Vreme sufocantă, ca-n deşert, în perioada următoare. Meteo Moldova: „Dacă nu mergem noi în Sahara, vine ea la noi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începutul lunii iulie aduce în Moldova o masă de aer fierbinte, de provenienţă sahariană. „Pe ansamblu, ne aşteaptă un debut demn de un cuptor, cu maxime ce se vor apropia şi de 40°C prin sudul şi, izolat, prin centrul Moldovei, cât şi un pronunţat disconfort termic”, se arată într-un comentariu publicat pe platforma Meteo Moldova.

În ultimele zile din iunie, în regiunea de NE pătrunde un val de căldură determinat să stabilească un nou record naţional de temperatură ridicată. 

Observaţia aparţine universitarului Lucian Sfîcă, coordonatorul platformei Meteo Moldova - un proiect al absolvenţilor Facultăţii de Geografie şi Geologie de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, pasionaţi de studiul meteorologiei şi climatologiei. Potrivit acestora, valul de căldură de la sfârşitul săptămânii în curs „ameninţă să doboare recordul naţional de temperatură rămas în vigoare din 10 august 1951(44.5C la Râmnicelu, Brăila), în ciuda asalturilor înverşunate ale verilor 2007 şi 2012”.

Mai mult, Ilie Nicolae, un doctorand care contribuie la creşterea platformei Meteo Moldova, arată că luna iulie va debuta, de asemenea, cu temperaturi ridicate. „Valorile maxime de temperatură anticipate pentru debutul calendaristic al lunii iulie vor depăşi 35…36°C cam oriunde”, precizează tânărul într-un comentariu postat pe platforma citată. Potrivit acestuia, sâmbătă, 1 iulie, temperatura maximă din Sudul Moldovei se poate apropia de 40 de grade Celsius. 

Redăm mai jos comentariul integral pe care drd. Ilie Nicolae l-a publicat pe platforma Meteo Moldova:

„La orizont se întrevede un prim asalt în forţă al unei mase de aer fierbinte, de provenienţă sahariană asupra Moldovei. Valorile maxime de temperatură anticipate pentru debutul calendaristic al lunii iulie vor depăşi 35…36°C cam oriunde. Cu toate acestea, regiunile nord-vestice vor fi ceva mai avantajate, cu maxime de cel mult 29…31°C. De asemenea, valori agreabile şi în zonele montane. Pe ansamblu, ziua de sâmbătă va încinge de-a dreptul cea mai mare parte a Moldovei, iar prin sudul şi chiar centrul acesteia nu sunt excluse şi maxime ce se vor apropia şi de 40°C. La Soare, temperaturile vor fi şi cu 8…10°C mai ridicate comparativ cu cele ilustrate pe materialul de mai jos. La nivelul solului, valorile maxime de temperatură pot atinge şi 60°C, urmând ca în ariile urbane, la suprafaţa asfaltului, să fie înregistrate şi 70…75°C. De altfel, în ariile urbane valorile maxime de temperatură vor fi şi cu 4…5°C mai ridicate comparativ cu maximele anticipate la periferia oraşelor (unde sunt situate staţiile meteorologice).

image

În mod cert, un asemenea val de căldură nu putea fi lipsit şi de acel indice temperatură-umezeală (ITU), care va depăşi pragul critic, de 80 unităţi, pe arii extinse. Astfel, pe fondul unor temperaturi ce se apropie de 38…40°C, ITU va avea valori cuprinse, în general, între 81…83 pe arii extinse din centrul, sudul şi estul provinciei, conform materialului de mai jos.

De asemenea, valori de 79…80 unităţi vor fi chiar şi prin nordul provinciei, aici, în ciuda faptului că valorile termice sunt de 32…33°C, umiditatea relativă a aerului va fi de 40…45%. De altfel, valorile ridicate ale umidităţii atmosferice din această parte a Moldovei indică apropierea unui areal depresionar.

image

Indicele temperatură umezeală (ITU) Moldova 1.07.2017 

(Sursa date: www.wetterzentrale.de) 

Acest val de căldură, coroborat şi cu un pronunţat disconfort termic, ce se va abate asupra Moldovei în cursul zilelor de vineri-sâmbătă, este asociat unui cuplaj baric constituit între un areal depresionar extins peste centrul şi nord-vestul Europei şi a unor sisteme anticiclonice situate peste estul şi sud-estul acesteia. Astfel de situaţii sinoptice favorizează advecţii de aer cald, dinspre nordul Saharei, pe o componentă sud-vestică, la care se adaugă îmbogaţirea acestuia cu umezeală odată cu traversarea bazinului mediteraneean. Categoric, traversarea Munţilor Dinarici, umiditatea absorbită de pe Mediterană este pierdută, fiind evidenţiate mecanisme uşoare de foehnizare.

Spuneam că ariile depresionare sunt centrate şi pe Europa Centrală, condiţii în care atingerea valorilor maxime de temperatură se vor înregistra în sectorul cald al acestor depresiuni, vorbind, aşadar, de circulaţii sud-vestice în regim ciclonic. Mai mult de atât, migrarea depresiunii amintite către est, va fi antrenant şi un aer mai rece, de provenienţă atlantică. Contactul dintre aerul foarte cald, preexistent, şi cel ce urmează să-l înlocuiască se va solda cu manifestări severe ale vremii, la început, în vestul şi nord-vestul provinciei iar către seară, şi în partea centrală a acesteia.

Pe ansamblu, ne aşteaptă un debut demn de un cuptor, cu maxime ce se vor apropia şi de 40°C prin sudul şi, izolat, prin centrul Moldovei, cât şi un pronunţat disconfort termic. Către orele amiezii, instabilitatea atmosferică se va generaliza în zonele deluroase şi montane din vest, cât şi prin nord-vestul Moldovei. Către orele serii, gradul de instabilitate va creşte şi în partea centrală a provinciei.

!!!Pe fondul unor valori termice foarte ridicate, evitaţi pe cât posibil spaţiile aglomerate cât şi expunerea la Soare.(©Drd. Ilie Nicolae)

PS: Înregistrarea valorilor maxime de temperatură va fi influenţată foarte mult şi de momentul când va intra masa de aer rece în zona geografică a Moldovei. Dacă intrarea se va efectua mai devreme, comparativ cu ce indică modelările de azi (28.06.2017 06 UTC), avântul temperaturilor va fi ceva mai redus. Categoric, la aceasta va contribui şi gradul de nebulozitate (extinderea unor celule convective, pe iniţiere orografică-instabilitatea prefrontală). Vedem duminică cât se va materializa din acest val de căldură…

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exerciţiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultaţi doar prognozele oficiale ale Administraţiei Naţionale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.”

Citeşte şi:

Sfatul unui profesor de climatologie: „Nu vă amăgiţi cu site-urile care oferă prognoze ale vremii pentru o lună“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite