VIDEO Aproape 900 de dosare a avut de soluţionat fiecare judecător al Curţii de Apel Oradea, în 2014. Ce părere are Marius Tudose, preşedintele CSM
0"Bună şi foarte bună", aşa a apreciat Marius Tudose, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), activitatea din 2014 a Curţii de Apel Oradea şi a instituţiilor arondate din judeţele Bihor şi Satu Mare.
“Aş scoate în evidenţă rezultatele obţinute de judecătoriile reşedinţă de judeţ, care pe lângă faptul că au avut de soluţionat aproape 70.000 de dosare, au avut şi indici de calitate foarte buni,” a declarat, în conferinţă de presă, preşedintele CSM.
La şedinţa festivă de prezentare a raportului de activitate pe anul 2014 al Curţii de Apel Oradea au participat cinci membri ai CSM. Pe lângă analiza activităţii şi discutarea noilor coduri, Marius Tudose a precizat că au făcut această deplasare şi în ideea de a încuraja noile conduceri ale instanţelor să obţină rezultate foarte bune şi în cursul acestui an.
Într-o prezentare succintă a activităţii CAO în anul 2014, judecătorul Andrei Rus, preşedintele Curţii de Apel Oradea, a arătat că volumul total de activitate a fost de 125.463 de cauze, din care au fost soluţionate 91.533 de cauze, adică 75,8%. Volumul de activitate al CAO în anul 2014 a însemnat 10.684 de cauze, în scădere cu 27% faţă de anul precedent. Explicaţia se regăseşte în reducerea numărului de dosare nou înregistrate în materie civilă, în sens larg, dar şi efortul considerabil făcut de magistraţii din cadrul instanţei pentru reducerea stocului de dosare existent la începutul la anului.
Se constată o stabilizare a numărului de dosare nou intrate, 9.007 dosare, faţă de 9.268 dosare din 2013. Încărcătura pe judecător a fost în medie de 886 de dosare, mai redusă decât media la nivel naţional de 945 de dosare pe judecător, dar mai mare decât în alte instituţii similare din Braşov, Iaşi, Constanţa, Craiova şi Piteşti. Indicele de operativitate realizat de Curtea de Apel Oradea a fost de 78,7%, din cele 10.684 de dosare fiind soluţionate 8.408 dosare, cu un indice redus de desfiinţare a hotărârilor (0,96%).
“În concluzie, cu toate că în anul 2014 volumul de activitate la nivelul Curţii de Apel Oradea a fost mai scăzut decât în anul precedent, indicele de operativitate se menţine în continuare ridicat, fapt care, corelat cu indicele de desfiinţare a hotărârilor, constituie premisele realizării unui act de justiţie de calitate”, a concluzionat judecătorul Andrei Rus.
Mai puteti citi:
VIDEO Radu Cazanciuc, ministrul Justiţiei: "Ce să creadă oamenii când, în cauze similare primesc soluţii diferite?"
Prezent la Oradea pentru a lua parte la bilanţul Curţii de Apel Oradea, Robert Cazanciuc, ministrul Justiţiei a verificat stadiul lucrărilor la Palatul de Justiţie şi a discutat cu magistraţii problemele pe care le au de rezolvat în perioada următoare.