Poliţiştii care şi-au călcat în picioare uniformele: sex în sediul poliţiei, luare de mită, anchete instrumentate defectuos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vănel Carp, cel din dreapta, unul dintre poliţiştii condamnaţi pentru luare de mită FOTO Adevărul
Vănel Carp, cel din dreapta, unul dintre poliţiştii condamnaţi pentru luare de mită FOTO Adevărul

E greu de cuantificat numărul exact al poliţiştilor din Iaşi care au avut probleme cu legea în ultimii ani. Cel mai mare cutremur din sistem a fost cu siguranţă la Biroul Rutier, acolo unde 14 agenţi s-au ales cu condamnări.

Proverbul “nu există pădure fără uscături” se potriveşte foarte bine cu sistemul poliţienesc din judeţul Iaşi. În ultimii ani, mai mulţi purtători de uniforme au devenit exemple negative ale sistemului după ce au ajuns din postura de apărător al legii în care de infractor.

Fără doar şi poate, cel mai mare scandal petrecut în poliţia ieşeană a ultimilor ani este cel de la Biroul Rutier. Procurorii porneau în 2009 o anchetă maraton în care zeci de agenţi rutieri erau acuzaţi de fapte de luare de mită sau abuz în serviciu. Poliţiştii erau acuzaţi că primeau bani sau bunuri din partea unor şoferi cu scopul de a-i scăpa pe aceştia de amenzi sau dosare penale.

Dosarul “Rutiera”, aşa cum a fost el denumit de presă, avea să atragă de-a lungul anilor şi persoane de la vârful Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Iaşi, dar şi procurori sau parlamentari. Primul volum al dosarului a fost deja soluţionat în primă instanţă, de Tribunalul Iaşi, 14 poliţişti rutieri fiind condamnaţi, 11 dintre aceştia cu pedepse în regim de detenţie.

Din dosarul-mamă pornea, în 2012, o anchetă derulată şi de structura teritorială a DNA Iaşi. Fostul şef de la Rutieră, actual adjunct la IPJ Iaşi, Mihai Pintilei, era învinuit atunci de instigare la abuz în serviciu după ce ar fi comandat unui subaltern să “uite” de o abatere în trafic comisă de prietenul unui parlamentar. Deputatul în cauză, Petru Movilă, era şi el pus atunci sub învinuire. Dosarul a fost soluţionat cu scoatere de sub urmărire penală din lipsă de probe.

Sex în sediul Poliţiei

În apropiere de Paşcani, un sediu de poliţie a fost tranformat de un agent într-un adevărat bordel. Poliţistul Ciprian Moneagă a fost condamnat recent la trei ani de închisoare cu executare fiind acuzat că a întreţinut raporturi sexuale cu o minoră în sediul instituţiei. Victima, o fată de 14 ani, îi fusese adusă agentului de un traficant de persoane. În acelaşi dosar, un alt agent, Daniel Avarvarei, este judecat după ce a întreţinut raporturi sexuale cu o altă minoră într-o maşină.

La Iaşi, în luna februarie, comisarul Tudor Minea, pe atunci şef al Serviciului de Înmnatriculări şi Permise a fost prins băut la volan de colegii de la Rutieră. 0,79 în aerul expirat şi 1,70 în sânge avea Minea alcoolemia în acea seară blestemată pentru el. Zilele trecute, Minea a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei iar procurorii i-au propus o pedeapsă de un an de închisoare cu amânare. El s-a pensionat după declanşarea scandalului.

Un coleg de-al lui Minea, Petru Curelariu, comisar-şef la Serviciul de Investigare a Fraudelor a fost şi el prins beat la volan lunile trecute. Fapta sa avea să stea la baza unui alt dosar după ce proba sa de sânge recoltată la spital a dispărut ca prin magie.

Blestemul dosarului “Larisa”

Mergând mai în trecut, descoperim unul dintre dosarele care a lăsat cele mai mari urmări asupra Poliţiei ieşene: cazul “Larisa”. În toamna anului 2005, o fetiţă de 7 ani dispărea de acasă şi avea să fie găsită moartă într-un container din apropierea casei sale. Cazul a fost interns mediatizat la vremea respectivă, seară de seară, televiziunile naţionale relatând modul în care decurge ancheta.

Timp de trei săptămâni, poliţiştii ieşeni nu au fost în stare să găsească cadavrul micuţei, deşi acesta fusese lăsat de criminalul ei, un vecin, Robert Ciobanu, într-o boxă din bloc, după care mutat într-un container. Agenţii s-au învârtit în tot acel timp în jurul cozii, iar neputinţa sistemului avea să provoace şi victime colaterale. Surse din Poliţie au dat la vremea respectivă presei numele unui suspect care era internat la un spital de psihiatrie. Bărbatul, taximetrist de meserie, era însă nevinovat şi s-a spânzurat de un copac după ce şi-a auzit numele la televizor.

În final, după rezolvarea tardivă a cazului, poliţia ieşeană a fost lovită de sancţini şi destituiri. Şeful Poliţiei de atunci, Gheorghe Plai, era şi el destituit din funcţie, la fel ca şi alţi colegi care au lucrat în dosarul “Larisa”.
 
Citeşte şi:

Martor în dosarul „Rutiera" acuză anchetatorii că l-au forţat să depună mărturie mincinoasă

Primii martori din dosarul „Rutiera" i-au scos basma curată pe poliţişti

„Dosarul Rutiera" amânat din cauza unei erori a grefierei

Avocaţii din „Rutiera", în camera secretelor

Dosarul „Rutiera" a fost îngropat la Curtea Constituţională

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite