O nouă şansă pentru Lacul cu nuferi din staţiunea Băile 1 Mai, un loc unic în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lacul cu nuferi din Baile 1 Mai ar putea fi administrat de Primaria Oradea
Lacul cu nuferi din Baile 1 Mai ar putea fi administrat de Primaria Oradea

Unic în Europa datorită nuferilor termali despre care se spune că au supravieţuit ultimei ere glaciare şi, în acelaşi timp, rămas fără custode sau administrator, lacul din staţiunea bihoreană Băile 1 Mai a intrat în atenţia Primăriei Oradea.

Primăria Oradea va prelua în custodie sau administrare Lacul cu nuferi din Băile 1 Mai. În momentul de faţă, lacul este aproape secat şi al nimănui. Primăria Oradea va solicita modificarea legii privind exploatarea apei geotermale care să prevadă reinjecţia apei folosite pentru încălzire.

“Este anormal să vezi ce se întâmplă şi să nu faci nimic. Vrem să protejăm acest zăcământ de apă geotermală şi, pe de altă parte, să facem amenajările necesare ca zona să poată fi vizitată de către turişti sau cei interesaţi. Probabil că noi va trebui să facem nişte plângeri penale împotriva celor care au eliberat autorizaţii, cu încălcarea legii, ceea ce a dus la o exploatare excesivă. Există rapoarte fără echivoc potrivit cărora aceasta este cauza secării lacului. Din datele pe care le avem, eu cred că s-au făcut nişte abuzuri”, a declarat Ilie Bolojan, primarul Oradei.

Edilul şef a menţionat că, după ce consilierii locali au aprobat joi, 19 noiembrie, un proiect de hotărâre prin care se dă acordul pentru iniţierea demersurilor legale în vederea preluării în custodie/administrare a Sitului Natura 2000 – Lacul Peţea, urmează procedura legală de preluare a acestei gestiuni, la Ministerul Mediului.

“Am discutat, momentan nu are custode, nu este păzită. Agenţia de Mediu răspunde momentan de ea. Care nu are resurse. Noi vom avea resursele şi forţa de a face ceea ce trebuie. Cred că trebuie modificată legea din România privind exploatarea apei geotermale. În Ungaria, legea nu-ţi permite să exploatezi apa geotermală pentru încălzire decât dacă o reinjectezi. Prin urmare, s-ar cuveni şi sper că parlamentarii de Oradea vor iniţia un proiect de lege care să prevadă acest lucru, pentru că momentan legea nu prevede. Apa care se foloseşte pentru încălzire nu este contaminată, deci poate fi reinjectată. Este o măsură care se aplică în ţările care folosesc apă geotermală. Dacă nu se aplică această măsură, şi tot ce se exploatează se aruncă la suprafaţă, zăcământul nu se mai regenerează, ci se distruge. Aceasta este explicaţia (secării lacului, n.r.), şi nu seceta. Exploatarea în exces, necontrolată, peste limitele de regenerare”, a subliniat Ilie Bolojan.

Din cele 29 de situri de importanţă comunitară existente în judeţul Bihor, patru dintre ele au zone aparţinând Municipiului Oradea: Lacul Peţea, Crişul Repede amonte de Oradea, Lunca inferioară a Crişului Repede şi Valea Roşie. Rezervaţia Naturală Pârâul Peţea, declarată arie protejată prin lege, este suprapusă sitului Natura 2000 – Lacul Peţea.

În urma informărilor repetate efectuate de Muzeul Ţării Crişurilor, fostul custode al sitului, s-a constatat şi confirmat degradarea şi secarea Lacului Peţea (Izvorul Mare sau Ochiul Mare, Lacul cu nuferi) ce alimentează Pârâul Peţea.

Municipiul Oradea este interesat de preluarea în custodie ori administrare a Sitului Natura 2000 – Lacul Peţea în vederea implementării unui plan de acţiuni, în condiţiile prevăzute de legislaţia aplicabilă în vigoare, pentru conservarea biodiversităţii specifice şi transmiterii acestui habitat natural, unic în Europa, generaţiilor viitoare.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite