Preoţi turnători la Securitate, o poveste fără sfârşit. Protopopul de Oradea, Dorel Rusu, acuzat de un prieten că l-ar fi turnat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apropiat al
episcopului ortodox Sofronie Drincec (stânga), protopopul Dorel Rusu (mijloc)
este acuzat că ar fi dat Securităţii, sub numele de cod Teodor Florescu, note
informative despre colegi preoţi FOTO: Bihoreanul
Apropiat al episcopului ortodox Sofronie Drincec (stânga), protopopul Dorel Rusu (mijloc) este acuzat că ar fi dat Securităţii, sub numele de cod Teodor Florescu, note informative despre colegi preoţi FOTO: Bihoreanul

Părintele orădean Gheorghe Ţurcaş ştia că a fost urmărit de Securitate, dar nu aflase de către cine. Nu mare i-a fost mirarea şi supărarea când a descoperit că un prieten drag s-a numărat printre turnători.

"Din cei şase informatori care apar cu declaraţii în dosarul meu am recunoscut doi. Primul dintre ei, protopopul Dorel Rusu, bun prieten din tinereţe, s-a dat singur de gol", povesteşte preotul pentru publicaţia Bihoreanul.

Dorel Rusu, apropiat al episcopului ortodox Sofronie Drincec, este acuzat că ar fi colaborat cu Securitate sub numele de cod Teodor Florescu şi că ar fi scris note informative despre preoţi.

Scandalul a izbucnit în urma publicării pe internet a unui articol despre părintele Gheorghe Ţurcaş din Şimleu Silvaniei, revenit după 1990 la greco-catolicism. Fost coleg de facultate cu Rusu, preotul, acum pensionar, şi-a obţinut de la CNSAS în 2011 dosarul de urmărire informativă încheiat pe numele său de Securitate sub numele de cod "Păstorul", având toate motivele să fie curios.

Între anii 1977-1986 Ţurcaş a slujit ca preot în Bădăcin, satul natal al lui Iuliu Maniu, fost fief ţărănist şi greco-catolic intens monitorizat de Securitate.
Deşi caracterizarea făcută de turnător este chiar măgulitoare "Păstorul" fiind descris ca un preot serios şi competent, Ţurcaş este dezamăgit de gestul prietenului său.

Ţurcaş nu îşi explică motivele pentru care Rusu ar fi acceptat să devină informator. "Nu înţeleg ce s-a întâmplat. El n-avea nevoie de ajutorul Securităţii. Era deştept şi serios. Putea ajunge departe pe capul lui. Chiar l-aş întreba: «Bă Dorele, ce te-a determinat să intri în acest joc murdar?»", zice greco-catolicul.

Zvonurile privind motivaţia lui Rusu sunt împărţite. Unele surse preoţeşti pun racolarea protopopului pe seama ajutorului dat de Securitate în studenţie, în urma accidentului de tren în care şi-a pierdut laba unui picior, alţii pe seama patriotismului ori chiar a firii retrase, uşor timide. Fapt este că în primăvara lui 1985, deci concomitent cu nota informativă despre Ţurcaş, părintele Rusu a fost avansat din fundul Sălajului la Episcopia Oradea, cu locuinţă şi post asigurate.

Dorel Rusu neagă

Contactat de Bihoreanul, protopopul neagă că ar fi autorul notei informative: „Este o gravă eroare! Nu am fost eu! La data respectivă eram deja inspector eparhial la Oradea“.
 

Mai puteţi citi:

Contractul secret dintre Omar Hayssam şi ÎPS Pimen: imaginea mănăstirilor din patrimoniul UNESCO, vândută firmei teroristului sirian

IPS PIMEN: "Rău era pe vremea comuniştilor, dar mai rău cu Uniunea Europeană"

Arhiepiscopul Sucevei laudă declaraţia antigay a liberalului care s-a poziţionat împotriva celor care „confundă funduleţul cu fericirea“

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite