Procurorul cu o mână pe tablouri şi cu alta pe justiţie. Legătura dintre baronul Nichita şi omul „căpăcit“ de Emilian Eva cu 16.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emilian Eva a primit un comision de 16.000 de euro de la cumătrul lui Gheorghe Nichita, omul de afaceri Gabriel Mardarasevici FOTO Agerpres/Adevărul
Emilian Eva a primit un comision de 16.000 de euro de la cumătrul lui Gheorghe Nichita, omul de afaceri Gabriel Mardarasevici FOTO Agerpres/Adevărul

Procurorul Emilian Eva, aflat în prezent în spatele gratiilor, a avut pe mână, în perioada în care a activat la DNA Iaşi, mai multe reclamaţii împotriva primarului Gheorghe Nichita. Deşi în respectivele plângeri se invocau prejudicii de zeci de milioane de euro, niciunul dintre dosare nu a ajuns în instanţă. Eva i-a vândut tablouri şi omului de afaceri ieşean Gabriel Mardarasevici, cumătru a lui Nichita.

În perioada în care a fost procuror la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Iaşi, procurorul-negustor de opere de artă, Emilian Eva, a instrumentat unele dintre cele mai importante dosare din ultimii ani din Capitala Moldovei. Judecători, medici, oameni politici, avocaţi sau afacerişti de top au trecut, rând pe rând, prin biroul lui Emilian Eva de unde au plecat suspecţi sau inculpaţi.

Plângeri privind presupuse fapte de corupţie au existat şi pe numele celui mai important om politic din Iaşi, Gheorghe Nichita, cercetat în prezent în mai multe dosare penale aflate pe rolul structurii centrale a DNA. Printre plângerile care au ajuns pe masa procurului Eva s-au numărat cele privind devalizarea CET – societate de termoficare din Iaşi, privind cheltuirea iresponsabilă a unui credit de 200 de milioane de lei sau privind finanţarea echipei de fotbal.

Dintre toate aceste plângeri, doar în dosarul finanţării echipei de fotbal, denumit de presă “dosarul Poli”, Gheorghe Nichita a fost urmărit penal, la fel ca şi mulţi colegi de ai săi din Consiliul Local Iaşi. Dosarul a fost însă închis în 2012, atunci când Gheorghe Nichita a fost scos de sub urmărire penală.

Ce au conţinut dosarele lui Nichita


Unul dintre dosarele care a fost închis de către Emilian Eva este cel privind cheltuirea iresponsabilă a creditului de 200 de lei, contractat în 2006 de la Dexia pentru finanţarea mai multor străzi din oraş.

Creditul contractat de Primăria Iaşi de la Dexia a fost folosit pentru modernizarea a 120 de străzi din municipiu. Într-un raport ANAF, întocmit în 2011, se arăta că mai multe lucrări ar fi fost acordate unor firme fără licitaţie. De asemenea, inspectorii de la ANAF mai precizau în raportul lor şi deficienţe cu privire la organizările de şantier:

“Din analiza actelor şi documentelor referitoare la obiectivul de investiţii «Proiectare şi execuţie lucrări de modernizare străzi în municipiul Iaşi, etapa I» s-a constatat că în perioada iulie 2007 – decembrie 2009 au fost decontate de către Municipiul Iaşi, cheltuieli cu organizarea de şantier, fără a exista documente justificative. Executanţii au determinat cheltuieli cu organizarea de şantier prin aplicarea unui procent de 3%, la valoarea situaţiilor de lucrări prezentate la decontare, fără a prezenta situaţii de lucrări aferente organizării de şantier sau alte documente care să ateste efectuarea unor cheltuieli conexe organizării de şantier”, se arata în raportul de control. În ciuda acestor constatări, Eva nu a demarat o investigaţie. Acest dosar a fost redeschis, în prezent, la DNA Bucureşti, după ce Tribunalul Iaşi a admis o plângere înaintată de reclamanţii din acest caz.


Un alt caz de notorietate de la Iaşi este cel privind finanţarea echipei de fotbal din oraş, fosta Politehnica Iaşi. Dosarul Poli a ajuns iniţial la Direcţia Naţională Anticorupţie în jur de 50 de consilieri locali sau judeţeni fiind chemaţi la audieri în 2010. Pentru faptele de corupţie imputate, procurorii anticorupţie au decis scoaterea de sub urmărire penală a consilierilor, în 2012, cazul fiind ulterior înaintat Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi pentru a se verifica eventualele infracţiuni economice ce ar fi fost produse prin respectiva finanţare. Ulterior, cauza a fost trimisă la Parchetul General.Dosarul ce viza finanţarea fostului club de fotbal de la Iaşi a avut la bază un raport al Direcţiei General a Finanţelor Publice. Finanţiştii au verificat o finanţare de 3 milioane de lei către Politehnica Iaşi, efectuată în 2006 şi considerată ilegală.

Un alt dosar de notorietate la Iaşi este cel al falimentării CET, ce ar fi fost instrumentat de către municipalitatea ieşeană, condusă de Nichita. Nici în acest dosar ajuns la procurorul Eva nu s-a întâmplat nimic.

Cumătrul lui Nichita îl plătea la comision pe Eva Emilian

Eva a plecat de la DNA Iaşi la începutul anului 2014, “la pachet” cu fostul şef al instituţiei, Sorin Călin. Cei doi au fost ulterior sancţionaţi disciplinar pentru nereguli procedurale comise într-un dosar de trafic de influenţă în care cercetaţi erau inclusivi membri ai clanului Corduneanu.

emilian eva

Vineri, 10 iulie, Eva a fost arestat preventiv pentru 30 de zile de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României fiind acuzat, printre altele, şi de infracţiunea de luare de mită. În privinţa acestei infracţiuni, procurorii DNA susţin că  Eva a fi pretins şi primit de la medicul ieşean Nicolae Tesloianu mai multe tablouri în shimbul renunţării la urmărire penală într-un dosar în care Tesloianu era cercetat.


În documentele juridice ale DNA, apare şi numele unui cunoscut om de afaceri din Iaşi, Gabriel Mardarasevici, cumătru cu primarul Nichita. În perioada decembrie 2014-martie 2015, Nicolae Tesloianu (foto dreapta) i-ar fi furnizat lui Emilian Eva 57 de tablouri, procurorul intermediind tranzacţia acestora către omul de afaceri Gabriel Mardarasevici, martor în dosar. Eva ar fi primit un comision de 16.000 de euro pentru acea tranzacţie. Mardarasevici nu a răspuns vineri la telefon pentru a-ţi expune un punct de vedere cu privire la implicarea sa în acest dosar.

De asemenea, au mai arătat anchetatorii, în februarie 2015, Emilian Eva ar fi pretins că trebuie să restituie 20.000 de euro omului de afaceri Giani Canschi, context în care a cerut de la Tesloianu cinci tablouri.

“Tesloianu s-a conformat şi a negociat cu numitul Vijulan Sorin achiziţionarea unui număr de 12-13 tablouri, contra sumei de 15.000 de euro. Ulterior, inculpatul Eva Emilian i-a precizat că tablourile sunt false şi i-a cerut în cuantumul celor 20.000 de euro, pe care susţinea că trebuie să-i returneze, alte cinci tablouri valoroase din colecţia proprie, pe care a precizat că i le va remite soţiei martorului Canschi Giani”, se arată în ordonanţa de reţinere.

În total, Emilian Eva ar fi tranzacţionat tablouri de 300.000 de euro, spun anchetatorii, această activitate fiind incompatibilă cu funcţia sa. Emilian Eva a contestat decizia de arestare el urmând să afle dacă va fi pus în libertate săptămâna viitoare.


Vă mai recomandăm:

Mărturia procurorului Emilian Eva, care a instrumentat dosarul lui Voiculescu: „Nimeni nu a venit să-mi dea vreo sugestie sau să-mi sugereze ceva“. Procurorul ieşean Emilian Eva, cel care a realizat rechizitoriul din dosarul în care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare, a vorbit pentru prima dată cu jurnaliştii despre dosarul ICA.

Emilian Eva, procurorul care l-a înfundat pe Dan Voiculescu, sancţionat pentru abateri grave de Consiliul Superior al Magistraturii. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis în octombrie 2014 sancţionarea fostului procuror Emilian Eva pentru abateri disciplinare grave.

EXCLUSIV Procurorul din dosarul ICA este acuzat de luare de mită prin intermediul amantei de la Iaşi. Magistratul Emilian Eva este acuzat că, prin intermediul unei avocate cu care a avut o relaţie amoroasă, ar fi obţinut la un preţ subevaluat o vilă aparţinând unui afacerist pe care-l cerceta. Pe 1 septembrie 2014, la DNA, a fost înregistrată o plângere penală pentru luare de mită, şantaj şi abuz în serviciu împotriva magistratului care a instrumentat dosarul ICA.

Triunghi amoros cu doi procurori şi o avocată. Un magistrat de la DIICOT îşi acuză colegul de la DNA de abuzuri după „o relaţie amoroasă pasageră”. Procurorul DIICOT Iaşi Radu Moisescu, în prezent suspendat din funcţie, îşi acuză colegul de la DNA, Emilian Eva, printr-un memoriu trimis şefilor, că îi plăsmuieşte anchete penale după ce a avut “o relaţie amoroasă pasageră” cu iubita sa.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite