VIDEO Poliţia Locală Iaşi, garda secretă a baronului Nichita. Cum abuza în văzul lumii instituţia aservită primarului PSD
0Un istoric al Poliţiei Locale la Iaşi arată că baronul PSD Gheorghe Nichita a pus la cale o strategie de a-şi subordona instituţia publică intereselor personale imediat după ce a ajuns la şefia Primăriei Iaşi, în 2003.
Gheorghe Nichita (59 de ani) a ajuns în fruntea Primăriei Iaşi în anul 2003, atunci când a preluat interminar postul de la Constantin Simirad, trimis ca ambasador al României în Cuba. Informaţii apărute în presa locală din Iaşi în anii 2006-2007 indică faptul că baronul PSD a pus la punct încă din primul său mandat în fruntea Primăriei Iaşi o strategie de a transforma corpul gardienilor publici într-o poliţie secretă, subordonată intereselor personale.
La vremea respectivă, în dotarea instituţiei publice ar fi intrat dubiţe cu geamuri fumurii şi ar fi fost angajaţi luptători de tipul celor din forţele speciale, în condiţiile în care legislaţia conferea gardienilor publici atribuţii extrem de „subţiri“ la vremea respectivă.
După 2011, când fosta Poliţie Comunitară a fost transformată în Poliţie Locală, rolul şi atribuţiile de control ale oamenilor legii subordonaţi prin lege primăriilor au crescut semnificativ. Concomitent, „au ieşit la lumină“ şi efectivele subordonate în secret intereselor baronului PSD Iaşi, iar în ultimii ani Poliţia Locală Iaşi s-a aflat în centrul mai multor scandaluri publice, angajaţii fiind acuzaţi de nenumărate abuzuri.
Unul dintre cei care au cunoscut cel mai des la Iaşi bastonul Poliţiei Locale este Sorin Bălănescu, preşedintele Forumului Asociaţiilor Publice pentru Transparenţă în Administraţie (FAPTA), unul dintre cei mai notorii contestatari ai primarului Nichita.
Legitimat şi amendat de nenumărate ori de către poliţiştii locali din Iaşi, Bălănescu a ajuns să fie încătuşat de oamenii lui Nichita, în februarie 2012, chiar în sediul Primăriei Iaşi, după ce a încercat să ia cuvântul în cadrul unei şedinţe de consiliu local (video jos).
Poliţiştii au fost mobilizaţi la intrarea în sală încă de la începutul şedinţei şi l-au asaltat pe protestatar la un semn al preşedintelui de şedinţă, Sorin Iacoban, un om de încredere al primarului, deputat în acest moment. La vremea respectivă, Nichita replica: „Nu e treaba mea asta. Nu-i dau importanţă unui om care nu merită. Dau importanţă oamenilor care se comportă civilizat“. Ulterior, Bălănescu s-a plâns că este urmărit şi hărţuit în permanenţă de poliţişti locali în civil.
„Tactica“ poliţiştilor locali în civil este folosită în permanenţă la Iaşi, cu predilecţie la mitingurile de protest la adresa administraţiei ieşene sau a liderilor PSD de la centru. Un alt scandal de notorietate naţională a avut loc pe 13 octombrie 2013, când la Iaşi a fost programată Conferinţa Femeilor Social-Democrate, la care au participat premierul Victor Ponta şi vicepremierul Liviu Dragnea.
Câţiva zeci de ieşeni s-au mobilizat în faţa Sălii Sindicatelor din Iaşi pentru a protesta cu pancarde împotriva proiectului de la Roşia Montana. Un cordon de poliţişti locali în civil a fost plasat în faţa protestatarilor pentru a-i ascunde vederii şefilor Guvernului.
Cordonul de polţişti locali în civil plasat în faţa manifestanţilor. În mijloc, cu cravată albastră, este şeful Poliţiei Locale, Mihai Hliboceanu FOTO Iulian Boia
La începutul lunii martie 2013, din mijlocul parcului Copou din Iaşi, cel mai important loc de promenadă al ieşenilor, au fost furate trei busturi de bronz reprezentându-i pe Barbu Ştefănescu Delavrancea, Nicolae Gane şi Ciprian Porumbescu.
În faţa ruşinii naţionale, viceprimarul Mihai Chirica declara atunci că cei 300 de poliţişti locali de la Iaşi sunt insuficienţi pentru a asigura paza pe străzile Iaşiului, că de vină este Guvernul Boc pentru restructurările masive şi că, potrivit organigramei, doi poliţişti locali ajungeau să facă rondul în Parcul Copou abia o dată la două săptămâni.
În faţa scandalului mediatic, primarul Nichita l-a sacrificat de faţadă pe şeful Poliţiei Locale, Alexandru Hordilă, omul său de încredere, care se afla în fruntea instituţiei încă de la restructurarea din 2011.
Viceprimarul Mihai Chirica, alături de fostul şef al Poliţiei Locale Iaşi, Alexandru Hordilă, în timpul unei protest
Hordilă a ocupat ulterior posturi la fel de bine remunerate în cadrul primăriei, iar din ianuarie 2015 a ajuns şef la Oficiul pentru Protecţia Consumatorilor Iaşi.
Interimar la Poliţia Locală a fost desemnat Georgel Grumeza, ofiţer transferat la „Locală“ de la Inspectoratul de Poliţie Judeţeană Iaşi. În acest moment, Grumeza este adjunct, şef al structurii fiind desemnat Liviu Mihai Hliboceanu (foto dreapta), un alt subordanat cu state vechi al lui Nichita, unul dintre cei vizaţi de percheziţiile DNA de astăzi.
În septembrie 2013, a izbucnit la Iaşi probabil cel mai notoriu scandal de anvergură naţională în care a fost implicată Poliţia Locală. Este vorba despre infiltrarea unor tineri din organizaţia PSD Iaşi în scopul sabotării unui miting de protest împotriva tăierii teilor din centrul oraşului, dispusă la începutul lui 2012 de către administraţia Nichita. Marius Ostaficiuc, vicepreşedinte PSD Iaşi, le indica atunci sabotorilor, potrivit unor înregistrări secrete, că „vor primi informaţii în timp real de la poliţie“.
Un alt abuz al Poliţiei Locale Iaşi dispus de primarul Nichita a avut loc chiar la nunta fiicei sale, Ilinca, petrecută pe 26 septembrie 2014.
Deşi era un eveniment privat, în preajma Casei Căsătoriilor situată în centrul oraşului au fost mobilizaţi zeci de poliţişti locali, de la Rutieră, precum şi agenţi ai firmei private de pază IGS.
Un jurnalist local a fost agresat atunci cu violenţă de un om de ordine pentru că a încercat să arunce o privire pe geamul Stării Civile.
Pe de altă parte, surse din mediul politic local spun că primarul Gheorghe Nichita este însoţit aproape în permanenţă în timpul liber, inclusiv când merge la piscină, de către doi angajaţi în civil ai Poliţiei Locale Iaşi.
Cine sunt avocaţii lui Gheorghe Nichita
Principalul apărător angajat de primarul Gheorghe Nichita în cazul de abuz în serviciu pentru care este cercetat de DNA se numeşte Marius Striblea, decanul Baroului Iaşi.
Striblea a ajuns în atenţia mass-media naţionale la începutul acestui an când a fost tocmit de Elena Udrea s-o apere în dosarele de corupţie în care este judecată.
Pe plan local, Marius Striblea este cunoscut de mai mulţi ani pentru implicarea sa în majoritatea dosarelor care-i privesc pe capii lumii interlope din Moldova.
Decanul Baroului a fost angajat de mai mulţi membri ai clanului Corduneanu, inclusiv de capul grupării acuzate de numeroase infracţiuni prin violenţă.
Tot Striblea îi apără şi pe fraţii Bogdan şi Răzvan Mararu, interlopi din Piatra Neamţ, condamnaţi recent la Tribunalul Bucureşti pentru instigare la omor.
Un alt cap al lumii interlope reprezentat de Marius Striblea este Cosmos Tănase de la Iaşi, supranumit „Prinţul ţiganilor“, condamnat anul trecut la 10 ani de puşcărie pentru trafic de cocaină.
Şi cel de-al doilea apărător al lui Gheorghe Nichita este specializat pe dosare ale infractorilor din lumea interlopă.
Ionel Nechita şi-a câştigat la Iaşi renumele de „avocatul diavolului“ după a apărat de-a lungul timpului personaje precum racketul basarabean Vasile Rodideal, fugit din România după ce a fost condamnat la 15 ani de închisoare, pe evazionistul clujean Ovidiu Brad Sârca, unul dintre capii afacerii Tascochim, dar şi pe mai mulţi membri ai clanului Corduneanu.
Ionel Nechita a apărut în urmă cu câţiva ani ca fiind pe locul 2 în topul celor mai bine plătiţi avocaţi din Iaşi.
Potrivit informaţiilor de atunci, numai de la interlopul Vasile Rodideal ar fi încasat 30.000 de euro doar pentru unul dintre cele trei dosare în care l-a reprezentat.