Herta Müller, fotografiată alături de un disident chinez, arătând semne obscene în semn de protest faţă de regimurile opresive

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De la stânga la dreapta: Ulrich Schreiber, Yiwu Liao, Herta Müller şi Corina Bernic FOTO Facebook
De la stânga la dreapta: Ulrich Schreiber, Yiwu Liao, Herta Müller şi Corina Bernic FOTO Facebook

Fotografia a fost postată pe contul de Facebook al ieşencei Corina Bernic, consilier pentru relaţii internaţionale la Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere (FILIT) Iaşi.

Fotografia, postată în cursul zilei de miercuri, 19 noiembrie, se doreşte un gest de frondă al celor patru oameni de cultură. Explicaţia autoarei, în original: „... an umbrella for nothing left to lose. For good people who need it, for Liao Yiwu and his friends back home, a message to shady opressing systems even if against all odds".

În traducere, „... o umbrelă şi nimic de pierdut. Pentru toţi oamenii buni care au nevoie de ea, pentru Liao Yiwu şi prietenii lui de acasă, un mesaj pentru întunecatele regimuri opresive, în ciuda oricăror şanse de reuşită”.

Practic, cei patru spun că protestează împotriva tuturor regimurilor opresive, chiar dacă şansele ca gestul lor să aibă vreun efect sunt extrem de mici.

Fotografia a fost făcută fie în Germania, la Berlin, acolo unde ieşeanca Corina Bernic lucrează pentru promovarea Festivalului Internaţional de Literatură de la Berlin, fie la Viena, unde scriitoarea Herta Müller se află în această perioadă.

Ulrich Schreiber este unul dintre cei mai influenţi manageri culturali din Europa, directorul Festivalului de Literatură de la Berlin.

Schreiber, Müller şi Bernic au ţinut să-şi arate, prin această fotografie, sprijinul pentru Yiwu Liao, unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori disidenţi din China.

Puşcărie pentru convingerile anticomuniste

Yiwu trăieşte în Germania şi, în anul 2012, a primit Premiul Păcii, acordat de Asociaţia Librarilor Germani. Premiul a fost decernat în cadrul Salonului de carte de la Frankfurt. Liao Yiwu este şi reporter, muzician şi poet, iar scrierile sale au devenit faimoase pentru criticile aduse regimului comunist din China.

Volumele sale, interzise în China, au fost traduse, în schimb, în franceză, germană, engleză sau poloneză. Înainte de a-şi părăsi ţara, scriitorul a făcut şi închisoare pentru criticile aduse regimului comunist. Liao a ajuns în Germania în anul 2011. La puţin timp, Herta Muller declara că „finalul benefic al acestei dureroase odisee o fericeşte şi pe ea“, după cum arată Deutsche Welle. 

Mai puteţi citi:

Scriitorul în exil Liao Yiwu îl consideră pe câştigătorul premiului Nobel pentru Literatură, Mo Yan, un „poet de stat”

Scriitorii sar în ajutorul Hertei Muller: „Securiştii de ieri sunt în toate, de ce nu ar fi şi critici literari"

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite