FOTO Caravana filmelor TIFF a poposit la Oradea. Sute de cinefili au vizionat filme în parc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Caravana TIFF la Oradea
Caravana TIFF la Oradea

Caravana filmelor TIFF  a ajuns şi la Oradea, ocazie numai bună pentru cinefili să vizioneze filme în aer liber. Cele trei seri de film au fost pe placul orădenilor care au fost prezenţi în număr destul de mare.

Filme premiate atât în ţară cât şi în străinătate au rulat pe ecranul uriaş din Parcul 1 Decembrie din Oradea. Fie că au stat pe scaune sau pe iarbă, spectatorii au trăit fiecare secvenţă proiectată.

"Urmează-mi vocea", regizor Huseyin Karabey a fost primul film care a rulat. Într-un sat kurd din creierii munţilor, mica Jiyan este îngrijorată că tatăl ei a fost arestat de poliţia turcă pe motiv că ar face parte din grupările militare locale. Va fi eliberat numai dacă familia îi predă puşca. Problema este că nu a avut niciodată una! Prin urmare bunica lui Jiyan, Berfé, nu are ce altceva să facă decât să pornească în căutarea unei arme.

A urmat unul dintre cele mai aşteptate filme #Selfie, un film care prezintă povestea a trei absolvente de liceu care, în loc să stea acasă şi să înveţe pentru BAC, decid să plece la mare şi să îşi termine adolescenţa în stil rebel! Yasmine, Roxi şi Ana sunt hotărâte să se distreze şi să uite de responsabilităţi în ultimele 2 zile dinainte de examenul maturităţii, iar asta înseamnă să încalce orice regulă şi să facă tot ce le trece prin cap, fără să ţină cont de consecinţe. Vor libertate, adrenalină şi dragoste de-o vară, iar cei trei tineri pe care îi agaţă la mare par mai mult decât dispuşi să le ofere tot ce-şi pot.

Ultimul, dar nu cel din urmă, a fost "Stockholm", în regia lui Rodrigo Sorogoyen. În filmul "Stockholm" totul se întâmplă într-o singură noapte. O noapte banală pentru el, dar una ieşită din comun pentru ea. Nu îşi dau seama, dar după această unică noapte vor fi legaţi pentru totdeauna.

Brandul TIFF

TIFF a luat fiinţă în 2002 şi este primul festival internaţional de film de lung-metraj din România, recunoscut atât pentru calitatea programelor prezentate cât şi pentru organizarea laborioasă, atmosferă şi mai ales diversitatea de evenimente, de la seminarii şi workshopuri până la concerte şi petreceri.

Ediţia trecută a adunat nu mai puţin de 240 de filme din 46 de ţări şi s-a bucurat de o audienţă de peste 67.000 de spectatori în cele zece zile de festival.

De-a lungul celor 11 ediţii, TIFF a atras în România numeroase personalităţi de marcă din industria cinematografiei mondiale, printre care se numără Julie Delpy, Michael Radford, Annie Girardot, Udo Kier, Vanessa Redgrave, Franco Nero, Nicolas Roeg, Catherine Deneuve, Claudia Cardinale, Wim Wenders, Jacqueline Bisset sau Geraldine Chaplin

"Urmează-mi vocea"a fost p, al regizorului Huseyin Karabey. Acţiunea filmului a avut loc într-un sat kurd din creierii munţilor, unde Jiyan era îngrijorată că tatăl ei fusese arestat de poliţia turcă pe motiv că ar fi făcut parte din grupările militare locale. Aflând că va fi eliberat doar dacă familia îi predă puşca şi neavând una, bunica fetei porneşte într-o căutare plină de peripeţii a unei arme. Sâmbătă a fost rândul filmului românesc. Regizat de Cristina Iacob, "Selfie" a prezentat povestea a trei absolvente de liceu care au plecat la mare să se distreze cu două zile înainte de a susţine examenul de bacalaureat. Comedia s-a clasat pe locul patru în box office-ul românesc, fiind surclasată doar de producţiile internaţionale de răsunet "Godzilla", "Vecini de coşmar" sau "Cealaltă femeie". După prima lună de la lansare adunase deja în sălile de film peste 60 de mii de spectatori. Ultima zi de film a fost ieri, când a rulat pelicula "Stockholm", în regia lui Rodrigo Sorogoyen. Un film ca o piesă de teatru, cu doar două personaje şi în care aproape toată "acţiunea" s-a petrecut într-un apartament. Nu în "Stockholm" aşa cum credeau cei mai mulţi, titlul fiind legat de sindromul "Stockholm" (în care victima se îndrăgosteşte de răpitorul ei) şi nu de oraşul cu acelaşi nume. Una peste alta, prezenţa impresionantă a publicului şi dorinţa lui de a cunoaşte forme de artă în tot mai multe locuri neconvenţionale, începe să fie un fenomen în Oradea. Unul care ne arată că Occidentul este, totuşi, la doar doi paşi.

Mai puteti citi:

Caravana Filmelor TIFF de la Timişoara redeschide Grădina de Vară "Capitol" pentru iubitorii celei de-a şaptea arte

TIFF a salvat Depozitul de Filme din Cluj. Datorită banilor strânşi din campanie şi donaţiei unei bănci, spaţiul va fi deschis publicului

Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) se va opri la Târgovişte

Oradea

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite