Revoltă în sistemul medical de urgenţă: peste 30 de medici şi-au scris demisiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce şeful UPU-SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea, şi-a depus demisia din funcţie şi peste 30 de medici urgentişti şi 80% din asistenţii medicali s-au solidarizat cu el, primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a declarat că aşteaptă ca Guvernul să elimine limita de sporuri de 30% pe anvelopa salarială ori să vină cu alte soluţii pentru detensionarea situaţiei din sănătate.

Medicul Hadrian Borcea, şeful UPU-SMURD Bihor şi-a depus demisia din funcţie ca urmare a problemelor salariale apărute în sistemul de sănătate de urgenţă. El a fost urmat de zeci de medici, iar în perioada următoare s-ar putea ca şi asistenţii să ia aceeaşi măsură.

„Toţi medicii îşi depun demisiile. Pe asistenţi am reuşit să-i conving să mai amâne. Medicii îşi vor depune demisiile cu un preaviz până luni, prin aceasta încercând să dea o şansă la rezolvarea situaţiei, la găsirea soluţiilor. Cu modul acesta de salarizare, cu cât eşti mai vechi şi mai bine pregătit cu atât ai sporul mai mic”, a afirmat dr. Hadrian Borcea.

Revolta de la UPU-SMURD Bihor a început vineri, 4 mai, ca urmare a hotărârii de Consiliu Local luată în data de 3 mai, hotărâre ce reduce sporurile salariale acordate urgentiştilor. În urma conflictului declanşat, sâmbătă şi duminică au avut loc mai multe întâlniri între primarul Ilie Bolojan şi medical Hadrian Borcea, una chiar în curtea UPU unde au fost prezenţi medici şi asistenţi, întâlniri care nu au dus la aplanarea conflictului.

“Nu s-a rezolvat mare lucru. Primarul a susţinut acelaşi punct de vedere. Am propus două variante, dar a strâmbat din nas. Am propus să se creeze un fond de stimulente pentru cei cărora li se prăbuşesc sporurile. Ei credeau că şi acela trebuie plafonat la 30%, dar au văzut apoi că nu e neapărat. Vom vedea exact după ce vom avea în faţă calculele. Deocamdată şi-au depus provizoriu demisiile 40 de medici. Pe asistenţi i-am convins. Le-au semnat, dar nu le-au depus”, a mai precizat dr. Hadrian Borcea.

De cealaltă parte, primarul Ilie Bolojan a explicat că a susţinut propunerile de a aplica diferenţiat sporurile, astfel încât la personalul cel mai slab plătit, care nu a beneficiat de majorări, să se acorde sporurile la nivelul maxim posibil; pentru personalul mediu plătit, să se acorde 75% din sporul minim, iar pentru medici, care au beneficiat de majorări serioase, să se aplice un spor de doar 40% din sporul minim.

“Am luat această decizie pentru ca per ansamblu să ne încadrăm în anvelopa de 30% şi pe de altă parte, să putem să respectăm acel angajament să nu scadă salariile niciunui salariat în această lună, subliniez, în această lună, până ce Guvernul va rezolva problema", a afirmat Ilie Bolojan.

Primarul a menţionat că este vorba de o măsură provizorie, luată doar pentru salarizarea pe aprilie şi că, imediat ce Guvernul, în zilele următoare, va lua sau nu va lua o decizie, se vor lua măsuri în consecinţă pe plan local.

"Am considerat că oamenii care sunt mai bine plătiţi în sistemul sanitar pot aştepta o lună de zile să nu câştige cât li s-a spus că vor câştiga pentru că oricum au salarii mari, în aşa fel încât, după bâlbâielile guvernamentale să putem stabiliza lucrurile", a declarat Ilie Bolojan.

Gestul medicului Borcea este considerat de către primarul Bolojan unul "pripit".

"Conducerea Spitalului Judeţean va discuta de la caz la caz demisiile dacă acestea vor fi înregistrate. Eu sper să nu ajungem în astfel de situaţii, mai ales având în vedere nivelul salarial. Eu sper, de asemenea, că cel puţin până când Guvernul va avea o întâlnire cu sindicatul Sanitas şi se aşteaptă să ia o decizie, să nu fie probleme în spitalele din Oradea. Întreaga asistenţă medicală este asigurată, la toate compartimentele", a mai spus Bolojan.
 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite