FOTO Călător cu tricolor în jurul lumii. Aventurile a doi tineri români care fac ocolul Pământului într-un an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
stefan

În ultimele patru luni, Ştefan Marinescu şi Mihaela Noroc, soţ şi soţie, au străbătut 12 ţări europene şi din Asia. Ideea de a promova drapelul tricolor şi imaginea ţării într-o astfel de călătorie este inspirată din povestea mai puţin cunoscută a lui Dumitru Dan, un român care exact cu 90 de ani în urmă (1923) a stabilit un record greu de egalat.

Ştefan Marinescu (31 de ani) şi Mihaela Noroc (28 de ani) au ieşit din ţară în luna august, iar primele ţări vizitate au fost vizitat Ucraina şi Polonia. Ţările Baltice au fost surprinzătoare pentru cei doi tineri, mai ales Lituania, şi capitala Vilnius.

„Oamenii sunt mai sobri ca în Polonia, iar pe stradă observăm tot felul de lucruri ciudate. Un restaurant chinezesc se numeşte Tokyo, opera arată ca o sală de sport, catedrala din centru seamănă cu o operă”, notează  Ştefan Marinescu pe blogul dedicat călătoriei.

La Vilnius, cei doi călători au descoperit o situaţie inedită. „În mijlocul oraşului există o republică ce şi-a proclamat independenţa faţă de restul ţării. Republica Uzupis, căci aşa se numeşte, este un district al Vilniusului populat mai ales de intelectuali şi artişti. Aceştia, sătui de corupţia şi incompetenţa politicienilor şi-au creat un stat idilic. Au propria constituţie, propriile alegeri şi o armată de 11 oameni. Sigur, iniţiativa lor e mai degrabă satirică, ţara neexistând cu adevărat decât pe plan simbolic”, mai spune Ştefan.

Graniţa dintre UE şi Federaţia Rusă trece prin mijlocul oraşului

După Lituania, Ştefan şi Mihaela au mers în ţara vecină, Letonia şi apoi au traversat Marea Baltică pentru a vizita capitala Suediei, cea mai puternică impresie din Stockholm lăsând-o metroul.

„Plăteşti mult ca sa intri, dar ai ce vedea. Multe staţii par desprinse din filmele ştiinţifico-fantastice, şi fiecare perete e o mostră de creativitate”.

stefan

A doua ţară nordică vizitată a fost Finlalda, după care cei doi au trecut înapoi marea în Estonia, iar la începutul lunii septembrie au trecut graniţa în Rusia.

„Punctul de frontiera se afla pur şi simplu în mijlocul unui oraş. O anomalie post sovietică a făcut ca dupa căderea comunismului jumătate din localitate să devină estonă şi jumătate rusească. Practic, la blocul din colţ eşti în Uniunea Europeană, iar la casa de peste drum te afli în imensa Rusie”, descrie Ştefan Marinescu experienţa.

Ruşii, oameni calzi 

Timp de trei săptămâni cei doi români au descoperit viaţa reală a ruşilor vizitând metropole precum Sankt Petersburg, Moscova sau Kazan.

În aventura mondială, românii folosesc sistemul CouchSurfing, adică sunt găzduiţi la oameni din locurile în care ajung, şi astfel pot fi în contact cu cât mai multe persoane cu care socializează. Aşa s-a întâmplat şi la Sankt Petersburg, încă din prima seară în care au ajuns.

„Localnicii ne povestesc cu mâhnire şi despre partea mai puţin plăcută: frigul. Cam într-o lună începe iarna şi timp de vreo 180 de zile temperaturile scăzute şi vântul tăios vor pune stăpânire pe oraş”.

Călătoria celor doi tineri români le oferă prilejul nu doar să descopere locuri, ci şi să-şi formeze impresii puternice despre oamenii cu care se întâlnesc. Ei au aflat că ruşii sunt experţi în limbajul mâinilor.

„Le place la nebunie acel joc în care cineva mimează, iar ceilalţi trebuie să ghicească. Noi, în România, îl jucam când eram mici, dar aici, în Rusia, nu cunoaşte vârstă. Aşa că nu trebuie să te miri dacă vezi un găligan cu faţă de racket imitând-o cu sensibilitate pe bunica Scufiţei Roşii, sau scalâmbăindu-se, ca tu să înţelegi că e o veveriţă gestantă”.

Peste toate, în călătoria lor prin St. Petersburg, Moscova sau Kazan, Ştefan şi Mihaela au descoperit un popor mult mai cald decât se aşteptau, cu oameni care i-au impresionat.

„Ruşii sunt printre cei mai sinceri oameni pe care i-am văzut vreodată. Dacă vor să plângă, încep să plângă în mijlocul străzii de faţă cu necunoscuţi. (…)Dacă te plac, te vor trata cu căldura şi bunătate, ca pe un prieten vechi şi apropiat. Dacă nu te plac, aşteaptă-te la nesimţire şi impoliteţe. Altfel spus, această sinceritate a lor, în funcţie de context, se poate tranforma fie în bunătate, fie în bădărănie. Din fericire, cei mai mulţi dintre ei îi apreciază pe străinii care le vizitează ţara şi îi tratează ca atare”

După Rusia, cei doi români au mai trecut prin Georgia, Turcia, Iran şi Uzbekistan, iar drumul lor continuă până în vara anului viitor când vor ajunge din nou în ţară.

Vă mai recomandăm:

FOTO „Călător cu tricolor”, primele impresii ale celor doi tineri care fac ocolul Pământului şi promovează România

FOTO Ocolul Pământului cu tricolorul. Povestea celor doi tineri care vor să promoveze imaginea României în 25 de ţări

Piatra Neamţ

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite