Iaşiul, cel mai scump oraş din România. Utilităţile uriaşe, transportul şi chiriile mari, puterea de cumpărare slabă fac traiul localnicilor complicat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oraşul celor şapte coline a rămas izolat economic în ultimii 10-15 ani, comparativ cu celelalte oraşe mari din România, şi a devenit aproape indezirabil pentru cei care vor să schimbe urbea.

Analizele statistice brute denotă cifre dezavantajoase pe aproape toate sectoarele economice pentru oraşul Iaşi, fapt care îl face puţin dezirabil pentru cei care îşi propun să schimbe urbea.

Potrivit site-ului numbeo.com, care analizează cu date actualizate la zi costul de trai în toate oraşele mari ale lumii, salariul mediu net la Iaşi, în aprilie 2015, este de 1.681,25 de lei.

Deşi mai mare decât în câteva alte oraşe ale ţării, venitul mediu net nu ar putea acoperi nici măcar costul cumulat al chiriei şi întreţinerii pentru o persoană care-şi propune să trăiască singură.

Potrivit aceleiaşi surse, chiria unui apartament cu 1 cameră în zona centrală a Iaşiului ajunge lunar la 1.133 de lei, în timp ce întreţinerea (care include căldură, apă curentă şi canalizare, electricitate şi gunoi) costă în lunile de iarnă la Iaşi de 616,21 de lei.

De altfel, Iaşiul se distanţează net de orice alt oraş mare din România în privinţa costului pentru utilităţi. Iată care sunt tarifele lunare medii pentru întreţinerea apartamentului în celelalte oraşe mari ale ţării:

Cluj-Napoca - 332,86 de lei
Bucureşti - 417,86 de lei
Timişoara - 429,31 de lei
Constanţa - 519,44 de lei
Braşov - 520,44 de lei

Sistemul centralizat de încălzire din Iaşi este unul dintre cele mai scumpe şi mai ineficiente din România, motiv pentru care se debranşează anual mii de clienţi. Gigacaloria este taxată la Iaşi cu 265 de lei, dar valoarea reală a fost majortată astăzi, 7 aprilie 2015, prin hotărâre de Consiliu Local, la preţul de 328,41 de lei, în plus cu 16-23 faţă de valoarea anterioară. Diferenţa este subvenţionată din bugetul public şi, doar ultima majorare înseamnă un minus de 3 milioane de lei la bugetul local.

Tot la capitolul "Întreţinere", Iaşiul este cel mai scump oraş din ţară în privinţa internetului, abonamentul lunar mediu de 39,43 de lei (calculat pentru o conexiune prin cablu/ADSL, viteză de 6 Mbps şi trafic nelimitat), nefiind depăşit de niciunul dintre oraşele menţionate anterior.

Transportul în comun, calculat după criteriul "abonament pe o linie" este, de asemenea, cel mai scump din ţară, un astfel de liber fiind vândut la Iaşi cu preţul de 75 de lei. În plus, flota de mijloace de transport în comun la Iaşi este formată în marea majoritate din autobuze şi tramvaie foarte vechi, inconfortabile şi nesigure.

Oraşul Iaşi pierde net disputa şi la capitolul "putere de cumpărare", comparativ cu Bucureştiul (14% mai mare), Timişoara (17,65% mai bună) şi Cluj-Napoca (27.08% în plus). Puterea de cumpărare este estimată ca fiind mai mare la Iaşi cu aproximativ 7% decât la Braşov şi la Constanţa.

Un alt indicator folosit de numbeo.com pentru compararea nivelului de trai este "preţul metrului pătrat la cumpărarea unui apartament în centrul oraşului". Şi aici Iaşiul stă prost, cu un preţ de 1.120 de euro/metrul pătrat, fiind depăşit doar de Bucureşti, unde costă 1.270 de euro/mp.

Singurul capitol la care Iaşiul stă mai bine decât "contracandidate" este "prânz în oraş, pentru o persoană, într-un restaurant ieftin", evaluat la 15 lei.

Comparativ cu oraşele Bucureşti sau Cluj-Napoca, spre care se îndreaptă gândurile de plecare ale ieşenilor, salariile medii în capitala Moldovei sunt mai mici cu 20-25%.

Mai puteţi citi:

Statul, ţepuit cu stil la Iaşi. Regia de transport „a deraiat” spre faliment cu datorii de 55 milioane de euro la buget, imposibil de recuperat

Cât de săracă este cu adevărat Moldova. Statistica groazei, după 25 de ani de izolare intenţionată a regiunii nord-est

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite