Revolta actorilor scoate la iveală gunoiul de sub preşul Teatrului Naţional din Iaşi: şefi care vin beţi la muncă, bani grei pentru piese „copy-paste“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actorii de la Iaşi s-au revoltat din cauza condiţiilor actuale din Teatrul Naţional FOTO Ziarul de Iaşi
Actorii de la Iaşi s-au revoltat din cauza condiţiilor actuale din Teatrul Naţional FOTO Ziarul de Iaşi

24 de actori de la Teatrul Naţional din Iaşi au înaintat un memoriu ministrului Culturii în care se plâng de condiţiile de muncă de la teatru şi de lipsa de interes a directorului Cristian Hadji-Culea faţă de activitatea artistică a instituţiei.

Mai mulţi actori ai Teatrului Naţional din Iaşi sunt nemulţumiţi de stadiul degradant în care a ajuns unitatea ieşeană. 24 de actori de la Iaşi au înaintat o sesizare ministrului Culturii, Ionuţ Vulpescu, în care invocă o serie de nereguli grave care s-ar petrece în interiorul instituţiei ieşene, de ani de zile, mai ales din momentul în care director al teatrului a fost numit Cristian Hadji-Culea, ginerele lui Radu Beligan. 

Nouă dintre cei care au înaintat petiţia au organizat ieri şi o conferinţă de presă în cadrul căreia s-au plâns de condiţiile de la teatru. Printre neregulile semnalate se regăsesc şi aspecte neverosimile, cum ar fi faptul că persoane din conducerea administrativă a teatrului ar veni la muncă în stare de ebrietate. Cel mai mare of al actorilor este, însă, lipsa de calitate a actului artstic. 

Ce susţin actorii în memoriu 

În documentul adresat ministrului de resort actorii ieşeni îşi împart problemele în mai multe categorii. În primul rând, susţin aceştia, Teatrul Naţional Iaşi a ajuns în prezent din ce în ce mai puţin vizibil la festivalurile naţionale şi internaţionale, spectacolele rămânând cunoscute cel mult la nivel local, în ciuda prestigiului teatrului ieşean. 

“Deplasările sporadice pe care le realizează instituţia noastră se rezumă prin participarea unor spectacole la câteva festivaluri din ţară. Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, al treilea ca importanţă în Europa, deşi lansează în fiecare an înscrierea la bursa de spectacole, rămâne o invitaţie nevalorificată de către instituţia noastră. Există multe festivaluri în Europa la care putem să ne înscriem, există teatr din România prezente la aceste festivaluri. Din păcate, conducerea teatrului nu consideră că este important ca actorii să realizeze turnee şi schimburi culturale”, precizează actorii ieşeni. 

“Repertoriu teatrului nu are niciun fel de strategie”

O altă nemulţumire a actorilor ieşeni este legată şi de partea administrativ-economică a instituţiei. Artiştii invocă o lipsă a accesării fondurilor dar şi a încheierii unor parteneriate cu alte instituţii similare din ţară sau din Europa. Tot în memoriu actorii vorbesc şi despre “spectacolele de tip copy-paste”, susţinând că sunt regizori care au montat aceleaşi spectacole cu titlu de premieră, la mai multe teatre din ţară. “Ştim că sectorul nostru de activitate generează subiectivitate, totuşi, într-un teatru naţional trebuie să existe un target şi o strategie de atragere şi educare a publicului. În acest sens activitatea consiliului artistic ar fi benefică. Din păcate, în instituţia noastră atât în consiliul administrativ, cât şi în consiliul artistic, nu figurează niciun reprezentant al actorilor sau al sindicatului”, au mai precizat actorii. Aceştia mai spun că la Iaşi sunt foarte puţine premiere şi că “actorii mai mult repetă decât joacă” şi amintesc şi despre “sumele exorbintante” care s-ar plăti pentru o serie de spectacole care au doar câteva reprezentaţii. “Salariile actorilor, după cum ştiţi, sunt foarte mici, bugetele unor spectacole cu regizori invitaţi sunt enorme. Rezultatul este un spectacol cu doar câteva reprezentanţii, după care este scos din programare şi casat”, au mai spus actorii. 

Actor din Aferim!: “suntem sclavi pe plantaţie” 

Deşi sesizarea a fost semnată de 24 din cei 33 de actori de la Teatrul Naţional din Iaşi, doar 9 au participat ieri la conferinţa de presă în care au fost subliniate cele menţionate în petiţie. Actorii care au participat sunt: Constantin Puşcaşu, Dumitru Năstruşnicu, Catinca Tudose, Teodor Corban, Antonella Cornici, Anne-Marie Chertic, Cosmin Maxim, Doru Aftanasiu, Irina Răduţu Codreanu. Teodor Corban e actorul care a jucat în filmul Aferim!, premiat la Festivalul de Film Internaţional de la Berlin. La rândul său, Corban a fost nominalizat pentru interpretare masculină la acelaşi fesival. Corban a declarat ieri: „Nu ne mai simţim artişti, ne simţim sclavi pe plantaţia lor. Fac abuzuri, suportăm de foarte mulţi ani şi din frică n-am reuşit să ne adunăm, dar acum s-a acutizat. Noi, artiştii nu suntem promovaţi de Teatru, nu există vizibilitate, oamenii nici nu ne cunosc.”

Apărarea lui Hadji-Culea 

La rândul său, Cristian Hadji-Culea, director la Teatrului Naţional Iaşi din 2006, a declarat ieri că nu ştie ce conţine memoriul trimis de actorii săi ministerului refuzând însă să ofere răspunsuri directe la acuzaţiile aduse de artişti. “Conflictele sunt neplăcute uneori, dar utile foarte des. Deci e cam tot ceea ce ştiu în momentul acesta şi sper ca lucrurile să meargă bine în teatru indiferent de concluziile care se vor trage după acest moment. Nu pot să răspund la nişte declaraţii. Unul dintre actori a avut amabilitatea de a mă informa acum două zile. Din ceea ce mi s-a spus, mi s-au părut lucruri interesante despre care urmează să discutăm”, a spus Hadji-Culea. 

Tot în sesizarea semnată de actorii de la Iaşi apare şi o acuzaţie mai insolită: “În nenumărate rânduri, în cadrul repetiţiilor, a vizionărilor de spectacole şi chiar a premierelor suntem umiliţi de prezenţa sub influenţa alcoolului a contabilei şefe care se autointitulează «director economic» în programele de sală ale spectacolelor şi nu numai. Deşi am sesizat managerului general aceste situaţii neplăcute, jenante şi lipsite de respect pentru munca noastră nu s-a luat nicio atitudine.” 

Actorii se referă la Luminiţa Condurache, cea care a fost interpelată ieri de reporteri cu privire la cele semnalate de actori. Condurache a precizat ceea ce spun artiştii este “o jignire” despre care “nu îi vine să creadă”. “Chiar nu ştiu de unde au apărut acuzaţiile, nu îmi vine să cred. Nu vin în cadrul repetiţiilor decât invitată de regizor şi scenograf, pentru că eu îmi dau viza de control preventiv pe cheltuieli, decoruri, schiţe. E în fişa postului şi vin doar invitată. Aş putea să dau în judecată pentru asemenea acuzaţii, este o prostie inimaginabilă”, a spus Condurache. 

Mai puteţi citi:

Directorul Teatrului Iaşi, ginerele lui Radu Beligan, sancţionat de procurori pentru contracte semnate cu el însuşi

Neînţelegeri între Beatrice Rancea şi Cristian Hadji-Culea. „Suntem trataţi ca nişte intruşi în Teatrul Naţional din Iaşi“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite