FOTO Au fost demontate statuile voievozilor din curtea Palatului Baroc, parte a celui mai mare complex baroc din Europa de sud-est

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Voievozii românilor îşi iau la revedere. Ansamblul statuar din curtea interioară a fostului sediu al Muzeului Ţării Crişurilor a fost demontat de către muncitori.

Cu ajutorul unei macarale, busturile personalităţilor istorice ale românilor au fost coborâte de pe socluri şi aşezate pe sol. Muncitorii Muzeului au demontat plăcile de pe socluri şi le-au aşezat în lăzi de carton. Toate busturile urnează să fie mutate în curtea noului sediu al Muzeului de pe strada Armatei Române. Pe gardul interior a fost pus un afiş mare cu accesul interzis pe perioada desfăşurării lucrărilor.
Palatul baroc a fost retrocedat în urmă cu peste un deceniu către Episcopia romano-catolică, Muzeul fiind chiriaş în tot acest timp, din banii publici fiind plătită o chirie de aproximativ 15.000 de euro pe lună.

Considerat una dintre cele mai frumoase clădiri de acest fel din sud-estul Europei, Palatul Baroc a fost construit între anii 1762 şi 1777. Are 100 de încăperi şi 365 de ferestre, câte una pentru fiecare zi din an.
"Palatul este conceput după modelul vienez al Palatului Belvedere sau al Palatului Schonbrunn, de proporţii foarte mari, cu o curte interioară, cu un lux, cu un fast. Stilul baroc copleşeşte şi impresionează", explică Ramona Novicov, critic de artă.

În interior, palatul impresionează prin picturile originale păstrate în Capela Episcopală ori pe bolta Sălii Festive.
Palatul Baroc a fost sediul Episcopiei Romano-Catolice până în 1945, când episcopii au fost alungaţi din clădire de comunişti.

A găzduit aproape 1000 de refugiaţi comunişti din Grecia în 1956, perioadă în care clădirea a fost serios deteriorată. Refăcută, construcţia a adăpostit din 1971, Muzeul Ţării Crişurilor, iar în 2004 a revenit în proprietatea Episcopiei Romano-Catolice.

Lucrările de restaurare a Palatului Baroc din Oradea vor dura trei ani. Alături de Şirul Canonicilor şi Bazilica Romano-Catolică, Palatul Episcopal formează cel mai mare ansamblu baroc de pe teritoriul României.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite