VIDEO Tokes contra României, la CEDO. Europarlamentarul se plânge de discriminare etnică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laszlo Tokes
Laszlo Tokes

Procesul privind arborarea steagului secuiesc se află pe rolul Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), cererea lui Laszlo Tokes, depusă contra României, fiind înregistrată în noiembrie 2016.

“În ciuda faptului că instanţele din Tg. Mureş s-au pronunţat clar şi categoric în sensul că steagul secuiesc nu este publicitar, iar legislaţia reglementează exclusiv problema arborării steagului/drapelului de stat al României, aplicarea amenzii sub acest pretext că steagul secuiesc este steag publicitar e un punct de vedere absolut greşit şi fără niciun suport legal,'”a declara avocatul Kincses Elod, reprezentantul juridic al europarlamentarului Tokes Laszlo.

Un proces similar are loc şi pentru arborarea, la balconul cabinetului de europarlamentar, a steagului aşa-numitului ţinut Partium. Avocatul a declarat că a avut loc, la Tribunalul Bihor, dezbaterea apelului, cu amânarea pronunţării pe 30 ianuarie 2017. Dacă instanţa nu va da câştig de cauză petentului, Szilagyi Zsolt a precizat că va trimite şi acest caz la CEDO. 

La dosar a fost depusă şi soluţia cea mai recentă, din 29 ianuarie 2016, a Tribunalului Mureş, care a admis apelul formulat de asociaţia CNMT în legătură cu arborarea steagului secuiesc, instanţa stabilind că nu este steag publicitar, deoarece 'nu este vorba despre consumator'. De asemenea, au depus şi noua decizie referitoare la primarul din Sângeorgiu de Pădure, care a fost sancţionat pentru arborarea steagului. 

“Foarte clar s-a stabilit că nici pomeneală de încălcare a legii. Tribunalul Mureş a motivat că nu este vorba de nerespectarea normelor legale privind arborarea drapelelor altor state, drapelul numit al ţinutului secuiesc, precum şi cel al maghiarilor de pretutindeni nu sunt drapele ale niciun stat,” a subliniat Kincses. 

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Oradea, Anca Sas, poliţia locală i-a dat un avertisment lui Tokes, în 2014, pentru încălcarea legii privind autorizarea şi amplasarea mijloacelor de publicitate. Eurodeputatul a contestat avertismentul în instanţă, procesul fiind câştigat de primărie. 

“Legislaţia spune ce steag poţi să arborezi, şi tot ce e altceva decât steaguri prevăzute de lege sunt considerate materiale publicitare care trebuie autorizate înainte. Nu şi l-a autorizat, demersul nostru a fost absolut normal. Instanţa ne-a dat dreptate”, a declarat Anca Sas. 

Cu toate acestea, Tokes nu a dat jos steagurile, pe balconul său fiind arborate în continuare cinci drapele: steagul secuiesc, steagul Partium, steagul Revoluţiei Române, steagul Ungariei revoluţionare şi steagul Uniunii Europene

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite