Cum se prepară cel mai gustos cârnat de casă: ingredientele secrete dezvăluite de măcelar
0
Cârnaţii sunt un preparat specific sezonului de iarnă, iar secretul unui preparat delicios constă în ingredientele de calitate, proporţiile corecte, maţele potrivite şi uscarea, respectiv afumarea lor corespunzătoare.Cârnaţii de casă sunt delicioşi, se prepară în ziua Ignatului şi pot fi şi afumaţi.
Fie că sunt prăjiţi pe grătar sau în tigaie, cârnaţii de casă cu mult usturoi sunt un adevărat festin. Oricine poate să-i prepare urmând reţeta tradiţională.
“Carnea se toacă şi se pune într-un vas încăpător, după care se condimentează cu sare, piper, coriandru şi ienibahar, după gust. Usturoiul se pisează, după care se ia 250 ml din zeamă în care fierbe capul porcului pentru prepararea tobei (sau se foloseşte apă fierbinte). Usturoiul se pune într-un vas, se toarnă supa sau apa fierbinte, se amestecă bine, apoi se acoperă şi se lasă câteva minute că să îşi lase aromă. Lichidul se strecoară cald şi se toarnă, puţîn câte puţin, peste carnea tocată. Compoziţia se frământă cu mâinile, la fel că pe un aluat.
Se pregăteşte maşina de tocat cu accesoriile necesare şi se umplu maţele cu carnea condimentată şi usturoiată. Când sunt gata se agăţă afară, pe o bară de lemn, să se usuce complet. Cine doreşte, îi pune în afumătoare sau îi serveşte, că atare, fripţi sau prăjiţi", ne-a explicat măcelarul Pavel Agud