Proprietarii câinilor de luptă n-au niciun stăpân în România. Cum pot ajunge inclusiv psihopaţii să deţină animale agresive şi extrem de periculoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile române nu ştiu când şi dacă o persoană cu deficienţe psihice deţine un câine de luptă sau de atac, orice român putând, la orice oră, să deţină unui astfel de animal.

Actul normativ care se aplică în cazul câinilor cu potenţial agresiv datează din 2002 şi prevede că doar persoanele cu „capacitate deplină de exerciţiu” sau cele care nu au fost condamnate pot deţine astfel de animele. Cu toate acestea, pentru a deţine câine periculos e suficient să obţii o adeverinţă de la un asociaţie din domeniu, fără a fi supus măcar unui test psihologic minimal. 

La Iaşi, oraş unde acum două zile doi câini Amstaff au sfâşiat trei persoane, Asociaţia Chinologică este cea care eliberează adeverinţe pentru deţinerea câinilor agresivi. În evidenţele instituţiei figurează 628 de înscrisuri eliberate, în special pentru patrupede din judeţele Iaşi şi Vaslui. Constantin Andronic, secretarul asociaţiei, ne-a precizat ieri că nu au existat cazuri în care persoanele care voiau să deţină câini periculoşi să fie refuzaţi, indiferent de starea lor psihică.  

„E cam complicat să ştim noi dacă el e bolnav mintal sau nu”, ne-a spus Andronic, care a subliniat că responsabilitatea privind câinii agresivi revine exclusiv stăpânilor, care nu sunt niciodată expertizaţi dacă pot, din punct de vedere psihic sau fizic, să aibă grijă de un câine periculos. Cu adeverinţa de la asociaţie, proprietarii merg la secţia de Poliţie şi declară câinele, fără a fi supus unor testări suplimentare, ne-au transmis reprezentanţii Poliţiei din Iaşi. 

Constantin Andronic ne-a mai spus că actul normativ care reglementează deţinerea câinilor periculoşi nu include nici măcar toate rasele cu potenţial agresiv., existând anumite tipuri de câini care sunt periculoşi, însă pe care stăpânii nu sunt obligaţi să îi declare.

Ce riscă stăpâna câinilor de la Iaşi

Silvia Albu, stăpâna câinilor de luptă din rasa Amstaff, care duminică au atacat trei persoane, în centrul Iaşului, ar putea fi condamnată şi obligată la plata unor daune morale către victime. Un caz similar, însă cu urmări mai puţin grave, a avut loc tot în Iaşi, fiind soluţionat de justiţie cu o condamnare.



O doctoriţă din municipiu, Tatiana Yassin, a primit o pedeapsă de un 1 de închisoare cu amânarea pedepsei după ce câinii săi, nesupravegheaţi, au atacat o vecină şi i-au provocat răni. În acel caz, justiţia a stabilit o culpă de 50% şi pentru victimă, care ar fi putut să preîntâmpine incidentul. Cazul datează din 2010, atunci când, pe 9 martie, Mariana D. a venit cu copilul de la grădiniţă. Victima locuia în aceeaşi curte cu Tatiana Yassin, iar în momentul în care a intrat, câinii acesteia din urmă au sărit la copilul Marianei D. Aceasta şi-a împins copilul şi l-a îndemnat să fugă, în timp ce ea a fost muşcată de câini. Victima s-a târât până spre poartă pentru a scăpa de patrupede, scena violentă petrecân­du-se de faţă cu copiii acesteia. Mariana D. a avut nevoie de 40 de zile de îngrijiri me­dicale.

Spre deosebire de acel caz, câinii ieşencei Silvia Albu au atacat în plină stradă, după ce au evadat din curte. Una dintre victime a fost muşcată grav în zona genitală, fiind operată de urgenţă după incident. În prezent, se află în afara oricărui pericol. 

image

Doi câini de luptă atacă trei ieşeni, în plină stradă
Citeşte şi: 

Starea victimelor atacate de câinii Amstaff din Iaşi. Bărbatul muşcat de organele genitate a fost operat

Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, după ce doi câini de luptă au sfâşiat trei oameni: „Voi da cele mai mari sancţiuni posibile“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite