VIDEO Cum funcţionează Linda, robotul humanoid construit la Iaşi pentru a întâmpina clienţii în clădirile de birouri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Marin şi Robotul Linda
Andrei Marin şi Robotul Linda

O echipă de tineri studenţi din Iaşi, coordonată de Andrei Marin, lucrează de trei luni la un robot humanoid. Până la finalul anului proiectul va intra în teste într-un spaţiu de co-working din Iaşi.

Un robot humanoid prinde viaţă într-un spaţiu destinat inovării din Iaşi. Robotul Linda este cel mai recent proiect al echipei Iris Robotics, coordonate de Andrei Marin, student în anul al treilea la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din Iaşi.

După mai multe proiecte care vizează punerea în aplicare a cunoştinţelor de tehnologia informaţiei, Andrei a înţeles că în Europa există o nişă de piaţă neexploatată suficient: roboţii humanoizi. Astfel, în august 2017 a început să lucreze, împreună cu echipa sa, la Linda.

„Este construită partea mecanică şi partea hardware, lucrăm la partea de inteligenţă artificială, de software. Ne-am dat seama că unele atribuţii pot fi repetitive şi ne-am dorit să automatizăm procesul de lucru pentru a-l eficientiza. Nouă nu trebuie să ne fie frică de roboţi, pentru că putem lucra împreună. Eu consider că atribuţiile oamenilor sunt în scop creativ, de a inova, iar restul activităţilor care necesită un lucru standard, repetitiv ar putea fi foarte uşor automatizat“, este de părere tânărul.

Astfel, până la finalul acestui an Linda va avea o înfăţişare nouă, pentru ea fiind pregătită o mască de silicon, iar atribuţiile ei vor viza întâmpinarea oamenilor în spaţiile de birouri sau cele de co-working, precum FabLab, acolo unde acest robot humanoid prinde viaţă.

Prezentarea robotului Linda, la care se lucrează în Iaşi


La Linda au lucrat studenţi pasionaţi de electronică, mecanică fină, de programare, dar şi doi ingineri de la o firmă din Iaşi, care au supervizat întregul proces de inovaţie. „Încercări pentru crearea de roboţi humanoizi sunt atât în America, cât şi în Japonia. În Europa nu este foarte dezvoltat acest principiu de roboţi humanoizi. Încă lucrăm la partea de design, ştiu că este înfiorător să te trezeşti cu un robot în faţă, dar atât timp cât are o înfăţişare agreabilă nu consider că vor fi probleme. Noi ne axăm pe zona de business, unde se lucrează deja cu tehnologia“, spune Andrei Marin.

Pentru crearea Lindei costurile au ajung la aproximativ 4.000 de dolari, iar ca model de business, cei de la Iris Robotics vor să ofere roboţii humanoizi în contul unor abonamente lunare de 300-400 de euro, urmând ca programatorii ieşeni să asigure mentenanţa şi update-urile softurilor.

Pe lângă Linda, cei de la Iris Robotics, o echipă de 5 oameni care au colaborat într-o asociaţie, iar din acest an au devenit şi un start-up, au dezvoltat şi alte servicii şi proiecte. Astfel, ieşenii au creat prototipuri de maşini electrice autonome, de case smart, dar şi sisteme de recunoaştere facială, cu ajutorul procesării de imagine. Împreună coordonează şi un Club de robotică- Creative Kids Robotics, destinat tinerilor din Iaşi.

Robot care rezolvă cubul Rubik


„Avem primii clienţi cu care suntem în negocieri pentru sistemul de recunoaştere facială, pentru clădiri de birouri. Pentru Clubul de Robotică vindem kituri de roboţi“, explică Andrei, care visează să finalizeze studiile şi să facă şi un MBA care să-l ajute să-şi gestioneze mai bine afacerea.

La fel de căutate sunt şi sistemele de recunoaştere facială: „Există interes din partea firmelor de securitate, a celor care au spaţii de co-working, dar şi a celor care deţin clădiri de birouri ori a proprietarilor de case smart din străinătate, care doresc să implementeze un astfel de sistem în locuinţa lor şi să o facă şi mai inteligentă“.

Citeşte şi:

Industria care produce anual în Iaşi câte o „fabrică fără fum“. Care sunt punctele forte şi pericolele din acest domeniu

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite