Viaţă de director de şcoală: bani, whisky, cafea, şpagă pentru profesori. Răzvan Vonea, dispus să negocieze examenele de Bacalaureat pentru Victoraş Micula

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Razvan Vonea a fost arestat pentru 30 de zile
Razvan Vonea a fost arestat pentru 30 de zile

Trafic de influenţă, abuz în serviciu, cumpărare de influenţă, luare şi dare de mită,  sunt acuzaţiile care i se aduc directorului Colegiului Tehnic “Andrei Şaguna” din Oradea, arestat pentru 30 de zile. Pentru bani era dispus să rezolve de la examene de Bacalaureat până la promovarea semestrului de către elevi care nici nu dădeau pe la şcoală. Vonea era pregătit să mituiască până şi reprezentanţi din Ministerul Educaţie.

La începutul anului 2014 Răzvan Vonea a primit de la Ramona Bacter, şefa serviciului juridic din cadrul Universităţii din Oradea, 100 de euro şi diferite produse, o sticlă de wisky şi un pachet de cafea, lăsând-o să creadă că are influenţă asupra profesorului Benţe din cadru Facultăţii de Ştiinţe Economice Oradea şi că îşi va exercite influenţa asupra profesorului şi că îl va determina să o promoveze pe sora ei la examenul de la disciplina pe care profesorul o predă.

Teodora Iulia Hanciu, sora lui Bacter, este în prezent studentă în anul III la Contabilitate şi Informatică de Gestiune din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice de la Universitatea din Oradea.

Întâlnirea a avut loc la sfârşitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie 2014 în Magazinul Lotus Oradea, unde Vonea i-a spus lui Bacter că nu ştie tariful practicat de către profesorul Benţe şi să îi dea ea cât doreşte.

“În acest context, Bacter i-a dat 100 de euro lui Vonea, pentru a-şi exercita influenţa asupra profesorului Benţe. După examen, Răzvan Vonea i-a scris Ramonei Bacter pe mesageria de pe Facebook că a mai ,,îmbunătăţit pachetul,, în sensul că a mai pus un wisky, o cafea şi un parfum, bunuri pe care i le-a solicitat şi pe care le-a primit ulterior,mai puţin parfumul”, se arată în referatul de reţinere

În timpul examenului Vonea l-a vizitat pe profesorul Benţe şi i-a lăsat o plasă în care erau bunurile precizate anterior şi probabil suma de bani.

Promovat pe pile

În luna februarie 2014, în calitate de director al Colegiului Tehnic “Andrei Şaguna” Oradea a primit de la Ramona Bacter 100 de euro în scopul promovării elevului Aurel Bodea pe primul semestru al anului şcolar 2013 – 2014, în condiţiile în care acesta nu frecventa cursurile instituţiei de învăţămând şi nici nu a fost evaluat la nicio disciplină.

Cu prilejul unei întâlniri personale pe care Ramona Bacter a avut-o cu Vonea la biroul său de la Universitatea Oradea la începutul anului 2014, luna februarie, aceasta l-a rugat pe acesta să aibă grijă de elevul Aurel Bodea, precizându-i totodată că Bodea ,,Nu va rămâne dator”, dar fără a-i preciza alte aspecte.

Cu acea ocazie Vonea i-a spus că elevul trebuie să plătească fondul şcolii în sumă de 80 de lei, pentru care va primi chitanţă, şi că trebuie să-i dea şi lui banii ,, de o cafea”, dar fără a-i preciza suma exactă. La rugămintea lui Bacter de a avea grijă de Bodea Aurel, Vonea a răspuns sec ,,Bine!”, fără alte detalii.

“În luna februarie 2014 cei doi s-au îmtâlnit din nou la Universitate, cu prilejul acelei întâlniri Ramona Bacter i-a dat numitului 100 de euro. După aceea Vonea Răzvan i-a spus că Bodea Aurel trebuie să vină la şcoală pentru ,,a-şi scrie tezele” aferent primului semestru din anul şcolar, şi că pentru semestrul doi urmează să se procedeze la fel”, susţin procurorii

Slăbiciune pentru elevii de bani gata

Pe 10 aprilie, cei doi s-au întâlnit, astfel că Vonea i-a propus lui Bacter să se înscrie ca preşedinte la centrul de examen de bacalaureat al Colegiului Tehnic Mihai Viteazul Oradea deoarece acesta are două cunoştinţe care au copii la acea unitate de învăţământ şi care urmează să dea bacalaureatul în vara acestui an. Referitor la aceste cunoştinţe de ale sale, Vonea a spus că este vorba despre fiul lui ,,Micula”, iar celălalt fiul unui mare constructor, care deţine locuinţe în Cartierul Nufărul lângă Lukoil, precum şi în Viena, dar nu i-a precizat numele acestuia.

În urma cercetărilor s-a identificat ,,conoştinţa,, lui Vonea Răzvan şi anume numitul Popa Petru.

“Pe parcursul acestei discuţii în momentele în care Vonea îi făcea acele propuneri lui Bacter Ramona, sau în alte momente în care povestea diferite lucruri pe care le-a făcut, vorbea în şoaptă”, susţin procurorii.

Astfel, i-a oferit 5.000 de euro lui Bacter pentru ca aceasta să rezolve numirea sa ca preşedinte de comisie de bacalaureat în centru de examinare CT Mihai Viteazul din Oradea şi implicit să îl ajute pe fiul ,,constructorului” Popa Petru să treacă examenul de bacalaureat.

Vonea a asigurat-o că este prieten foarte apropiat cu părinţi celor doi elevi, astfel, asigurându-o că va primi cei 5000 de euro pentru fiul constructorului Popa Petru.

Potrivit lui Vonea, Florin Petru Popa era un ,,client”, ,,o sursă foarte bună”,, iar metoda de fraudare a examenului de bacalaureat urma să fie,,bileţelul dus la centrul de evaluare”.

Procurorii au mai stabilit că acesta şi-a încălcat atribuţiile de serviciu prin aceea că promova elevi ai unităţii de învăţământ, în condiţiile în care aceştia nu frecventau cursurile şi nici nu erau evaluaţi.

“ Pentru a crea o aparenţă de legalitate acesta contactează diferiţi elevi, se întâlneşte cu aceştia, le dă subiectele de teză, iar apoi preia tezele gata întocmite în scopul ca la eventuale verificări să apară scrisul lor. Mai mult acesta îşi exercită în mod abuziv le dispune profesorilor şi diriginţilor încheierea tuturor elevilor, inclusiv a celor care nu frecventează cursurile”, susţin procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.

Examen de grad cu şpagă

La sfârşitul lunii mai, Dora Negruţiu a fost programată să susţină inspecţia finală pentru gradul didactic I. Aproximativ cu o lună înainte de susţinerea inspecţiei a aflat de la Vonea că va fi examinată de către acesta în calitate de metodist desemnat de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Verghelia Tiurbe, angajată a Casei Corpului Didactic şi de către Secară Oana, conferenţiar universitar.

Cum Dora Negruţiu cunoştea faptul că Vonea este în relaţii bune atât cu Tiurbe şi cu Secară, l-a rugat să vorbească cu ele înainte din inspecţie, să le viziteze pentru a le da bani şi diferite produse, pentru a nu întâmpina dificultăţi din partea lor.

“L-a întrebat pe Vonea Răzvan care ar fi suma pe care ar trebui să le-o dea în astfel de ocazii, inspecţie de gradul I, iar Vonea i-a spus care sunt tarifele care se practică în sistem şi anume 100 de euro pentru preşedintele comisiei de evaluare respectiv Tiurbe şi 300 de lei pentru celălalt membru, Oana Secară. A fost deacord cu tarifele propuse şi au rămas ca Vonea Răzvan să le să le contacteze pe cele două şi să meargă împreună să le dea banii. La câteva zile după directorul a luat legătura cu cele două doamne”, se arată în referatul de reţinere.

Prima oară, s-a dus mers la numita Tiurbe, la biroul acesteia din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, unde i-a dat acesteia un pachet cu 100 de euro şi diferite produse.A urmat vizita la Oana Secară căreia i-au dat de asemnea un pachet cu 300 de lei şi diferite produse.

Referitor la planurile de lecţie pe care Dora Negruţiu trebuia să le depună pentru inspecţie şi care trebuia să le predea elevilor în timpul examinării, Vonea i-a spus să stea liniştită, că nu are motive de îngrijorare, şi i-a recomandat să ia nişte planuri de lecţie gata făcute şi doar să le modifice titlul.

Mai puteti citi:

<a href="https://adevarul.ro/stiri-locale/oradea/directorul-colegiului-tehnic-andrei-saguna-din-1549740.html">Directorul Colegiului Tehnic "Andrei Şaguna" din Oradea a fost arestat pentru 30 de zile</a>

<a href="https://adevarul.ro/stiri-locale/oradea/update-spaga-de-75000-de-lei-liderul-1550095.html">UPDATE Şpagă de 75.000 de lei. Liderul sindicatului Finanţelor din Bihor a fost reţinut după ce a permis intrarea în ţară a cărnii stricate</a>

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite