Românul condamnat la moarte după ce a fost refuzat la singurul spital din Europa unde putea fi tratat. „Stau cu frică pentru orice urmează“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mugurel Amariţei aşteaptă de mai bine de un an să fie acceptat de o clinică din străinătate pentru un transplant de plămâni. Spitalul AKH din Viena l-a anunţat însă că trebuie să facă o selecţie drastică a dosarelor şi l-a refuzat oficial.

Mugurel Amariţei, ieşeanul de 35 de ani a cărui supravieţuire depinde de un transplant de plămâni, nu mai are nicio speranţă.

Săptămâna trecută, pe 9 februarie, dosarul medical al bolnavului a fost respins de Spitalul AKH din Viena, Austria, singurul centru medical care a răspuns solicitărilor Direcţiei de Sănătate Publică din Iaşi.

Informarea subliniază că unitatea medicală austriacă este singura clinică din Europa care asigură transplantul pulmonar pentru cetăţenii din mai multe state membre UE şi că trebuie să facă o selecţie mai drastică a dosarelor medicale.

În consecinţă, cazul lui Mugurel, ai cărui plămâni mai funcţioanează la doar aproximativ 15% din capacitate, a fost respins.

„De acum, ce pot să mai fac? Să-mi cumpăr pastilele şi spray-urile care mă ajută cât de cât, şi să aştept să mor. Cine ştie cât o să mai rezist. Mă tem că o să fac al patrulea pneumotorax, mă tem să ies afară să nu răcesc, mă tem că o să mă tragă un curent şi o să cad lat. Stau cu frică şi stres pentru orice urmează, pentru că ştiu că ceva bun oricum nu are ce să se întâmple“, a spus ieşeanul.

Mugurel Amariţei şi-a depus încă din noiembrie 2015 dosarul medical la Direcţia de Sănătate Publică din Iaşi (DSP) pentru obţinerea formularului E112, cu ajutorul căruia să-i fie decontat transplantul pulmonar într-o clinică din afara ţării. DSP a trimis, la rândul ei, documentele medicale către trei clinici diferite din Europa, de la care a aşteptat o ofertă de preţ pentru realizarea intervenţiei. Joi, 9 februarie, a venit răspunsul final de la Spitalul AKH din Viena, Austria.

„Ministerul Sănătăţii este dispus să aloce suma necesară pentru intervenţia chirurgicală, însă clinica a anunţat că are foarte multe cazuri şi că trebuie să facă o selecţie drastică dintre acestea. În consecinţă, dosarul pacientului din Iaşi nu a fost acceptat. Se pare că, în acest moment, centrul este singurul care face transplant pulmonar pentru cetăţenii europeni din mai multe state, şi are o cazuistică numeroasă“, a arătat Marius Voicescu, purtător de cuvânt al DSP Iaşi. 

Mugurel Amariţei a fost diagnosticat cu insuficienţă pulmonară din 2011. Starea lui s-a degradat progresiv astfel încât, în prezent, tânărul suferă de mai multe afecţiuni: emfizem pulmonar bilateral de tip centroacinar şi panlobar, insuficienţă respiratorie cronică acutizată, hemoptizii repetitive, disfuncţie ventilatorie mixtă foarte severă, lobectomie inferioară dreaptă, insuficienţă mitrală minoră şi hipertensiune pulmonară secundară severă.

Sănătatea lui Mugurel este atât de şubredă încât în decursul a trei luni a suferit trei pneumotoraxuri, ultimul pe 18 ianuarie. „Îi crapă plămânii, asta se întâmplă“, arăta atunci dr. Cristina Grigorescu, chirurgul toracic de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iaşi care s-a ocupat de îngrijirea pacientului.

În ultimele luni, Mugurel şi-a petrecut mai mult timp prin spitale decât acasă, din cauza complicaţiilor cu care se confruntă frecvent. „Aproape săptămânal am mers la un spital. Boala avansează treptat şi determină tot felul de complicaţii. Acum nu ştiu cui să mă mai adresez să găsesc o rezolvare. Eu sunt interesat să trăiesc, să am o şansă la un tratament adecvat, iar politicienii noştri se interesează cum să fure şi să nu facă puşcărie. Sunt dezamăgit complet de această ţară şi de posibilităţile pe care le oferă ea unui tânăr bolnav“, a conchis Mugurel Amariţei.

În România, în acest moment, nu se realizează transplant pulmonar.

Citeşte şi:

Moartea Biancăi sau cum să îţi baţi joc de pacienţi: avem specialişti, avem bani, dar bolnavii care aşteaptă transplant de plămâni sunt ucişi de birocraţie

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite