FOTO Spectacol pe străzi: patru care alegorice din Ungaria au făcut senzaţie la Oradea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Împodobite cu mii de flori, patru care alegorice din Ungaria au trecut Vama Borş, reuşind să facă senzaţie, şi în acest an, la Oradea.

Sute de orădeni au ieşt în stradă pentru a admira carele alegorice sosite din Debreţin. Le-au filmat şi le-au fotografiat în neştire, vrăjiţi de frumuseţea lor, a cântecelor şi porturilor artiştilor, de prezenţa arcaşilor şi a husarilor, aşa că i-au însoţit cu aplauze, pe tot parcursul traseului. Arcaşi, călăreţi, dansatori, personaje de poveste au defilat pe străzi, respectând o tradiţie încetăţenită acum mai bine de 10 ani.

“În fiecare an nu ratez parada carelor alegorice. Sunt atât de frumoase, şi transmit multă bucurie”, ne-a spus Alexandra Burcă.

image

Din 2005, an de an, cu prilejul Zilei Naţionale a Ungariei, oraşul Debreţin organizează în parteneriat cu Primăria din Oradea un program comun. Oraşul maghiar are o tradiţie de 50 de ediţii în organizarea Caravanei Florilor, pe 20 august.

Din cele 14 care alegorice care au defilat în acest an în oraşul maghiar, patru au ajuns şi în oraşul de pe Criş.
Carul comun al celor două oraşe înfrăţite Oradea şi Debrecen are ca simboluri îngerul, leul, cetatea şi cartea, reprezentând astfel valorile comune ale celor două comunităţi: credinţa creştină, vitejia şi cultura ca temelie a dezvoltării.

image

Un alt car alegoric reprezintă la mari dimensiuni coroana Sfântului Ştefan lucrată în flori. Altul îl înfăţişează pe păstor cu oiţele sale - simbol al vieţii pastorale şi al împlinirii a 500 de ani de religie reformată. Ultimul car, realizat de un centru comercial, reprezintă imaginea a două maimuţe.

image

Carele, confecţionate majoritar din flori naturale, au putut fi admirate începând cu ora 11 într-o parcare orădeană, urmând apoi un traseu central, însoţite de Ansamblul folcloric “Bihorul” şi prezentarea lor în Piaţa Unirii până la ora 18.30, când vor porni înapoi spre Debrecen.

Carnavalul Florilor din Debreţin este organizat de 48 de ani, iar în urma colaborării dintre administraţiile locale din Bihor şi Hajdu-Bihar, unele dintre carele alegorice pot fi admirate din anul 2005 şi în Oradea.

Evenimentul a fost marcat în premieră timp de două zile, duminică şi luni, şi în oraşul de pe Crişul Repede prin două zile dedicate pâinii celei noi, sărbătoarea care a stat iniţial la baza festivalului.

image

“Această sărbătoare era dedicată pâinii noi, deoarece pe timpuri, grâul se recolta la sfârşitul lunii iunie, în preajma sărbătorii Sfinţilor Petru şi Pavel. La terminarea muncilor câmpului, care ţineau aproximativ două săptămâni, fetele tinere împleteau coroniţe de flori, dansau şi mâncau din pâinea cea nouă, pâinea făcută din grâul nou, dar nu înainte ca aceasta să fie binecuvântată şi sfinţită de preoţi“, a declarat Ştefan Habineac, din partea Asociaţiei Sf. Ladislau, coorganizator.

Organizatorul evenimentelor este Primăria Municipiului Oradea, prin Asociaţia pentru promovarea turismului din Oradea şi regiune, cu sprijinul Primăriei Debrecen, Compania Fonix (producătorul carelor alegorice) şi Asociaţia Sfântul Ladislau.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite