuziv hotărâri netemeinice şi nelegale, „menite să ţină loc de acte autentice de vânzare cumpărare între pârâţi şi reclamantul Lazăr Aurel, având ca obiect imobilele aparţinând pârâţilor”.

O altă acuzaţie care i se aduce magistratului este că în aceeaşi perioadă (05.06.2006 – 13.12.2006),   cu intenţie, a stabilit, într-un număr de 40 de cauze civile, valori diminuate ale taxelor judiciare de timbru care ar fi trebuit achitate de inculpatul Lazăr Aurel, în calitate de reclamant. 

„În acest fel, a fost provocat un prejudiciu de 12.627,04 lei bugetului local al municipiului Piatra Neamţ”, se mai arată în rechizitoriul procurorilor DNA. 

Grefiera Mirela Renghea a intrat în atenţia procurilor după ce, pe 13 decembrie 2006, a ajutat-o pe judecătoarea Iulia Paisa să ateste „împrejurări neadevărate în cuprinsul mai multor sentinţe pronunţate în dosarele care îl aveau ca reclamant pe Lazăr Aurel, respectiv că procedura de citare cu pârâţii fuseseră îndeplinite”.

CSM a suspendat-o din funcţie pe judecătoarea Paisa 

Imediat după trimiterea în judecată, Secţia pentru judecători a CSM a dispus suspendarea din funcţia de judecător şi preşedinte al Judecătoriei Piatra Neamţ a Iuliei Paisa. 

„În şedinţa din data de 13.05.2014, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât suspendarea doamnei Paisa Iulia - începand cu data de 13.05.2014 - din funcţia de judecător la Judecătoria Piatra Neamţ şi din funcţia de preşedinte al acestei instanţe, ca urmare a trimiterii în judecată pentru savârşirea cu intenţie a unei infracţiuni. Hotărârea Secţiei pentru judecători a C.S.M. a fost luată în temeiul dispoziţiilor art. 40 lit. j) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi 62 alin. (1) lit. a) şi alin. (2) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată cu modificările şi completările ulterioare”.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite