VIDEO Revolta fiicei unui pacient cu arsuri grave: „Este o crimă împotriva vieţii să ai cinci locuri pe reanimare, pentru arşi, pe o ţară întreagă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dana Zamfir, fiica botoşăneanului internat cu arsuri grave la Iaşi FOTO Iulia Ciuhu
Dana Zamfir, fiica botoşăneanului internat cu arsuri grave la Iaşi FOTO Iulia Ciuhu

Un botoşănean ars grav după explozia apartamentului în care locuia se află internat în stare critică în clinica de chirurgie plastică de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi. Fiica pacientului, Dana Zamfir, a relatat pentru „Adevărul” cum s-a acţionat pentru îngrijirea tatălui său.

Gheorghe Foceag, în vârstă de 70 de ani din Botoşani, a fost rănit grav după ce apartamentul în care locuia a explodat vineri, 15 septembrie. Deflagraţia a fost atât de puternică, încât a reuşit să crape structura exterioară a blocului de pe strada Primăverii din Botoşani. 

Victima a fost transportată iniţial la Spitalul Judeţean din Botoşani. „A fost dus la Spitalul Judeţean Mavromati în jurul orei 14.00. Din momentul în care a fost dus spre acel spital, medicii au cerut transferul spre alt spital deoarece partea arsă era de aproximativ 50-60%. În oraşul nostru nu erau condiţii pentru un pacient cu un asemenea grad de arsură, arsură de gradul III şi IV, pe o suprafaţă aşa mare. Din prima clipă s-a sunat încontinuu la Bucureşti, pentru a fi transferat, dar nu a avut loc acest transfer deoarece nu erau disponibile locuri la secţiile de reanimare, la spitalele de arşi din capitală”, a precizat Dana Zamfir.

Potrivit fiicei pacientului, acceptul pentru transfer a venit a doua zi de la Iaşi. După aproape 30 de ore de la explozie, pacientul a ajuns în clinica de chirurgie plastică de la Spitalul „Sfântul Spiridon”. „El a plecat în stare stabilă, i-au menţinut semnele vitale, l-au toaletat. Medicii au recunoscut că nu au aparatura şi medicaţia necesară pentru astfel de arsuri. În Botoşani i s-au dat şanse de supravieţuire de 50%. La Iaşi, când am ajuns sâmbătă seara, după procesul de toaletare, ni s-a spus că are numai 1% şanse de supravieţuire”, a mai precizat fiica victimei. 

Situaţia din clinica de chirurgie plastică de la Iaşi

Potrivit unui răspuns din 2016 al Ministerului Sănătăţii, amplasamentul actual al clinicii nu respectă mai multe prevederi necesare pentru tratarea bolnavilor din această specialitate: nu are toate spaţiile necesare, în saloane nu se respectă suprafaţa care trebuie să revină fiecărui pat, iar spaţiul destinat bolnavilor arşi este total nepotrivit acestei categorii sensibile.

„Compartimentul de arşi este organizat la etajul 1 al clădirii, fiind compus din cameră asistente, 4 boxe - 3 cu un pat şi una cu 2 paturi - din care doar două prezintă sursă de apă, o baie terapeutică fără sursă de apă sterilă, un grup sanitar comun pentru pacienţi şi personal. Boxele nu respectă suprafaţa/pat“, se arată în răspunsul MS.

Condiţiile dificile din clinica de chirurgie plastică de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ au fost remarcate inclusiv de fiica pacientului Gheorghe Foceag. „Medicii sunt extraordinari, fac tot ceea ce pot cu ceea ce au. Într-adevăr sunt nişte condiţii…Pare improvizat totul. Dar oamenii atât au la dispoziţie. Cât era transportabil, îl duceau jos, la sala de operaţie, şi acolo se făcea toaletarea lui. Acum nu mai poate fi transportat şi deja se face în salon toaletarea lui. Tata este internat într-un salon de ATI cu patru paturi, înghesuit. Este un spaţiu impropriu pentru aşa ceva”, a subliniat botoşăneanca. 

Acceptul de transfer în Capitală a venit prea târziu

În cursul zilei de marţi, Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi a transmis oficial, în jurul orei 11.00, că Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă şi-a dat avizul pentru transferul pacientului în Capitală. Medicii curanţi ai bolnavului nu au fost, însă, de acord cu transferul.

„Pacientul cu arsuri din judeţul Botoşani, care trebuia transferat azi (n.r. marţi, 19 septembrie) cu elicopterul SMURD la Spitalul Bagdasar - Arseni, Bucureşti, este instabil respirator, cardiac şi metabolic. Echipa medicală ATI - chirurgie plastică nu avizează transportul“, a arătat Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD Iaşi, purtător de cuvânt al Spitalului „Sfântul Spiridon“ din Iaşi.

Cu toate că bolnavul ar fi trebuit transferat în prima parte a zilei de marţi, fiica pacientului nu ştiau nici la ora 16.00 că s-a găsit un loc pentru transferul tatălui său. Mai mult, Dana Zamfir susţine că în cursul aceleaşi zile a sunat şi la COSU şi la Ministerul Sănătăţii, de unde i s-ar fi transmis că încă nu sunt locuri pentru pacienţii arşi în spitalele din Capitală. „Am sunat ieri la 11.45 neştiind că s-a primit acordul pentru transfer, ştiind că el se afla într-o stare agravată. Am sperat că dacă va fi dus într-un loc cu aparatură mai bună ar fi mai bine. Bănuiesc că apartura face diferenţa. Domnul de la COSU nici măcar nu mi-a spus că s-a dat acordul pentru transfer, ci că în continuare se aşteaptă locuri. Aseară am aflat de transfer. Aşa e în ţară la noi: nu ştie dreapta ce face stânga”, a mai arătat botoşăneanca.

Dana Zamfir consideră că este nedrept că, în acest moment, sunt doar câteva paturi pentru arşii din toată ţara. „Este o crimă împotriva vieţii să ai şanse la viaţă - pentru că şi aici (n.r. la Iaşi) mi s-a explicat că, dacă era transferat în 24 - 36 de ore, poate şansele lui ar fi fost altele. Dar deja au lăsat atâtea ore să treacă şi transferul este imposibil. Este o crimă împotriva vieţii să ai cinci locuri pe reanimare pentru arşi pe o ţară întreagă. Mi se pare crunt. Dai o şansă pentru cinci oameni din atâtea milioane”, a concluzionat fiica pacientului Gheorghe Foceag. 

La Iaşi, o clinică nouă de chirurgie plastică stă nefolosită de nouă luni

Clinica de chirurgie plastică şi reparatorie care funcţionează în prezent la Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi a fost transferată aici în urmă cu trei ani, în 2014. Clinica a aparţinut Spitalului de Urgenţe „Sf. Ioan“ din Copou, închis în 2011. În ianuarie 2017, spitalul a terminat lucrările la un nou spaţiu destinat clinicii, printr-o investiţie a Ministerului Sănătăţii. Clădirea nouă nu este încă folosită pentru îngrijirea pacienţilor din lipsă de dotare medicală.

„Clinica este pregătită, este gata, finisată, cu circuit funcţional, climatizare, ventilaţie şi este în aşteptarea dispozitivelor tehnice şi aparaturii medicale. Acestea se vor achiziţiona prin Ministerul Sănătăţii, printr-o licitaţie comună pentru cele trei centre Bucureşti, Iaşi şi Ti­mişoara, printr-un împrumut la Banca Mondială. Procedura este în derulare la nivelul Ministerului Sănătăţii. Stadiul în care se află nu îl cunosc“, a precizat Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sfântul Spiridon“.

Potrivit ministrului Sănătăţii Florian Bodog, proiectul de dotare cu aparatură medicală a clinicii ieşene este în faza de elaborare a caietului de sarcini. „Sursa de finanţare pentru dotarea clinicii de la Iaşi este Banca Mondială. Proiectul se află în faza de elaborare a caietului de sarcini la care lucrează specialişti din toată ţara. Prin acest proiect se cumpără tot echipamentul necesar pentru Iaşi şi parţial pentru centrul de la Timişoara. Până la sfârşitul acestui an, sper să semnez contractele şi să se elibereze o parte din aparate“, a explicat pentru „Ziarul de Iaşi“ dr. Florian Bodog, ministrul Sănătăţii.

La finalul lunii august, o ieşeancă de 52 de ani, internată în clinica de chirurgie plastică de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ cu arsuri pe aproximativ 60% din suprafaţa corporală, a murit. Victima a rămas internată în Clinica de chirurgie plastică de la Spitalul „Sfântul Spiridon“, după ce reprezentanţii spitalelor de profil din Bucureşti nu au acceptat să o preia din lipsă de locuri.

Citeşte şi:

Cum a fost abandonată clinica pentru „mari arşi“ din Iaşi. Între timp, o femeie cu arsuri multiple a murit, după ce a fost refuzată în spitale similare din România

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite