Stema judeţului Iaşi. Cât este de potrivită emblema heraldică cu specificul zonei
0Actuala stemă a judeţului Iaşi, aprobată de Guvern prin Hotărârea nr. 990/2003, este reprezentată printr-un scut arcuit de culoare roşie, un cal de argint şi o coroană voievodală de aur cu pietre preţioase.
Actuala stemă a judeţului Iaşi a fost aprobată în urmă cu 12 ani. Iată cum arată descrierea oficialilor care au înaintat cererea către Guvern la vremea respectivă. În 2003, şef al Consiliului Judeţean Iaşi, instituţie care se ocupă inclusiv de heraldica judeţului, era Lucian Flaişer:
"Pe scut, un cal de argint în poziţie «trecând spre stânga" (dreapta privitorului). În cantonul superior dextru, dreapta sus (stânga privitorului), o coroană voievodală de aur, bătută cu pietre scumpe.
Semnificaţia elementelor însumate:
- Coroana domnească se regaseşte pentru prima dată pe pecetea Iaşilor din anul 1645, lucru nemaiîntâlnit în cazul altor târguri moldovene, care prin trecutul lor ar fi îndreptăţite să adopte un asemenea simbol;
- Calul apare în sigiliul localităţii pentru prima dată în anul 1674, având aceeaşi semnificaţie - simbol al vechii aşezări voievodale".
Este una dintre cele mai simple steme ale judeţelor României şi a stârnit controverse în cei 12 ani de când este valabilă în Iaşi.
O tentativă de schimbare a stemei judeţului Iaşi a avut loc la începutul anului 2011 şi a fost iniţiată de vicepreşedintele Consiliului Judeţean în acea perioadă, Constantin Adăscăliţei: "Judeţului Iaşi îi trebuie o stemă reprezentativp, adaptată vremurilor. Am discutat deja cu un specialist în domeniul heraldicii, cred că la una dintre şedinţele viitoare voi propune şi un proiect", spunea Adăscăliţei la vremea respectivă, car fără nicio finalitate.
Părerea acestuia este împărtăşită şi de o parte dintre istoricii reprezentativi. "Calul ocupă aproximativ 90% din suprafaţa scutului, ca şi cum judeţul Iaşi ar avea ca ocupaţie principală creşterea şi valorificarea lui Equus Caballus, ceea ce este cu totul şi cu totul neadevărat. Morfologia cabalinelor existente acum în judeţul Iaşi este categoric inferioară celei a cailor din zonele subcarpatice şi montane, unde judeţele Neamţ şi Suceava sunt net superioare. Chiar şi din punct de vedere istoric, rolul calului în societate este în continuă scădere, în faţa expansiunii mijloacelor auto", este de părere Ionel Lupu, preşedintele Asociaţiei Dendro-Ornamentale "Anastasie Fătu", într-un punct de vedere exprimat acum câţiva ani, când topicul schimbării stemei judeţului era în toi. Cu toate acestea, în acest moment, subiectul nu mai este considerat de actualitate la nivelul forurilor judeţene.
Mai puteţi citi:
GALERIE FOTO Bine aţi venit în judeţul Iaşi! Este de preferat să folosiţi căruţa