FOTO Expediţie ca în filme în Himalaya pentru şase români: semnele rele de pe munte şi cum au salvat de la moarte două alpiniste spaniole

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionuţ Ştefănescu (stânga), Ciprian Chelariu, Iulian Petre, Marin Amarinei şi Adrian Laza, cei cinci alpinişti din Neamţ care au ajuns pe vârful Mera Peak
Ionuţ Ştefănescu (stânga), Ciprian Chelariu, Iulian Petre, Marin Amarinei şi Adrian Laza, cei cinci alpinişti din Neamţ care au ajuns pe vârful Mera Peak

În expediţia făcută pe cel mai înalt masiv din lume, grupul de alpinişti plecaţi din Piatra Neamţ a salvat de la moarte două sportive din Spania care riscau să îngheţe.

Cei şase români care au făcut parte din expediţia întreprinsă în perioada 12 octombrie - 14 noiembrie în zona nepaleză a lanţului himalayan au avut parte de aventuri pe care le-au rememorat la revenirea acasă. 

Plecaţi să cucerească trei vârfuri - Mera Peak (6.476 m), Island Peak (6.189 m) şi Baruntse (7.162 m) - Ionuţ Ştefănescu, Marin Amarinei, Iulian Petre, Adrian Laza, Ciprian Chelariu (toţi din Neamţ) şi Ştefan Teodoru (Bacău) au avut parte de surprize neplăcute chiar din primele zile. 

„Primul semn rău a fost că la Kathmandu am avut parte de o vreme foarte ploioasă şi, din acest motiv, n-am putut decola spre Lukla, ultimul pas înainte de a porni ascensiunea pe munte. Apoi, din nefericire, chiar în prima zi l-am pierdut pe Ştefan care, la 3500 de metri, nu s-a aclimatizat cu altitudinea, şi a fost nevoit să se întoarcă acasă”, a povestit Ionuţ Ştefănescu. 

Drumul celor cinci a continuat însă spre Mera Peak, primul obiectiv al expediţiei, în ciuda condiţiilor meteo potrivnice, şi a veştilor rele de pe munte. „În marşul spre Mera, vedeam elicoptere care cărau turişti împachetaţi spre bază, şi auzisem încă de la plecare de taifunul <Dum Dum> care făcuse ravagii pe munte, mai ales în Anapurna unde erau daţi dispăruţi zeci de alpinişti şi şerpaşi în urma avalanşelor. Era o stare de frică, ne întrebam dacă merită să mai continuăm, iar gândurile astea ne veneau mai ales după asfinţitul soarelui, când temperatura scădea la -30 de grade”, îşi aminteşte Marin Amarinei. 

Românii au salvat două spaniole

Iulian Petre a povestit un episod care l-a marcat în timpul acestei expediţii. Într-una din seri, a ieşit din cort şi a auzit un strigăt de ajutor. A văzut apoi două persoane în zăpadă, la circa 200 de metri depărtare, doar una din ele agitându-se, cealaltă fiind inertă. 

„Am alertat mai întâi şerpaşii, apoi am reuşit să urnesc tot high-camp-ul şi am coborât să ajutăm cele două persoane” a relatat Iulian Petre. Alpiniştii români au contribuit la salvarea a două femei de naţie spaniolă, Iulian cărând chiar una din persoane în spate, până la cort. 

„La întoarcerea noastră de pe Mera, am aflat că cele două femei nu plecaseră acasă, ci au rămas să se întremeze şi să facă şi ele vârful”, a completat Amarinei. 

„Poate doar datorită lui Iulian trăiesc acele femei. 200 de metri sub tabăra de bază, în condiţiile în care frigul îţi <taie> oasele, înseamnă enorm. Probabil că dacă nu era Iulian, pe cele două le găseau şerpaşii a doua zi dimineaţă îngheţate”, spune şi Ciprian Chelariu. 

O greşeală plătită cu degerături

Pe 24 octombrie, cei cinci români au reuşit să ajungă pe vârful Mera Peak, după un marş foarte lung, în care condiţiile erau tot mai vitrege. Reuşita nu a fost lipsită ce incidente, Ciprian Chelariu făcând o greşeală care l-a costat continuarea expediţiei. 

„În ziua de vârf, m-am încalţat cu bocancii dubli în cort. Am zis că dacă strâng prima gheată mai tare o să fie mai bine. După două ore, mi-am pierdut picioarele, în sensul că nu le mai simţeam. Am ajuns sus în condiţii nu tocmai ok, suferind degerături. Am avut totuşi noroc, putea fi şi mai rău. Acum, după tratament, mi-am recăpătat mobilitatea degetelor, dar tot îmi sunt amorţite”, povesteşte Chelariu.

După Mera Peak, grupul s-a despărţit, Iulian Petre şi Adrian Laza plecând spre Island Peak, pe care l-au escaladat pe 30 octombrie. „Am avut o diferenţă de nivel de 1.100 de metri, din care 250 de metri a fost căţărare pe un perete vertical, folosind o <sfoară de rufe> cum îi zicem noi, care se putea rupe oricând”, spune Adrian Laza. 

În acest timp, Ionuţ Ştefănescu, rămas singur după retragerea lui Chelariu şi Amarinei, ambii cu probleme medicale, a reuşit pe 5 noiembrie, la o a treia tentativă, să cucerească vârful Baruntse, în premieră pentru România. 

„Partea finală este o succesiune de crevase şi cornişe, mergi pe un strat de zăpadă care se poate rupe oricând şi cazi în gol. Creasta are o lăţime de 15 centimetri lăţime, iar de o parte este un perete abrupt de 2 kilometri, ajungi de unde ai plecat”, descrie senzaţia Ştefănescu.

Pe aceeaşi temă:

FOTO Premieră românească în Himalaya, în condiţii dramatice. Un singur alpinist din grup a ajuns pe vârful Baruntse

Şase români, singurii alpinişti din lume care au răzbit în iadul alb din Himalaya şi au cucerit un vârf imposibil

Corespondenţă românească din „iadul alb” de pe Himalaya: „Suntem bine, optimişti"

Şase alpinişti din Neamţ şi Bacău încearcă o nouă premieră în Himalaya

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite