Prima bere cu aromă de ciocolată şi cafea, produsă într-o universitate din România. Cum s-a desfăşurat procesul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bere cu ciocolată şi cafea / FOTO: USV Iaşi
Bere cu ciocolată şi cafea / FOTO: USV Iaşi

Studenţii de la o universitate din Iaşi au reuşit să producă în cadrul propriului atelier de microproducţie prima bere cu arome de ciocolată şi cafea.

În cadrul atelierului de microproducţie bere al Universităţii de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi  a fost produs primul sortiment de bere brună de tip Chocolate Stout, în realizarea produsului fiind folosit malţ cu arome de ciocolată şi cafea. 

După ce anul trecut, studenţii USV Iaşi au testat reţeta berii cu ghimbir, acum în atelierul propriu de microproducţie sunt încercate alte reţete inedite. 

După finalizarea perioadei de sesiune, în cel de al doilea semestru, tinerii de la specializările ce aparţin de ingineria produselor alimentare, de la Facultatea de Agricultură, vor participa la întreg fluxul tehnologic al şarjelor de bere, întreg demersul având în exclusivitate scop didactic.

„În cadrul atelierului nostru de microproducţie bere am produs un sortiment de bere de tip Chocolate Stout. Aceste tipuri de bere au arome profunde de ciocolată şi cafea. Nu sunt foarte amare şi pot fi uneori dulci. Ingredientele utilizate sunt cele de bază: apă, malţ, hamei şi drojdii. Particular berii negre este adăugarea unui malţ special, de tip chocolate, conform unei tehnologii dezvoltată în cadrul secţiei. Acest malţ este folosit pentru a oferi culoare berii şi conferă o aromă de cafea prăjită, o aromă mai puţin amară decât malţul black”, a transmis ing. dr. Ionuţ Veleşcu, responsabil în cadrul atelierului de microproducţie bere al USV Iaşi.

Procesul tehnologic de fabricare al berii se desfăşoară în sistem complet închis, folosind echipamente din inox. Acesta este complet automatizat, urmărindu-se toţi parametrii tehnologici. Toate informaţiile legate de desfăşurarea proceselor sunt înregistrate şi păstrate, asigurându-se o trasabilitate perfectă.

„Având în vedere multitudinea de tipuri de malţ, fiecare cu particularităţile sale, varietatea de produse auxiliare utilizate în prepararea berii şi influenţa temperaturii asupra etapelor din procesul tehnologic, putem spune că diversitatea de reţete este practic nelimitată şi toate pot fi obţinute în cadrul microsecţiei noastre de bere”, a mai transmis ing. dr. Ionuţ Veleşcu.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Anders Breivik, teroristul de extremă dreapta care a ucis 77 de oameni în 2011, cere să fie eliberat condiţionat după 10 ani de închisoare

Femeia care a furat un milion de euro de la CEC şi i-a donat la săraci şi la biserici, trimisă din nou în judecată

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite