Pandemiile care au ucis cei mai mulţi oameni de-a lungul istoriei. Ce virus ucigaş a luat 200 de milioane de vieţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciuma, una dintre cele mai letale boli din istorie
Ciuma, una dintre cele mai letale boli din istorie

Medicina din ce în ce mai avansată a făcut ca, în ultimele decenii, viruşii să nu mai producă atât de multe decese ca în trecut. Vă prezentăm câteva dintre cele mai devastatoare pandemii din istorie.

HIV/SIDA Identificată pentru prima dată în Congo, în 1971, această boală necruţătoare ar fi ucis până în prezent 32 de milioane de oameni. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în prezent trăiesc 37,9 milioane de oameni infectaţi ci HIV.

Pandemia de gripă din 1968. A fost o pandemie de gripă de categoria 2 al cărei focar în 1968 şi 1969 a ucis un milion de oameni în întreaga lume. A apărut în Hong Kong şi a avut o rată de deces de 0,5%. Aproximativ 1 milion de oameni au murit din cauza ei.

Gripa asiatică din 1957. A ucis 2 milioane de oameni. A apărut în Asia de est, mai exact în China.

Gripa spaniolă din 1918. A apărut în timpul Primului Război Mondial, fiind, se pare, similară cu gripa aviară de astăzi. S-a răspândit în multe ţări odată cu întoarcerea soldaţilor de pe front, afectând în principal tinerii şi având o rată de mortalitate ridicată. Număr estimat de decese: între 25 de milioane şi 50 de milioane.

A şasea pandemie de holeră (1910-1911). A apărut în India, unde a ucis 800.000 de persoane.

Pandemia de gripă din 1889-1890. Cunoscută şi sub numele de „gripa rusească”, a ucis în jur de un milion de persoane.

„Moartea neagră”. S-a manifestat între 1346-1353, ciuma bubonică a produs cele mai multe victime în Europa, Asia şi Africa. Numărul estimat de victime este între 75 şi 200 de milioane.

Ciuma lui Iustinian. A fost o pandemie care a afectat Imperiul Bizantin şi mai ales capitala sa, Constantinopol. Număr estimat de persoane care au murit: 25 de milioane.

Ciuma Antoninei din 165 până în 180 d.Hr. Cunoscută şi sub numele de Ciuma Galenului, a fost o pandemie din Imperiul Roman, care a ucis un număr estimat de 5 milioane de oameni.

Sursă: MPH Online

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite