Preţul rebeliunii din vară a deţinuţilor. Prejudiciu imens calculat în urma distrugerilor provocate de răsculaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În timpul protestelor deţinuţilor de la Iaşi au intervenit mai multe instituţii ale statului FOTO Ionuţ Benea
În timpul protestelor deţinuţilor de la Iaşi au intervenit mai multe instituţii ale statului FOTO Ionuţ Benea

Reprezentanţii Penitenciarului Iaşi spun că daunele suferite în urma protestelor din vară ale deţinuţilor se ridică la un preţ substanţial. Două dosare penale stufoase sunt instrumentate în urma evenimentelor din închisoarea ieşeană, locul unde a început răscoala puşcăriaşilor din toată ţara.

La câteva luni de la revolta deţinuţilor din Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Iaşi, anchetatorii ieşeni au în lucru două dosare penale complexe prin care încearcă să afle cine se face vinovat de rebeliunea din spatele gratiilor, dar şi dacă forţele de ordine care au intervenit au respectat procedurile legale.

O anchetă amplă deschisă iniţial la Parchetul Curţii de Apel, însă declinată apoi la Parchetul Militar, vizează zeci de jandarmi şi poliţişti care, în luna iulie, au fost chemaţi la închisoarea ieşeană pentru a restabili ordinea. În cel de-al doilea dosar penal sunt cercetaţi deţinuţii care au creat scandal şi care au provocat distrugeri în penitenciar sau au ameninţat reprezentanţii acestei.

40 de forte de ordine vizate

Potrivit unor surse juridice, dosarul aflat pe rolul Parchetului Militar are ca rol descoperirea unor eventuale abuzuri ale forţelor de ordine. În jur de 10 plângeri ale deţinuţilor şi alte 30 de sesizări din oficiu s-au concretizat, initial, în dosare penale, toate lucrările penale fiind reunite într-un singur dosar şi trimis procurorilor militari datorită statutului de militari al jandarmilor.

Aceleaşi surse au precizat că în acest dosar nu ar fi investigate cazuri în care deţinuţii să fi fost răniţi grav ci mai degrabă speţe în care aceştia, în timpul intervenţiei forţelor de ordine, au suferit vânătăi, escoriaţii sau contuzii uşoare. De altfel, printre cele mai grave cazuri s-ar număra ale unor deţinuţi care au maximum 20 de zile de îngrijiri medicale. Cei mai mulţi, însă, au certificate medicale care atestă că au avut nevoie de sub 10 zile de îngrijiri. Pe lângă forţe de ordine din Iaşi, vizaţi de dosar mai sunt şi angajaţi ai Grupării Mobile de Jandarmi Bacău, detaşată la Iaşi în timpul revoltei deţinuţilor.

Al doilea dosar se află pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi şi vizează faptele penale pe care, în timpul manifestaţiei lor, deţinuţii le-ar fi comis. Este vorba, în special, de infracţiuni de distrugere, ultraj sau ameninţare.
Într-un răspuns oficial remis de Parchet se menţionează că, la acest moment, dosarul ar fi într-o fază nepublică. Procurorii refuză să ofere date din anchetă invocând stadiu nepublic al acesteia.

Penitenciarul a depus şapte plângeri penale

Reprezentanţii Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi au menţionat că, după ce situaţia din unitate s-a calmat, au depus plângeri penale împotriva  „persoanelor care au participat activ” la revoltă. „Având în vedere ansamblul tuturor evenimentelor din perioada respectivă, conducerea Penitenciarului Iaşi a înaintat o plângere penală împotriva a şapte persoane aflate în custodia unităţii noastre, care au participat activ la mani­festări, urmând ca organele de cercetare abilitate să facă în continuare verificări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de distrugere, ultraj şi ameninţare“, a precizat Marian Pompiliu Dima, directorul Penitenciarului Iaşi.

În prezent, pe lângă ancheta judiciară desfăşurată de procurorii, la nivelul peniteciarul se face şi o investigaţie administrativă cu privire la manifestările deţinuţilor. Pompiliu Dima a mai arătat că, încă de la începutul protestelor, deţinuţii au distrus gratiile de la ferestre, punând în pericol şi personalul penitenciarului.

„Au exercitat acte de violenţă împotriva personalului arun­când cu diverse obiecte (cioburi de sticlă, scaune de fier, bucăţi de lemn rezultate din distrugerea meselor din dotare, bucăţi de fier rezultate de la paturi), punând în pericol grav viaţa şi integritatea fizică a acestora, precum şi siguranţa locului de deţinere“, a punctat Dima.


Grilajele interioare şi exterioare distruse, geamurile sparte sau paturile, mesele şi scaunele răvăşite în timpul manifestaţiilor ar valora, conform unui calcul realizat de reprezentanţii Penitenciarul Iaşi, 90.000 de lei. Această sumă va trebui achitată de deţinuţii care vor fi găsiţi vinovaţi în timpul anchetei.

Penitenciarul din Iaşi a fost prima unitate de deţinere din România unde, în luna iulie, deţinuţii au început să protesteze în masă. Persoanele private de libertate au scandat împotriva condiţiilor de cazare, spunând că sunt ţinuţi în saltele ce au gândaci şi ploşniţe, în camere supraaglomerate şi că primesc mâncare de proastă calitate. Ulterior, protestele s-au extins la majoritatea unităţilor de deţinere din ţară. Manifestările s-au stins după ce autorităţile centrale au promis că iau în calcul îmbunătăţirea condiţiilor din penitenciare. De asemenea, la nivel naţional, o măsură ce a dus la înăbuşirea protestelor a fost transferul mai multor deţinuţi de la o unitate carcerală la alta. De la Iaşi, de pildă, au fost transferaţi interlopii Adrian Corduneanu şi Ioan Clămparu.

Iaşi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite