„Am încetat să mai urăsc“. Declaraţia unei refugiate din Ucraina, găzduită de Mănăstirea Sihăstria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Înainte de invazia rusă, Irina era profesor la Harkov FOTO Captură BBC
Înainte de invazia rusă, Irina era profesor la Harkov FOTO Captură BBC

O tânără refugiată din caza războiului din Ucraina, care şi-a găsit adăpost vremelnic la Mănăstirea Sihăstria, în Neamţ, spune că s-a rugat şi pentru detestatul preşedinte Putin

Membrii unei familii din Ucraina şi-au găsit adăpost la Mănăstirea Sihăstria, în judeţul Neamţ, după ce au fugit de prigoana declanşată de forţele ruse în ţara vecină. Irina este din Harkov, oraş distrus aproape total de bombardamente, fiind cazată la locaşul de cult alături de o prietenă, copii şi soacră. 

A fost intervievată de reporterii BBC, trăirile sale fiind emoţionante. Speră că într-o zi se va întoarce în ţara natală şi că războiul se va termina. Când îi este dor, merge în maşina cu care a ajuns la mănăstire, pentru că mirosul îi aduce aminte de viaţa de acasă. De Ucraina. Şi se roagă. 

„Uneori vin aici doar ca să miros. E mirosul soţului meu,

mirosul casei mele. (...) Ne rugăm pentru Ucraina, ne rugăm

pentru familiile noastre, pentru soţii noştri. Doar aici, la mănăstire, am încetat să urăsc. Duminica trecută chiar m-am rugat pentru Putin. M-am rugat să devină înţelept. Îmi doresc să înceteze să ne omoare copiii în Ucraina“, a declarat, pentru BBC, Irina. 

Este sigură că Dumnezeu le-a ales şi le-a adus la mănăstirea din munţii Neamţului, ca să le protejeze. Soţul i-a rămas în Ucraina, pentru că a fost mobilizat. Din cauza războiului nu-şi poate îmbrăţişa şi săruta bebeluşul, Hordy, refugiat cu mama în România, dar se consolează vorbindu-i la telefon. Irina a mai relatat că poate-i mai bine aşa, pentru că nu înţelege întreaga situaţie şi este un băieţel fericit. 

Ea era profesor de limba engleză în Harkov şi încă speră: „Îmi plăcea job-ul meu, îmi plac elevii mei şi dacă mă văd aş vrea să le spun: «Bună! Nu vă faceţi griji! Totul va fi bine. Vom învinge». În fiecare zi sper că poate mâine se va opri războiul şi ne vom întoarce acasă. Poate poimâine se va opri. Dar am încetat să mai credem că se va opri curând“. 

Refugiaţi din Ucraina şi-au găsit adăpost şi la alte aşezăminte de cult, exemple în acest sens fiind

mănăstirile Văratec şi Neamţ. La ultima dintre ele, au fost puse la dispoziţie 100 de locuri de cazare, ocupate până acum fiind aproape jumătate. Aici li se oferă mase calde, ajutor medical şi asistenţă duhovnicească. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Cumplit accident de muncă în Neamţ. Muncitoare sfârtecată de banda rulantă pentru transportul deşeurilor

Poveşti de viaţă în vremuri de război. Un poliţist, nepot al unei refugiate, găzduieşte ucraineni. „Dumnezeu să ocrotească poporul român!“ FOTO

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite