VIDEO Robot unic în ţară, la Spitalul de Neurochirurgie Iaşi. Operaţii fără tăieturi mari, cu timp de recuperare redus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Operaţie efectuată cu ajutorul robotului Mazor X  Foto Facebook/ Spitalul Spitalul „Prof. Dr. N. Oblu” Iaşi
Operaţie efectuată cu ajutorul robotului Mazor X  Foto Facebook/ Spitalul Spitalul „Prof. Dr. N. Oblu” Iaşi

Pacientul nu mai suferă tăieturi mari, iar timpul de recuperare este redus. Medicii spun că sistemul de operare a robotului are o acurateţe de aproape sută la sută, micile erori care pot apărea putând fi doar cele umane.

Pacienţii internaţi la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi sunt salvaţi cu cel mai performant robot Mazor X, unic în ţară.

Robotul este folosit în chirurgia spinală şi neurochirurgie. Specialiştii spun că aparatul performant dă o siguranţă totală chirurgului, elimină erorile umane şi este mai puţin invaziv.

Pacientul nu va mai suferi tăieturi mari, iar timpul de recuperare este redus.

Medicii spun că sistemul de operare a robotului Mazor X are o acurateţe de aproape sută la sută, micile erori care pot apărea putând fi doar cele umane.

„Pentru neurochirurgia din Iaşi şi din ţară, robotul Mazor X este un moment istoric, pentru că viitorul în medicină la nivel mondial în următorii 10 – 20 de ani cu siguranţă va fi robotica. Noi am reuşit cu sprijinul autorităţilor să implementăm acest sistem robotic. Cel mai important este entuziasmul echipei medicale, suntem nişte «nebuni frumoşi» aici la Iaşi, care ne-am dorit dintotdeauna să implementăm lucruri inovative ce au drept principal scop creşterea calităţii actului medical”, spune dr. Lucian Eva, manager Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. N. Oblu” Iaşi.

Operaţia se face iniţial virtual, pe baza soft-urilor pe care le are robotul, se fixează traiectoria, nivelul, unghiul şurubului, apoi robotul preia datele şi ghidează chirurgul în locul unde este setat să facă incizia.

„Este a treia generaţie de roboţi Mazor X şi este primul din generaţia a treia achiziţionat într-un spital în lume. Mai găsim unul la Lausanne, care este de generaţia a doua şi încă 142 de unităţi în toată lumea din prima generaţie”, a adăugat dr. Lucian Eva, manager Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. N. Oblu” Iaşi.

Vă mai recomandăm şi:

O familie cu patru copii lovită de COVID-19, după o excursie. Cel mai tânăr membru are doar un an

Cui sunt interzise delicioasele prune. Ce conţin fructele care topesc rapid grăsimea din organism

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite