Ziua judecăţii pentru „primarul 10%”. Unul dintre liderii PSD îngenuncheaţi de justiţie îşi aşteaptă sentinţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii Tribunalului Bucureşti au finalizat dosarul de corupţie privind contractul de management al traficului rutier din Iaşi. Fostul edil al oraşului este acuzat că ar fi cerut mită 10% din valoarea totală a contractului, pentru acest lucru procurorii DNA solicitând condamnarea sa cu executare.

Ultimul termen de judecată al procesului în care Gheorghe Nichita, fost primar al Iaşului, este acuzat de luare de mită a avut loc acum câteva zile şi s-a terminat aproape de miezul nopţii. Fostul edil a susţinut că este nevinovat, cerând achitarea sa. La rândul lor, procurorii anticorupţie au cerut o pedeapsă cu executare pentru Nichita. „Avem încredere maximă în justiţie“, a spus Ionel Nechita, avocatul lui Gheorghe Nichita.  Sentinţa a fost stabilită pentru data de 23 octombrie.

În acest dosar, omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, patronul UTI, a recunoscut în faţa instanţei că a fost de acord să îi ofere mită lui Gheorghe Nichita, în timp ce un alt intermediar al acestei afaceri, fostul lider PSD Constantin Niţă, a fost deja condamnat la patru ani de închisoare cu executare, pentru că a ajutat, în primă fază, firma UTI să obţină contractul de la Iaşi. În schimbul ajutorului, Niţă ar fi cerut 5% din valoarea contractului privind semaforizarea de la Iaşi, adică aproximativ 3,4 milioane de lei. A primit efectiv 30.000 de euro şi 300.000 de lei.

În privinţa lui Nichita, în cadrul acestui proiect, finanţat din fonduri europene, în calitate de primar al Iaşului, ar fi cerut, „cu intenţie şi în mod direct“, spun procurorii, 10% din valoarea contractului. Câştigătoare a proiectului a fost declarată asocierea UTI-IBC, reprezentantă de cei doi oameni de afaceri menţionaţi, valoarea contractului fiind de peste 69 de mili­oane de lei. „Acest lucru a avut la bază o înţelegere anterioară între incul­paţii Nichita Gheorghe, Marda­rasevici Iulius Gabriel (pentru IBC) şi Urdăreanu Tiberiu (pentru UTI), aceştia din urmă efectuând, cu sprijinul inculpatului Tănăsescu Mihail şi a unei alte persoane, demersuri frauduloase pentru colectarea banilor (ce urmau a fi daţi cu titlu de mită). De asemenea, demersurile au constat şi în elaborarea şi, ulterior, decontarea unor facturi pentru situaţii de lucrări conţinând servicii neprestate, a căror valoare reprezenta, de fapt, suma ce se colecta, periodic, drept mită pentru primarul municipiului Iaşi“, au precizat procurorii DNA în rechizitoriu.

Aceştia au mai arătat că Nichita ar fi primit foloasele necuvenite în perioada august 2013 - începutul anului 2015. Înainte de a primi efectiv banii, 3,6 milioane de lei din presupusa mită ar fi ajuns într-un cont în care ar fi fost depozitaţi special pentru Nichita, au precizat anchetatorii. Anchetatorii au precizat  că Nichita a primit echipamente electronice de 20.000 de lei, dar şi plata în 2014 a unor cazări în Hong Kong şi Beijing (China), în valoare totală de 28.000 de lei. De asemenea, Nichita ar fi primit şi reducere de 30-40% din preţurile de cazare de la Hotel Marriot din Bucureşti, a căror valoare a fost calculată la 15.100 de lei.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite