Povestea ieşeanului batjocorit sistematic de statul român. Tânărul căruia i se sting plămânii zilnic nu mai are nicio speranţă
0Un tânăr ieşean ai cărui plămâni funcţionează în proporţie de 17% se declară învins de sistemul sanitar românesc. Mugurel Amariţei aşteaptă de un an un răspuns din partea Ministerului Sănătăţii în legătură cu operaţia care îi poate salva viaţa.
Mugurel Amariţei, un ieşean în vârstă de 34 de ani, luptă de un an cu birocraţia din sistemul sanitar.
Pacientul este imobilizat, conectat la aparatul care îi alimentează plămânii cu oxigen şi dependent de un sertar de medicamente.
Plămânii tânărului se sting încet, în timp ce Ministerul Sănătăţii, prin autorităţile sanitare, îl trimite încoace şi încolo: de la un spital la altul, de la un medic la altul, după un document medical sau altul.
Ca să ajungă de mai multe ori în spitalele bucureştene pentru diferite investigaţii, mama lui Mugurel s-a împrumutat la două bănci.
„Nu am avut altă soluţie decât împrumutul în bancă. De aici încolo nu ştim ce o să mai fie şi ce şanse avem. Nu ştim dacă cineva va deschide ochii şi va înţelege ce se întâmplă cu aceşti bolnavi care, dependenţi de aparate medicale, aşteaptă o veste care să-i salveze de la moarte “, a spus mama bolnavului.
Plămânii ieşeanului funcţionează în proporţie de 17%, singura lui şansă de supravieţuire fiind un transplant. Indicaţie în acest sens a primit încă de anul trecut de la medicul curant Cristian Cojocaru de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iaşi. În noiembrie 2015, pacientul şi-a depus dosarul medical la DSP Iaşi pentru obţinerea formularului E112, cu ajutorul căruia să-i fie decontată intervenţia realizată într-o clinică din afara ţării.
Până astăzi, 22 noiembrie 2016, Mugurel nu are nicio informaţie clară despre rezolvarea situaţiei sale medicale.
Iniţial i s-a spus că în România nu se poate face un transplant de plămâni şi că are şanse la Spitalul AKH din Viena. DSP Iaşi a transmis atunci do¬cumentele medicale către trei clinici diferite din Europa, de la care a aşteptat o ofertă de preţ pentru realizarea intervenţiei. În aproape 12 luni, niciuna dintre clinicile contactate nu a oferit un răspuns. Abia de curând, un centru din Austria a răspuns, solicitând alte documente medicale. „DSP şi-a îndeplinit rolul în astfel de cazuri şi a trimis dosarul medical unor clinici de profil. Până de curând nu am avut niciun răspuns, dar acum avem unul de la o clinică, în care ni se cer şi alte investigaţii“, a arătat Marius Voicescu, purtător de cuvânt al DSP.
În paralel, medicul curant al pacientului de la Iaşi a luat legătura cu colegi din clinici europene pentru rezolvarea cazului, astfel încât, la un moment dat, Mugurel ştia că e posibil să meargă în Franţa pentru o serie de investigaţii. În primăvară, pacientul a aflat că are şanse să fie transplantat în ţară, la Spitalul „Sfânta Maria” din Bucureşti, centru acreditat pentru astfel de intervenţii.
Totuşi, în urmă cu o săptămână, ieşeanul a aflat că centrul de transplant pulmonar ar fost închis, după ce Corpul de control al Ministerului Sănătăţii a făcut verificări la Agenţia Naţională de Transplant. În urma acestora, ministrul Vlad Voiculescu a declarat că există suspiciuni seriose că Spitalul „Sfânta Maria” din Bucureşti a fost acreditat pentru transplantul pulmonar sub presiuni politice. Mai mult, ministrului Sănătăţii a subliniat că transplantul de plămâni de la Spitalul „Sf. Maria” ar pune viaţa pacienţilor în pericol. În urma acestor declaraţii, Mugurel Amariţei se declară deznădăjduit, lipsit de orice speranţă.
„Nimănui nu-i pasă de mine, nimănui nu-i pasă de cei ajunşi în situaţia mea. Am făcut tot ce mi s-a cerut, dar degeaba. Am depus dosarul la DSP, am făcut toate analizele şi investigaţiile de care am avut nevoie, am stat internat la Spitalul Elias pentru o serie de examene, am stat internat chiar la spitalul acreditat pentru transplant, unde mi s-au făcut nişte investigaţii înalte, strict în vederea transplantului. Acum am aflat că secţia de la Spitalul «Sfânta Maria» a fost închisă. Nu ştiu ce o să se întâmple de aici încolo“, a declarat ieşeanul.
Mugurel Amariţei a fost diagnosticat cu insuficienţă pulmonară din 2011, starea lui degradându-se progresiv. Potrivit documentelor medicale ieşeanul suferă de mai multe afecţiuni: emfizem pulmonar bilateral de tip centroacinar şi panlobar, insuficienţă respiratorie cronică acutizată, hemoptizii repetitive, disfuncţie ventilatorie mixtă foarte severă, lobectomie inferioară dreap¬tă, insuficienţă mitrală minoră şi hipertensiune pulmonară secundară severă.
Citeşte şi: