O mănăstire din Iaşi, campioană la atragerea de fonduri europene. Pentru ce se mai cere un milion de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mănăstirea Golia FOTO Arhivă
Mănăstirea Golia FOTO Arhivă

Consiliul Judeţean Iaşi a anunţat că intenţionează să depună un al treilea proiect pentru transformarea Mănăstirii Golia, lăcaş de cult din centrul Iaşiului.

Pentru refacerea stăreţiei din curtea bisericii fortificate Golia se doreşte implementarea unei investiţii estimate la un milion de euro. Banii vor fi accesaţi în cadrul proiectului „Dezvoltarea turismului transfrontalier prin valorificarea tradiţiei, culturii şi a monumentelor în regiunea transfrontalieră Ungheni, Republica Moldova- Iaşi, România”.

Cererea de finanţare va fi depusă în cadrul Programului Operaţional Comun România-Republica Moldova 2014-2020. În acest moment, Consiliul Judeţean a anunţat că pe 12 aprilie va fi organizată o licitaţie pentru „achiziţionarea serviciilor de elaborare a documentaţiei tehnico-economice în vederea reabilitării Stăreţiei din cadrul Mănăstirii Golia“.

Stăreţia din cadrul Mănăstirii Golia are o suprafaţă totală de 900 de metri pătraţi şi este monument istoric de clasa A. „Lucrările care trebuie realizate sunt: refacerea pardoselii, restaurarea uşilor şi înlocuirea tâmplăriei ferestrelor, refacerea trotuarelor şi a rigolelor pentru scurgerea apelor, reabilitarea beciului, refacerea aleilor de acces, înlocuirea instalaţiilor termice, electrice şi sanitare. Investiţia estimată este de un milion de euro“, au transmis oficialii CJ Iaşi.

Practic, în acest moment Mănăstirea Golia este lăcaşul de cult cu cele mai multe proiect derulate în ultimul deceniu. O primă finanţare a vizat refacerea mănăstirii, iar lucrările au fost finalizate în 2010. La inaugurarea lucrărilor a fost prezentă Elena Udrea, ministru al Dezvoltării la acea dată. Proiectul „Reabilitarea şi dezvoltarea turistică a ansamblului monument istoric Mănăstirea Golia – etapa I” a fost finalizat în octombrie 2010 şi finanţat prin Phare RO-2006. În urma finalizarii acestui proiect a fost modernizată şi strada Cuza-Voda, care leagă zona de ansamblul circuitelor istorice din centrul istoric al Iaşului şi s-a constituit Asociaţia „Centrul de promovare turistică”.

Ulterior, în 2015 a fost finalizată şi partea a doua a proiectului, cea de restaurare a picturii, dar care a inclus şi refacerea unor străzi din jurul mănăstirii. Licitaţia de execuţie a fost câştigată de Asocierea SC Conest SA Iaşi (lider) şi SC General Construct SRL Suceava, valoarea contractului fiind de 18.952.565 lei, fără TVA. În total, mănăstirea a accesat prin programe de dezvoltare regională în jur de 10 milioane de euro şi se află în topul celor mai mari sume accesate în regiunea de Nord-Est a ţării.

Citeşte şi:

Industria care produce anual în Iaşi câte o „fabrică fără fum“. Care sunt punctele forte şi pericolele din acest domeniu


      

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite