FOTO VIDEO Scandal după eliminarea a 108 elevi din Bac: s-au revoltat părinţii şi îl acuză de abuz pe inspectorul general

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eliminarea a 108 elevi de la Colegiul Tehnic „Unirea“ din oraşul Ştei (Bihor), ca urmare a fraudării examenului de Bacalaureat, a creat agitaţie în rândul părinţilor şi elevilor. Zeci de persoane au venit să ceară explicaţii de la reprezentanţii Inspectoratului Şcolar

Un grup de părinţi ai elevilor care au susţinut Bacalaureatul la Colegiul Tehnic Unirea din Ştei a ajuns, miercuri dimineaţă, la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Bihor, exprimându-şi nemulţumirea faţă de eliminarea propriilor copii din examen. Supăraţi şi revoltaţi, aceştia au declarat că sunt decişi să conteste decizia luată împotriva elevilor acuzaţi că au copiat, dar şi să depună o plângere penală, pentru abuz, împotriva şefului ISJ, Nicolae Avram.

„De ce nu i-au eliminat pe loc?“

Cu o plângere semnată de toţi cei 108 părinţi ai elevilor eliminaţi, oamenii au dorit să discute cu inspectorul-şef şi să ceară lămuriri faţă de eliminarea în grup a tinerilor. „Fiica mea a fost aşezată în sală în prima bancă, iar lângă ea au fost puşi alţi elevi, fără să fie lăsate locuri libere între ei. Fata şi-a făcut lucrarea, şi-a făcut ciorne, dar nu a comunicat nimic cu nimeni, nu a dat subiectele rezolvate celorlaţi. A fost eliminată pentru că a fost considerată sursă. Era treaba ei să îşi supravegheze timp de trei ore ciornele şi colegii?“, s-a întrebat Voicu Burtă, părintele elevei Alexandra Burtă, şefa de promoţie de la Ştei, care a absolvit cei patru ani de liceu cu media 10. 

image

Nicolae Avram, inspectorul general al ISJ nu a stat de vorba cu parintii

Alexandra se pregătea de doi ani, în particular, pentru a da admitere la Facultatea de Farmacie din Timişoara. Ea susţine că nu a copiat şi nici nu a discutat cu colegii. Părinţii arată în special către comisia de examen şi către profesorii supraveghetori, care nu ar fi luat măsuri la timp.

"Culmea, tot comisia de examen de la Ştei a decis eliminarea, aceeaşi comisie care, la finalul probei, a consemnat că totul a decurs normal şi că nu au fost semnalate nereguli", a afirmat Voicu Burtă, tatăl uneia dintre eleve

„Dacă au văzut că elevii copiază, de ce nu i-au eliminat pe loc? Aşa spune metodologia. Trebuiau eliminaţi pe loc, cu proces verbal semnat de martori. Copii au note toţi pe lucrări şi i-au eliminat la afişarea rezultatelor. Culmea, tot comisia de examen de la Ştei a decis eliminarea, aceeaşi comisie care, la finalul probei, a consemnat că totul a decurs normal şi că nu au fost semnalate nereguli“, a mai precizat Voicu Burtă.

Acuzat de abuz

Părinţii nu au reuşit să vorbească cu inspectorul pentru că, la câteva minute după ce grupul a ajuns în faţa instituţiei, Avram a părăsit clădirea. În schimb, despre prezenţa „protestatarilor“ au fost anunţaţi jandarmii. Un echipaj din cadrul IJJ Bihor a ajuns la faţa locului şi a stat de vorbă cu oamenii, transmiţându-le să îşi rezolve problemele pe cale legală. „Acuma fugiţi, domnule inspector? Le-aţi distrus viitorul şi acum nu vă mai pasă“, au strigat părinţii după maşina cu care Avram a părăsit instituţia.

 „Dacă au copiat, cei care au copiat să plătească. Cerem să fie revizuite înregistrările video şi să se stabilească exact cine cu cine a vorbit sau ce a făcut“, au mai declarat părinţii elevilor. Ei sunt indignaţi şi pentru că nu li s-a înmânat o copie a procesului verbal prin care candidaţii au fost eliminaţi, în timp ce ISJ Bihor a refuzat să înregistreze contestaţiile vizavi de eliminare.

image

Alexandra (tanara din mijloc) a fost sefa de promotie, si a absolvit cei 4 ani de liceu cu media 10

Grupul adunat în faţa inspectoratului s-a oprit la cabinetul avocatului Kolozsi Arpad, cel care îi va reprezenta în instanţă. „Avem toate premisele să credem că este vorba despre un abuz la adresa copiilor privind eliminarea candidaţilor de la Bacalaureat. Spun acestea ca urmare a modului în care s-a procedat la exmatricularea lor, dar şi din cauza lipsei de transparenţă şi colaborare de care dă dovadă Inspectoratul Şcolar şi de disponibilitatea acestor funcţionari cu persoanele direct interesate, fiind vorba despre părinţi care sunt trataţi cu aroganţă. Bineînţeles că frauda nu trebuie încurajată, dar, din spusele lor şi din dovezile existente nu se poate vorbi despre existenţa unei fraude a examenului de matematică“, a precizat avocatul Kolozsi Arpad.

image

Avocatul Kolozsi Arpad

De cealaltă parte, atât reprezentanţii Inspectoratului, cât şi cei ai Ministerului Educaţiei susţin că metodologia permite anularea lucrărilor dacă există dovezi clare de fraudare, chiar şi după terminarea examenului. Tot scandalul din Bihor a pornit de la o profesoară din Timiş care a sesizat Ministerul printr-un apel la TelVerde. Ea a descoperit 42 de lucrări de matematică identice, inclusiv în ceea ce priveşte greşelile. 

Va mai recomandam:

Fraudă la Bac 2015 în Bihor. Aproape 200 de elevi riscă eliminarea din examen după ce au copiat cu ajutorul profesorilor

Rezultate BAC 2015. Fraudă de proporţii la Bihor: 108 elevi de la Colegiul Tehnic „Unirea“ din Ştei au picat la BAC după ce au copiat cu ajutorul profesorilor

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite