O elevă şi un student la Teologie, liderii celui mai mare marş de după Revoluţie, din Oradea: „Totul merge prost în ţara noastră”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hadi Kinga (16 ani), elevă în clasa a zecea la un colegiu tehnic, şi George Ciobanu (21 de ani), student la Facultatea de Teologie, ambii din Oradea, sunt principalii lideri ai protestelor ce au avut loc, în ultima săptămână, în oraşul de pe Criş.

Tânără blondă şi mică de statură a reuşit să câştige respectul a mii de orădeni. Este asemănată de cei care au ieşit în stradă cu Gavroche, simbolul Revoluţiei Franceze, ori cu eroina care i-a însufleţit pe soldaţii români în Primul Război Mondial: „Ecaterina Teodoroiu.

“Am ales să ies în stradă şi să protestez pentru că m-am săturat de hoţia din ţară şi de traiul prost a multor oameni care muncesc pe rupte. Scopul acestor proteste e de a schimba România,adică oamenii din parlament”, spune Kinga.

Nu a renunţat la ideea că orădeni trebuie să fie în stradă, că orădenii trebuie să-şi strige nemulţumirile, astfel că a creat, pe o reţea de socializare, evenimentul care anunţa protestul de miercuri seara. Peste 1.000 de orădeni i-au ascultat îndemnul şi s-au adunat în Parcul 1 Decembrie.

“Oamenii văd dacă tu chiar vrei schimbarea. Este meritul tuturor care s-au săturat de traiul din România. Aş vrea ca schimbarea să îi afecteze pe toţi într-un mod bun. Aş vrea ca schimbarea să fie pentru toţi”, spune tânăra de 16 ani.

După reuşita de miercuri seara, a venit protestul de vineri. A fost unul autorizat, şi a fost cel mai mare protest de după Revoluţie ce a avut loc în Oradea. Peste 3.000 de oameni au parcurs mai bine de 8 kilometri, pe arterele principale ale Oradei.

Revoluţionarul de la Teologie

George Ciobanu (21 de ani) este tânărul care s-a ocupat de autorizarea protestului. El a depus documentaţia necesară. Este student la Teologie, şi absolvent al liceului de Teologie, dar asta nu l-a împiedicat să se implice în acţiunea de vineri seara, şi nu numai.

“Am ales să protestez, deoarece tot merge prost în ţara noastră, nu am vrut neaparat să ies în faţă, am vrut pur şi simplu să ajut şi să fiu folositor dacă pot spune aşa, faptul că sunt la Teologie nu m-a influenţat chiar deloc. Scopul acestor prosteste este acela de încerca să schimbăm ţara noastră, pentru ca toţi cei care au plecat în străinătate să se poată întoarce acasă. Părinţii noştri au îndurat destul, a venit rândul nostru să facem o schimbare şi vom reuşi dacă vom fi uniţi până la capăt”, ne-a spus George.

Susţine că în urma tragediei de la Clubul Colectiv biserica a fost blamată prea mult, dar nu a fost prea bine argumentat acest lucru.

 “Nu văd care este vina Bisericii că patronii Clubului Colectiv au vrut cât mai mulţi oameni în acea seară, având în vedere faptul că în caz de orice eveniment s-ar fi putut întampla, oamenii nu aveau la dispoziţie decât o uşă mica”, spune tânărul student la Teologie.

Recunoaşte, însă, şi greşeala făcită de biserică. “O greşală a bisericii a fost că nu a mers sau nu a trimis pe cineva “în faţa” clubului să facă o rugăciune de pomenire pentru cei care au murit acolo. Reacţia Preafericitului Daniel a fost cea care a înfuriat lumea, nu ar fi trebuie să îi critice pe acei tineri care au vrut să se distreze şi să asculte muzica care le place.  Această greşală cred că poate fi remediată dacă timp de măcar 40 de zile, preoţii vor merge în faţa Clubului Colectiv să îi pomenească pe acei tineri care au plecat dintre noi”, este de părere George.

Cum arată viitorul României

Când vine vorba despre viitorul României, tânărul student crede că un salariu minim de 2.000 de lei ar putea readuce speranţa unui trai mai bun. Ar fi o  şansă ca majoritatea părinţilor să se intoarcă acasă la copii, să nu fie nevoiţi să lucreze departe de ei şi să nu le poată oferi o educaţie.

Un subiect fierbinte al ultimelor zile este desemnarea viitorului premier. În opinia Kingăi lucrurile sunt cât se poate de simple. “Ar trebui să fie un om cinstit, respectuos căruia să îi pase de alţii nu doar de el.
Să mă ia pe lângă el preşedintele, să fiu vocea poporului”, spune Kinga.

De cealaltă parte, George susţine că: “Viitorul premier ar trebui să se gândească cu adevărat la noi, cei care plătim taxe, dar dacă el se va dovedi un corupt şi un plagiator, ţara va fi mult mai revoltată. Nu ştiu cine ar fi potrivit pentru o responsabilitate atat de mare”. Totodată, are un mesaj cât se poate de clar şi pentru preşedintele Iohannis.

“I-aş spune următorul lucru: Domnule preşedinte, aţi fost ales în această funcţie ca să ne demonstrate ca vreţi o ţară mai bună, mai corectă. Nu dezamăgiţi oamenii care v-au votatŢ, explică George.

Tu, alături de alţi prieteni, ai reuşit să mobilizezi, vineri seara, peste 3.000 de oameni. Cum aţi reuşit, care este secretul?

Cei doi tineri  sunt mândri că orădenii au ieşit din case şi că au fost vocea străzii  “Noi doar le-am deschis puţin ochii, ei sunt cei care împreună cu noi vor o schimbare, şi ei s-au săturat sa fie călcaţi în picioare de atâtea ori. Aşa că nu am avut nici un secrect al reuşitei noastre. Pe mine personal mă bucură faptul că exact la o săptămănă de la tragedie, orădenii au demonstrat că sunt solidari alături de cei plecaţi dintre noi atunci când la îndemnul nostru s-au aşezat în genunchi şi au aplaudat. Toată ţara a ieşit în stradă, în special cei tineri, deoarece noi suntem noua generaţie. Soarta ţării este în mâinile noastre”, punctează George.  

Din echipa de organizare au mai făcut parte: Iabloncic Dominik Mario (16 ani), Hiriş Beatrice Claudia (15 ani), Toader Alexandru - Ioan (16 ani), Darvas Gilbert Markos (17 ani), Bianca Papp (17 ani) şi David Pop (15 ani).

Protestele vor continua până ce lucrurile se vor schimba, atâta timp cât va fi nevoie, iar Kinga şi George promit că vor fi acolo.

Va mai recomandam:

O tânără de 16 ani din Oradea a reuşit să mobilizeze mii de orădeni la cel mai mare protest de după Revoluţie

FOTO VIDEO Peste 3.000 de orădeni au mărşăluit pe străzile oraşului şi au luat parte la cel mai amplu protest de după Revoluţie

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite