Gestul făcut de eurodeputatul Laszlo Tokes. Ce drapel a arborat în ziua în care Oradea a sărbătorit 98 de ani de la eliberarea oraşului

Gestul făcut de eurodeputatul Laszlo Tokes. Ce drapel a arborat în ziua în care Oradea a sărbătorit 98 de ani de la eliberarea oraşului

Eurodeputatul Laszlo Tokes a arborat un nou steag în balconul biroului său din Oradea, de această dată arborând un drapel „al Ardealului”.

Ştiri pe aceeaşi temă

În ziua şi la ora la care orădenii sărbătoreau intrarea în oraş a trupelor române, în frunte cu generalul Traian Moşoiu, eurodeputatul Laszlo Tokes a ales să arboreze drapelul Ardealului, la balconul biroului său din Oradea, fiind expus alături de alte asemenea simboluri, cum ar fi steagul aşa-ziselor ţinuturi Secuiesc, Partium, al Uniunii Europene, drapelul României şi al Ungariei.

Întrebat de ce a ales să facă acest gest în ziua în care Oradea a sărbătorit 98 de ani de la eliberarea oraşului, Tokes a afirmat că nu există nicio legătură între semnificaţia istorică a zilei de ieri şi gestul său.

„Departe de mine gândul de a fi un gest provocator, dimpotrivă, este un semn de reconciliere etnică. Acest steag ar trebui să unească toate etniile care trăiesc în Transilvania, nu să ne despartă unii de alţii. Steagurile arborate aici reprezintă diferite identităţi: identitatea naţională a românilor, a maghiarilor, a Ţinutului Partium, a Ţinutului Secuiesc, precum şi identitatea europeană”, a susţinut Laszlo Tokes.

 Prin arborarea aşa-numitului steag al Ardealului, Tokes a declarat că aduce „un omagiu victimelor genocidului din Tărcaia, unde, la 19 aprilie 1919, aproape o sută de oameni nevinovaţi au fost ucişi de trupe neregulate române”.

Totodată, a amintit şi de „intrarea trupelor generalului Moşoiu în Oradea din 20 aprilie 1919, când oraşul a intrat în administrare românească”, concluzionând că este animat de un sentiment de reconciliere.

„Dorim să transmitem către ţară un mesaj pozitiv, al libertăţii, identităţii comune. Prin aceste steaguri, propunem reconcilierea şi unitatea, mai ales în aceste condiţii de criză, în care migraţiunea periclitează întreaga Europă”, a precizat Tokes.

Preşedintele PPMT Bihor, Csomortanyi Istvan, a vorbit despre simbolistica steagului, care, conform acestuia, conţine stema Transilvaniei, cu o vechime de „jumătate de mileniu”, care se regăseşte şi în stema României de azi, dar şi în stema regală din perioada interbelică. De asemenea, liderul PPMT Bihor a dezvăluit că această stemă „a fost proiectată de un cetăţean român de etnie maghiară, care a şi fost decorat de familia regală”. În concluzie, crede Csomortanyi, „această stemă trebuie folosită de toate comunităţile conlocuitoare din Transilvania”.

Tokes a mai afirmat că speră să nu fie sancţionat pentru arborarea drapelului fără autorizaţie, aşa cum s-a întâmplat în alte dăţi. Nu se ştie, însă, dacă gestul său nu va fi urmat de o nouă amendă, câtă vreme un echipaj al Poliţiei Locale a imortalizat momentul arborării dintr-o maşină parcată în faţa biroului parlamentar.

 

citeste totul despre: