VIDEO Proiectul SF pentru celebrul râu Bahlui din Iaşi. Arhitecţii au un plan greu de crezut de către ieşenii de rând

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noul Bahlui în viziunea arhitecţilor din Iaşi
Noul Bahlui în viziunea arhitecţilor din Iaşi

Consilierii locali din Iaşi au aprobat astăzi, 31 martie, cheltuirea a 16 milioane de euro pentru transformarea Bahluiului în râu navigabil.

Potrivit proiectului, râul Bahlui ar urma să devină navigabil în porţiunea cuprinsă între campusul studenţesc "Tudor Vladimirescu" şi Podul de Piatră.

Consiliul Local Iaşi a aprobat cheltuirea a 15,9 milioane de euro pentru realizarea investiţiei, dar nu au putut preciza când va fi gata. Banii ar urma să fie atraşi din fondurile europene. În cel mai fericit scenariu, lucrările ar trebui să înceapă în 2016 şi să termine în doi ani, conform proiectului. Niciunul dintre şantierele începute în mandatul primarului de Iaşi Gheorghe Nichita (PSD) nu s-a terminat, însă, la timp. Mai mult, toate lucrările au fost întârziate cu ani de zile.

Noul Bahlui a fost gândit de SC Proex Consult SRL Iaşi, ca proiectant general, şi SC Atelier Proiectare Vişan SRL Iaşi, ca proiectant arhitectură. Detaliile au fost puse pe hârtie de tinerii studenţi la Arhitectură Andrei Tofan şi Oana Herghelegiu.

Vor fi construite patru debarcadere, trei poduri pietonale, şapte platforme belvedere, piste de alergare, locuri de stat însoţite de pergole, zona va fi iluminată arhitectural pe întreg perimetrul, iar alimentarea cu energie electrică se va face cu o microhidrocentrală.

Animaţie 3D pentru modernizarea râului Bahlui din Iaşi

„Se va realiza un stăvilar, ce are ca scop crearea în amonte a unei zone navigabile pentru ambarcaţiuni uşoare, cu vâsle, pentru agrement. Navigarea acestor ambarcaţiuni va fi posibilă până în zona Podului de Piatră unde apa ar urma să ajungă la adâncimea de aproximativ 80 - 90 cm“, se arată în propunerea de proiect, întocmită de Direcţia Tehnică şi Investiţii.

Stăvilarul va cuprinde şi o microhidrocentrală. „Pe lângă utilitatea sa tehnică de a produce curent electric, ce va alimenta cu energie electrică perimetrul, va avea şi un efect estetic, produs chiar de imaginea generatorului care este de forma unei roţi hidraulice“, se mai precizează în document.

Cu excepţia ultimei zone menţionate, proiectanţii au propus realizarea a trei noi poduri pietonale în zona debarcaderelor. „În perspectiva posibilităţii de organizare a unor expoziţii tematice, a unor festivităţi, a unor târguri de carte etc., la nivelul trotuarului s-a propus construirea a şapte platforme belvedere, cu posibilitatea amplasării unor construcţii ocazionale sau a unor mici puncte de alimentaţie publică. De la nivelul platformelor propuse, se poate ve­dea cornişa zonei centrale cu cele mai importante edificii ale municipiului“, se arată în proiect.

Proiectanţii au arătat că, pentru a pune în valoare cons­trucţiile din zona Tudor Vladimirescu -Podul de Piatră, vor fi amplasate corpuri de iluminat, inclusiv pe scările şi rampele care vor fi construite pentru acces, în timp ce iluminarea generală va fi asigurată de lampadare instalate pe maluri în apropierea parapetului. „La partea superioară a taluzului de pe ambele maluri vor fi plantaţi arbuşti aclimatizaţi şi specifici zonelor de luncă, cu rol de înţelenire şi fixare a taluzului şi pentru a rupe monotonia specifică liniarităţii malu­rilor de aproximativ 2 km lungime“, au mai precizat cei de la Investiţii.

Mai puteţi citi:

Dezastru în cel mai important nod rutier din Iaşi. Pasajul de la Fundaţie, în cursa pentru titlul de "şantier etern". Constructorul este în colaps financiar

Primul proiect pe fonduri europene întârziat oficial de Primărie: şantierul de la Fundaţie prelungit cu 11 luni

Şantierul de la Fundaţie, blocat dintr-un motiv aberant: s-au schimbat acţionarii firmei care a câştigat proiectul european

Cum va arăta pasajul subteran de la Fundaţie

Inaugurarea unui pasaj subteran din Iaşi, amânată "pe şest" de Primărie

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite