Afacerişti orădeni judecaţi pentru evaziune fiscală, delapidare şi spălare de bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
evaziune

Doi oameni de afaceri, care administrau mai multe firme din Oradea au fost trimişi în judecată de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.  Aceştia sunt acuzaţi de evaziune, delapidare şi spălare de bani.

Potrivit procurorilor, printr-un rechizitoriu din data de 15 iulie 2016, al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Bogdan Ioan Ghilea şi Anna-Maria Bianca Popovici, fostă Vakar, precum şi a firmelor SC Ergo Construct SRL, SC Top Proas Construct SRL şi SC Maricor SRL pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, delapidare, spălare a banilor şi complicitate la unele din aceste infracţiuni.

Concret, arată anchetatorii, în sarcina lui Bogdan Ghilea s-a reţinut că acesta, în calitate de administrator al SC Top Proas Construct şi Ergo Construct Oradea, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale, în perioada iunie 2010 – aprilie 2011, a înregistrat în evidenţele contabile ale societăţilor facturi fiscale nereale de prestări de servicii fictive de SC Maricor şi SC Ergo Construct, prejudiciind în acest mod bugetul de stat prin deducerea ilegală a TVA şi, implicit, prin diminuarea impozitului pe profit cu suma totală de 207.480 lei.

„De asemenea, s-a mai reţinut că inculpatul Ghilea Bogdan Ioan, în perioada 20 iulie – 2 septembrie 2010, a virat în 11 tranşe suma totală de 476.000 lei din conturile SC Top Proas Construct în conturile SC Maricor, cu justificarea „plată facturi fiscale”, în condiţiile în care aceste facturi erau false, banii fiindu-i apoi restituiţi inculpatului de către Popovici Anna Maria Bianca, administratorul SC Maricor SRL”, se arată în comunicatul parchetului.

Cei 476.000 de lei au fost însuşiţi de Ghilea, care i-a remis femeii 23.000 de lei, drept comision. Tot Ghilea ar fi ascuns sau disimulat adevărata natură a provenienţei, a situării, a dispoziţiei, a circulaţiei sau a proprietăţii unor sume, cunoscând că bunurile provin din săvârşirea de infracţiuni, săvârşind infracţiunea de spălare a banilor.

„În concret, după ce a delapidat suma de 476.000 lei în perioada şi modalitatea expusă mai sus, inculpatul a efectuat acte de ascundere şi disimulare a provenienţei şi proprietăţii sumei delapidate. În perioada 21 iulie – 31 august 2010 a reintrodus suma de 136.000 lei în circuitul financiar-fiscal, prin creditarea SC Ergo Construct SRL; în data de 1 aprilie 2011, a reintrodus suma de 340.000 lei în circuitul financiar-fiscal, prin creditarea SC Top Proas Construct”, mai arată procurorii bihoreni.

În cauză, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor au colaborat cu lucrătorii de poliţie din cadrul IPJ Bihor – SICE.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite