Ioachim Băcăuanul, omniprezent în relaţia cu mai marii judeţului Neamţ. Înaltul ierarh dă binecuvântări şi distincţii de vrednicie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PS Ioachim Băcăuanul este o prezenţa constantă la evenimentele politico-administrative din judeţul Neamţ. Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului a binecuvântat şeful judeţului, microhidrocentrala de pe râul Moldova, şi i-a conferit o distincţie de vrednicie primarului comunei Boghicea.

PS Ioachim Băcăuanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului a fost prezent pe 25 iunie 2012 la Piatra Neamţ la instalarea în funcţie a preşedintelui Consiliului Judeţean Neamţ Culiţă Tărâţă. La eveniment a fost prezent, înaltul prelat a fost prezent alături de preotul Valentin Tofan, protopop al Protopopiatului Piatra Neamţ. 

Înainte ca noul preşedinte al CJ Neamţ să ia cuvântul, PS Ioachim Băcăuanul a ţinut să spună câteva cuvinte prin care să-şi explice prezenţa la eveniment. 

„Ar putea părea insolită şi inoportună prezenţa noastră aici, dar consider că înainte de toate este Dumnezeu, iar tot ceea ce se face este în numele Domnului. Consider că orice activitate nouă trebuie să se facă cu gândul către divinitate. Judeţul Neamţ este unul unic în ţară, este o zonă cu o încărcătură spirituală deosebită, un adevărat pol al ortodoxiei”, a spus PS Ioachim. 

În faţa asistenţei formată din şefi de instituţii publice deconcetrate şi primari aleşi la scrutinul din iunie 2012, PS Ioachim Băcăuanul şi-a continuat discursul elogios la adresa preşedintelui CJ proaspăt ales. În plus, i-a cerut lui Culiţă Tărâţă, de loc din zona Romanului, „să se aplece cu atenţie asupra acelei zone”.   

„Mă bucur că în fruntea acestui judeţ este domnul Culiţă Tărâţă, un om credincios şi cu frică de Dumnezeu. Îi doresc să nu uite sorgintea sa romaşcană şi să se aplece cu atenţie şi asupra acelei zone, pentru că vine din Romanul nostru voievodal, istoric. Îl asigurăm pe domnul Tărâţă de sprijinul clericilor din Neamţ, de sprijinul tuturor călugărilor şi călugăriţelor de aici, şi îi dorim putere de muncă, iar Dumnezeu să-l binecuvânteze în tot ceea ce va face“, a declarat PS Ioachim Băcăuanul. 

image

Banii n-au venit de la CJ Neamţ pentru Catedrala Mântuirii Neamului 

Un an mai târziu, în primăvara lui 2013, Patriarhia a solicitat de la Consiliul Judeţean un ajutor financiar de 10 milioane de lei pentru continuarea construcţiei la Catedrala Mântuirii Neamului din Bucureşti. 

„Adresa nu a fost pusă în discuţie în cadrul vreunei şedinţe pentru că nu s-au găsit bani care să poată fi aprobaţi pentru onorarea cererii“, declara Dan Ailincăi, purtător de cuvînt al CJ Neamţ.

Mai marii Bisericii Ortodoxe Române au revenit cu o cerere oficială în toamna anului trecut, pretenţiile reducându-se de această dată la 3 milioane de lei, însă autoritătile judeţene n-au onorat nici a doua cerere.

„Exprimându-ne şi de această dată încrederea în bunăvoinţa Domniei Voastre de a sprijini Biserica neamului românesc prin lucrările majore pe care le are în prezent, vă încredinţăm, Domnule Preşedinte, de preţuirea şi binecuvântarea noastră“, se arăta în finalul documentului semnat de Patriarhul Daniel. 

A binecuvântat microhidrocentrala de la Roman

Pe 24 septembrie, PS Ioachim Băcăuanul a participat la inaugurarea microhidrocentralei pe râul Moldova, unde a ţinut un discurs laudativ la adresa primarului de Roman, Laurenţiu Leoreanu, iniţiatorul proiectului. La eveniment a fost prezentă şi Elena Udrea, în calitate de deputat de Neamţ pe colegiul care cuprinde municipiul Roman şi comuna Ion Creangă. 

image

„De sub zidurile Episcopiei Romanului porneşte un izvor care, în cele din urmă, se varsă în râul Moldova, nu departe de această microhidrocentrală. Sfânta Parascheva, ocrotitoarea Moldovei şi a Romanului este, astfel, o parte din apa care nu va seca niciodată aici. Ne rugăm pentru bunul mers al activităţii de aici, pentru comunitate şi pentru toţi cei care au contribuit, alături de domnul primar Leoreanu, pentru îndeplinirea acestui însemnat obiectiv“, a cuvântat Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului.

„Vă mulţumesc tuturor celor care ne sunteţi azi alături şi, în special, Preasfinţiei Dumneavoastră, Arhiepiscop Ioachim Băcăuanul, alături de precucernicii părinţi“, i-a întors mulţumirile primarul Laurenţiu Leoreanu.

Cetăţean de onoare la Boghicea 

Zilele trecute, pe 19 octombrie, PS Ioachim Băcăuanul a primit tilul de cetăţean de onoare al comunei Boghicea, după ce a oficiat slujba de sfinţire a bisericii cu hramul „Sfinţii Apostoli” din satul Slobozia.

Episcopul vicar Ioachim Băcăuanul nu a rămas dator, acesta acordându-i  primarului comunei Boghicea, Eugen Mihai o distincţie de vrednicie şi icoana Sfintei Cuvioasa Parascheva.

„Am fost mândri şi bucuroşi, totodată, că l-am avut în mijlocul comunităţii noastre pe PS Ioachim Băcăuanul şi că am reuşit, alături de localnici, să finalizăm construcţia acestui lăcaş de cult, deşi comunitatea este mică. La construirea bisericii ne-am călăuzit după cuvintele părinţilor Bisericii, care spun că «trebuie să munceşti ca şi cum ai trăi veşnic şi să te rogi ca şi cum ai muri mâine». La fel şi noi, ne-am rugat la bunul Dumnezeu şi am muncit pentru finalizarea bisericii”, a declarat primarul comunei Boghicea.

Citeşte şi:

Preasfânta afacere cu lumânări şi birurile episcopului vicar Ioachim Băcăuanul

Zid de sutane în faţa judecătorilor pentru „popa-GSM“. Preoţii din Bacău, chemaţi prin SMS să-l susţină: "Fratele nostru trece printr-o grea încercare"

FOTO Afaceri cu credinţă într-o fostă cazarmă 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite