Paradox juridic: persoana care a denunţat faptele de corupţie de la UMF Iaşi este urmărită penal de DIICOT pentru "bunăvoinţa" sa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorina Mărgineanu şi-a denunţat soţul la DNA iar acum este urmărită penal
Sorina Mărgineanu şi-a denunţat soţul la DNA iar acum este urmărită penal

Sorina Mărgineanu, fosta soţie a unuia dintre inculpaţii din dosarul de corupţie de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Iaşi, este urmărită penal, după ce a folosit e-mailul soţului pentru a-l denunţa la DNA.

Sorina Mărgineanu, fosta soţie a unuia dintre inculpaţii din dosarul de corupţie de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa“ (UMF) din Iaşi, este urmărită penal de DIICOT, după ce ar fi accesat căsuţa de e-mail a fostului ei soţ, Adrian Ciureanu, unul dintre directorii de la UMF Iaşi judecaţi în dosarul de corupţie de la această universitate.

Femeia a fost cea care, în 2011, a oferit procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) din Iaşi documente şi declaraţii incriminatorii referitoare la fraudarea unui proiect european ce viza implementarea unui proiect de e-learning în cadrul universităţii. „M-am interesat de această platformă datorită faptului că sunt inginer în calculatoare şi pentru că am un copil student la UMF. Am constatat că, până în martie 2011, pe internet era vizibil doar vechiul site al UMF, care nu continea soft de e-learning“, a declarat Sorina Mărgineanu procurorilor DNA.

Contradicţii între procurori şi judecători

La scurt timp după ce fosta sa soţie l-a reclamat la DNA, Adrian Ciureanu, director de comunicare la UMF Iaşi, a înaintat şi el o plângere la Parchet împotriva soţiei. Pe lângă acuzaţiile de infracţiuni informatice, Ciureanu a mai acuzat-o pe Sorina Mărgineanu şi de mărturie mincinoasă, pentru această infracţiune dosarul fiind în lucru la parchetul local.

Pentru infracţiunile informatice dosarul a fost soluţionat, iniţial, de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Informatică şi Terorism (DIICOT) Iaşi, soluţia fiind de neîncepere a urmăririi penale.
La începutul acestui an, Adrian Ciureanu a atacat în instanţă rezoluţia DIICOT Iaşi. Recent, Judecătoria Iaşi a soluţionat plângerea directorului de la UMF. „Desfiinţează ordonanţa atacată şi trimite cauza procurorului de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Iaşi în vederea începerii urmăririi penale faţă de intimată“, se arată în soluţia Judecătoriei Iaşi.

Ciureanu: a modificat conţinul e-mailurilor

Directorul de comunicare de la UMF Iaşi îşi acuză fosta nevastă nu doar că i-ar fi accesat fără drept căsuţa de poştă electronică, dar şi că ar fi modificat o parte din documentele trimise de Mărgineanu la DNA o dată cu denunţul. „Făptuitoarea a susţinut că am trucat licitaţia, aşa încât realizarea proiectului să fie obţinută de Maguay Impex. În plus, a susţinut că am favorizat firma în cadrul acestui proiect în schimbul unui avantaj material, atât pentru mine, cât şi pentru doamnna Druguş Daniela, fapt total neadevărat, aşa cum sunt şi celelalte afirmaţii. De altfel, ea a şi imprimat conţinutul email-urilor, iar eu afirm faptul că a şi modificat conţinutul unora pentru a face să pară că am discutat despre favorizarea firmei Maguay şi despre o inventată mită“, a precizat Ciureanu.

În soluţia procurorilor DIICOT, prin care s-a dat NUP pentru Sorina Mărgineanu, anchetatorii menţionează că „numai copierea şi retransmiterea acestor date fără relocare nu sunt suficiente pentru a întruni elementele constitutive ale infracţiunii“.

Sorina Mărgineanu nu a putut fi contactată, în cursul zilei de ieri, pentru a-şi expune punctul de vedere.

Istoria dosarului de la UMF Iaşi

Dosarul de corupţie de la UMF Iaşi a fost trimis în instanţă în decembrie 2011 pentru mai bine de un an fiind judecat de Curtea de Apel Suceava. Recent, judecătorii au decis să restituie cauza la Parchet, pentru refacerea materialul de urmărire penală. Magistraţii suceveni au considerat că urmărirea penală nu ar fi fost făcută de parchetul competent. DNA a înaintat recurs împotriva soluţiei Curţii de Apel Suceava.

Trei persoane cu funcţii de conducere au fost trimise în judecată de DNA în acest dosar. Pe lângă Adrian Ciureanu, mai sunt trimişi în judecată şi rectorul Vasile Astărăstoae, şef al Colegiului Medicilor din România. De asemenea, au mai fost inculpaţi directorul administrativ Daniela Druguş, dar şi prorectorul Dragoş Pieptu. DNA îi acuză pe şefii de la UMF că ar fi trucat o licitaţie privind implementarea proiectului de e-learning de la universitate, prejudiciul cauzat fiind de 5,2 milioane de lei. Toţi cei puşi sub acuzare de DNA în acest caz nu şi-au recunoscut faptele.

M-am interesat de această platformă datorită faptului că sunt inginer în calculatoare şi pentru că am un copil student la UMF. Sorina Mărgineanu învinuită

Citeşte şi:

Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor, acuzat de abuz în serviciu, a fost salvat de o greşeală a procurorilor

Avocaţii inculpaţilor în procesul în care este judecat şi preşedintele Colegiului Medicilor,Vasile Astărăstoae, cer restituirea cauzelor la DNA Bucureşti

Medici lacomi şi reţeta unei fraude de 500.000 de euro. Astărăstoae: Colegiul Medicilor va verifica modul în care le sunt respectate drepturile celor învinuiţi

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite