Alexandra, şefa de promoţie din Bihor eliminată de la Bac, a câştigat bătălia pe fond cu şefii Educaţiei. Judecătorii au anulat procesul verbal de sancţionare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandra Burtă a câştigat bătălia pe fond FOTO Facebook
Alexandra Burtă a câştigat bătălia pe fond FOTO Facebook

Eliminată de la Bacalaureat pentru că ar fi copiat, Alexandra Burtă, elevă la Colegiul Tehnic Unirea din Ştei, câştigă prima bătălie, pe fond, cu Inspectoratul Şcolar. Judecătorii Tribunalului Bihor au anulat procesul verbal de sancţionare şi au dispus notarea lucrării la Matematică, probă de la care eleva a fost eliminată.

“Admite în parte cererea formulată de reclamanta Burtă Alexandra Maria, în contradictoriu cu pârâtul Inspectoratul Şcolar al Judeţului Bihor, în nume propriu şi pentru Comisia Judeţeană de Bacalaureat Bihor şi Comisia de Bacalaureat din Centrul de Examen Colegiul Tehnic „Unirea” Ştei. Anulează procesul verbal de sancţionare a candidatului nr. 032/07.07.2015 întocmit de Comisia de Bacalaureat din Centrul de Examen nr. 309 Colegiul Tehnic „Unirea” Ştei. Obligă pârâtul să procedeze la notarea lucrării reclamantei de la proba E) c), disciplina Matematică de la examenul de bacalaureat sesiunea iunie-iulie 2015. Respinge ca neîntemeiate celelalte pretenţii ale reclamantei. Fără cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, care se va depune la Tribunalul Bihor. Pronunţată în şedinţă publică azi, 09.05.2016", se arată în sentinţa pe scurt pronunţată de Tribunalul Bihor. 

48 din 108

48 de elevi de la Colegiul Tehnic Unirea din Ştei, din cei 108 eliminaţi de la Bacalaureat în vara lui 2015, au contestat măsura eliminării lor de la examenul de Bacalaureat, la Tribunalul Bihor. După ce magistraţii au respins cererea de amânare formulată de ISJ Bihor pentru că procedura de citare nu ar fi fost îndeplinită, judecătorii au decis să se pronunţe rapid, dată fiind situaţia urgentă. Astfel, instanţa a decis să admită acţiunile formulate de elevi având ca obiect suspendarea actului administrative şi a dispus suspendarea efectelor procesului-verbal de sancţionare a candidaţilor, de la examenul de bacalaureat disciplina - matematică, până la pronunţarea instanţei de fond. Nemulţumiţi de decizia Tribunalului, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor au făcut recurs la Curtea de Apel Oradea, iar Curtea a admis recursurile declarate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor împotriva sentinţelor pronunţate de Tribunalul Bihor pe care le-a casat şi, în consecinţă, a respins ca nefondate cererile de suspendare formulate în cauză de reclamanţii candidaţi.

În toamna lui 2015 a început procesul pe fond. Astfel, primele pronunţări ale judecătorilor de la Tribunalul Bihor au avut loc pe 10 martie.

"Din punct de vedere juridic, hotărârile au acoperire în situaţia din dosar a fiecăruia dintre elevi. Pe de-o parte actele întocmite de către Inspectorat, prin cele două comisii, locală şi judeţeană de Bacalaureat, sunt eronat întocmite prin necompetenţă şi prin încălcarea dispoziţiilor privind încadrarea corectă a faptelor. Nu cuprind data comiterii faptei, descrierea explicită a acestora, iar după ce s-au vizionat casetele s-a văzut că faptele descrise ca abateri de fraudare a examenelor nu există. Că a existat într-adevăr o situaţie mai lejeră în sala de examinare, e clar. Una ţine de disciplină, alta e că li s-a imputat fraudarea examenului. Sper să se intre pe normalitate", a explicat avocatul Arpad Koloszi, apărătorul elevilor.

Sursă, motiv de eliminare

Comisia judeţeană de Bacalaureat a propus eliminarea Alexandrei Burtă pe motiv că a fost “Sursă” şi “a lăsat să se copieze de pe foile şi lucrarea ei, a comunicat cu colegii din spate şi lateral”. Alexandra susţine că nu avea timp să comunice cu colegii, dat fiind faptul că a scris 11 pagini plus mai multe ciorne, iar atunci când s-a întors a făcut-o pentru a-şi ruga colegii să o lase să-şi termine lucrarea, dat fiind faptul că în sală era gălăgie, ca urmare a faptului că profesorii supraveghetori nu au împiedicat procesul de copiere. Alexandra mai susţine că ea nu a avut cum să-şi împiedice colegii să se uite la ciornele ei, acest lucru revenindu-le profesorilor supraveghetori, ea fiind în sală pentru a susţine un examen, nicidecum pentru a-şi supraveghea colegii.

După ce în vara lui 2015 a câştigat prima bătălie cu şefii Educaţiei, Alexandra a dat examen la două facultăţi, reuşind să fie admisă la ambele. Astfel, este studentă la Facultatea de Ştiinţe Economice, specializarea Finanţe Bănci şi la facultatea de Medicină, specializarea Farmacie, ambele din Timişoara.

Alexandra Burtă a fost elevă în clasa a XII-a A a Colegiului Tehnic “Unirea” din Ştei. A fost o elevă de nota 10, o elevă căreia i-a plăcut să înveţe, şi la adresa căreia profesorii au doar cuvinte de laudă, mai ales că a terminat liceul ca şefă de promoţie.

A ştiu încă din timpul liceului ce îşi doreşte să facă în viaţă, o carieră în lumea medicală. S-a pregătit intens pentru admiterea la facultate, dar nu a omis nici pregătirea pentru Bacalaureat. Ore luate în particular şi mult studiu individual. Aceasta a fost reţeta după care s-a ghidat Alexandra, reţetă care ar fi trebuit să-i aducă succesul.

Nimic nu avea să prevadă situaţia dezastroasă ce a urmat. Alexandra a început Bac-ul cu bine şi spera să-l termine la fel de bine. Totul s-a năruit după ce s-au afişat rezultatele. Surpriza neplăcută a apărut la proba de la Matematică, acolo unde şefa de promoţie figurează ca eliminată.

Va mai recomandam:

Şefa de promoţie din Bihor eliminată de la Bac a câştigat în instanţă bătălia cu şefii Educaţiei. Judecătorii au suspendat deciziile celor care au sancţionat-o

Mesajul tulburător al unei profesoare pentru şefa de promoţie eliminată de la Bac: „Este inadmisibil şi nedrept! Am trecut cu fiica mea prin acelaşi lucru”

Cazul Alexandrei Burtă, eleva de nota 10 care a terminat ca şefă de promoţie la Colegiul Tehnic „Unirea“ din oraşul Ştei şi care a fost eliminată de la examenul de Bacalaureat, a trezit revoltă şi în rândul profesorilor. Silvia Turbureanu, profesoară în Râmnicu Vâlcea a trecut printr-o situaţie similară anul trecut, atunci când fiica ei a fost eliminată de la Bacalaureat.

Motivul ciudat pentru care şefa de promoţie din Bihor a fost eliminată de la Bac: a fost „sursă”. Tatăl: „Era treaba ei să-şi supravegheze ciornele, trei ore?”

Nu mai puţin de 108 elevi de la Colegiul „Unirea” din Ştei au fost eliminaţi de la Bacalaureat, după un scandal de proporţii de fraudare a examenului. După vizionarea a 42 de ore de înregistrări video, comisia a stabilit în cazul celor mai mulţi candidaţi că au copiat la examen. Pentru alţii, însă, explicaţia din rapoarte este destul de ambiguă: fie sunt consideraţi „sursă” pentru ceilalţi candidaţi, fie „par să comunice cu ceilalţi”.

EXCLUSIV Superficialitatea comisiei de Bac care a eliminat-o pe şefa de promoţie din Bihor. Rapoarte: au descalificat elevi care „păreau să comunice cu vecinii”

Rapoartele comisiei judeţene de Bacalaureat care a propus eliminarea celor 108 elevi de la Colegiul Tehnic “Unirea” din oraşul Ştei arată superficialitatea cu care s-a desfăşurat ancheta. Nici până astăzi, elevii nu au primit documente care să ateste motivele pentru care au fost eliminaţi, iar în cazul unora s-a luat decizia eliminării doar pentru că “se pare” că ar fi comunicat cu colegii.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite