Oameni de afaceri, politicieni şi jurnalişti, ascultaţi de SRI în dosarul procurorului Eva. Legătura magistratului cu cumătrul baronului Nichita

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emilian Eva, Gheorghe Nichita şi Gabriel Mardarasevici
Emilian Eva, Gheorghe Nichita şi Gabriel Mardarasevici

Doi oameni de afaceri cunoscuţi din Iaşi, Gabriel Mardarasevici, cumătrul baronului Gheorghe Nichita, şi Giani Canschi, au fost interceptaţi de procurorii DNA, prin mandate încuviinţate de instanţă, în dosarul procurorului Emilian Eva, trimis zilele trecute în judecată.

Potrivit rechizitoriului prin care Emilian Eva a fost trimis în judecată acesta ar fi intenţionat, alături de Gabriel Mardarasevici şi Giani Canschi, să deschidă o galerie de artă pe raza municipiului Iaşi. Cei doi afacerişti sunt buni prieteni cu procurorul suspendat în prezent din funcţie şi au fost audiaţi ca martori în dosarul acestuia.
Procurorii au cerut interceptarea telefonică a celor mai multe persoane care în perioada în care acesta vindea tablouri pe piaţa neagră au vorbit la telefon sau au intrat în contact cu magistratul ieşean. Aşa s-a ajuns la situaţia în care politicieni, oameni de afaceri sau jurnalişti din Iaşi să fie interceptaţi prin mandate cerute de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.

Pe lista celor ale căror convorbiri au fost ascultate se numără fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ), Constantin Simirad, jurnalistul Constantin (Toni) Hriţac, oamenii de afaceri Giani Canschi şi Gabriel Mardarasevici, medicul Lucian Eva sau oameni din domeniul artei cum ar fi Alexandru Măciucă (Muzeul Naţional de Artă, expert) sau Vladimir Bulat (istoric, critic de artă), Hortensiu Aldea (medic, colecţionar de artă) ş.a. La dosarul lui Eva au apărut şi discuţii cum ar fi o convorbire dintre Canschi şi Aurel Dobaşu, patronul Tele M, ataşată cu proces-verbal.

Un medic, denunţătorul lui Eva

Stenogramele din dosarul lui Emilian Eva au început în luna februarie, atunci când Curtea Supremă a încuviinţat interceptarea telefoanelor, dar şi urmărirea, respectiv filmarea sau fotografierea lui Eva şi a mai multor rude, precum şi a medicului Dan Tesloianu cu care Eva interacţiona. Ulterior, după o lună, procurorii DNA au cerut ascultări referitoare şi la alte persoane cu care Emilian Eva intrase în contact în această perioadă pe probleme cât de cât asemănătoare cu cele urmărite de anchetatori.

Toni Hriţac, redactor-şef al „Ziarului de Iaşi“, spune că prezenţa sa pe lista în cauză se datorează relaţiei îndelungate de amiciţie, încă din timpul facultăţii, pe care o are cu procurorul Emilian Eva. „Îmi pare rău pentru el, sper să depăşească cu bine această situaţie. În ceea ce priveşte interceptările telefonice, m-a sunat de câteva ori să-mi ceară numerele de telefon ale unor persoane cunoscute în domeniul artelor plastice. Asta a stârnit, probabil, curiozitatea colegilor săi, care-l urmăreau şi care verificau orice posibilă pistă“, a explicat Hriţac, în Ziarul de Iaşi. Acesta, ca şi alte persoane interceptate în acest dosar au fost solicitate să dea declaraţii în calitate de martor în acest dosar.

Medicul cardiolog Dan Tesloianu, cel care de la care Emilian Eva ar fi pretins mită în tablouri a formulat la începutul lunii iulie un denunţ împotriva procurorului. „După decesul tatălui, relaţia dintre mine şi Eva Emilian s-a modificat progresiv şi constant în timp, în sensul în care îmi solicita insistent şi în mod repetat să cumpăr împreună cu el tablouri şi să le comercializăm pentru a obţine profit. Am încercat de câteva ori să-l refuz sau să nu fiu de acord cu achiziţionarea de tablouri, însă orice încercare de-a mea de a refuza acest demers era urmată de reproşuri din partea lui Eva Emilian de genul «la cât te-am ajutat», «cât de dator îmi eşti», «la cât bine ţi-am făcut eu»“, a declarat Tesloianu, în denunţul formulat pe 1 iulie.

Emilian Eva se află în prezent în arest preventiv după ce, în urmă cu două zile, Curtea Supremă a respins cererea sa de înlocuire a arestului cu măsura controlului judiciar. În acelaşi dosar cu el a fost trimisă în judecată şi fiica sa, Bianca, dar şi nepotul Ioan Eva, angajat la Spitalul de Boli Infecţioase, care sunt acuzaţi de mărturie mincinoasă după ce ar fi minţit în timpul anchetei că l-au ajutat pe procurorul suspendat. Prin rechizitoriu, procurorii au dispus disjungerea cauzei faţă de fratele lui Emilian Eva, Lucian Eva, pe numele căruia a fost începută urmărirea penală pentru infracţiunea de spălare de bani. Lucian Eva ar fi depozitat mai multe tablouri aparţinându-i fratelui său.
 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite